Polub nas na Facebooku
Czytasz: Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek

Spożycie wędlin a ryzyko zachorowania na nowotwór. To ma związek

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Fot. Kadr z filmu Co nas truje?

Czy wędliny można jeść bezkarnie? Okazuje się, że nie! Co więcej normy spożycia wędliny są zupełnie inne niż normy dotyczące mięsa. W popularnych szynkach czy polędwiczkach znajdują się szkodliwe konserwanty i inne substancje, które mogą powodować rozwój nowotworów. 

Ile możemy zjeść wędliny dziennie? Żeby było zdrowo to... plasterek (25 g)! To nie jest żart, wędliny są konserwowane, mają nitraty i fosforany (szczególnie sole fosforanowe), którym zawdzięczają bardzo ładny wygląd, w tym kolor oraz zapach. To właśnie środki konserwujące szkodzą nam najbardziej. Polacy jedzą średnio 5 plasterków wędliny dziennie (a wielu z nas nie wyobraża sobie dnia bez mięsa lub kanapki bez mięsa), co przekłada się na wzrost ryzyka zachorowania na raka. W wędlinach znajdziemy także radioaktywny pierwiastek, jakim jest pluton oraz alkohol. Brzmi zdradliwie? I takie właśnie są wędliny. 

Spożywając duże ilości wędlin aż o 18 proc. wzrasta ryzyko zachorowania na nowotwory jelita grubego, żołądka, trzustki, u mężczyzn prostaty, a u kobiet raka jajnika i piersi. 

Producenci żywności nie tylko stosują do produkcji wędlin szkodliwych substancji, lecz także wykorzystują mnóstwo trików, aby sprzedać jak najwięcej mięsa z jak najmniejszą zawartością... mięsa. To nie żart i nie przejęzyczenie - wędliny kupowane przez nas w sklepie składają się głównie z wody. 

Co mówią lekarze o spożyciu wędlin? Jakie są normy? Odpowiedź na filmie:

Zobacz film: Wędlina - ile powinno się jej spożywać? Źródło: Co nas truje

Woda, tłuszcz, substancje konserwujące... a gdzie mięso? Okazuje się, że w wędlinach jest go bardzo mało. Jednak przygotowanie szynki w domowych warunkach wcale nie jest trudne. Taka wędlina będzie o wiele zdrowsza, a przede wszystkim - pozbawiona substancji konserwujących i świadomie przechowywana. Unikniemy w związku z tym zastanawiania się, czy kupowane przez nas mięso nie było odświeżane w sklepie? A mogło być. Na filmie poniżej zobaczycie, jak to się robi.

Polecamy: Jak przygotować domową wędlinę?

Zobacz film: Odświeżanie mięsa: eksperyment. Źródło: Co nas truje


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
161
18
Polecamy
Czego nie podgrzewać w mikrofalówce?
Czego nie podgrzewać w mikrofalówce? Dzień Dobry TVN
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda
Czy jedzenie mięsa jest szkodliwe? Oto cała prawda Dzień Dobry TVN
Odświeżanie mięsa. Oto sklepowe triki napędzające sprzedaż
Odświeżanie mięsa. Oto sklepowe triki napędzające sprzedaż TVN zdrowie
Mięso wołowe wycofywane ze sklepów. Możliwe, że nie było badane
Mięso wołowe wycofywane ze sklepów. Możliwe, że nie było badane TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?