Polub nas na Facebooku
Czytasz: Spirytus salicylowy – zastosowanie i właściwości lecznicze
menu
Polub nas na Facebooku

Spirytus salicylowy – zastosowanie i właściwości lecznicze

Skóra

Fot: GettyImages- Svetikd

Spirytus salicylowy jest powszechnie znanym produktem stosowanym głównie w celu dezynfekcji. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym znalazł również zastosowanie między innymi w przemyśle kosmetycznym np. do leczenia zmian trądzikowych. 

Czym jest spirytus salicylowy?

Spirytus salicylowy jest 2% roztworem kwasu salicylowego. W skład spirytusu salicylowego oprócz kwasu salicylowego znajduje się jeszcze 30% wody oraz 68% alkoholu etylowego o stężeniu 96%. Kwas salicylowy (acidum salisylicum), który jest substancją czynną spirytusu salicylowego jest organicznym środkiem chemicznym z grupy aromatycznych hydroksykwasów karboksylowych. Naturalnym źródłem kwasu salicylowego jest wierzba biała, głownie jej korzeń, jednak do produkcji przemysłowej wykorzystuje się kwas salicylowy, który jest pochodną kwasu benzoesowego. Kwas salicylowy występuje w postaci białego proszku lub bezbarwnych igiełek. Kwas ten jest słabo rozpuszczalny w wodzie, natomiast dobrze się rozpuszcza w etanolu. Wynalezienie kwasu salicylowego uważa się za początek chemicznego przemysłu farmaceutycznego, gdyż był on pierwszym lekiem wytwarzanym na skalę przemysłową na drodze syntezy chemicznej.

Spirytus salicylowy – w jakim celu się go stosuje?

Spirytus salicylowy ze względu na swoje silne działanie antybakteryjne stosowany jest przede wszystkim do odkażania skóry, przy otarciach naskórka oraz znalazł też zastosowanie w leczeniu trądziku i łojotoku.

Alkohol etylowy o tak wysokim stężeniu (96%) wykazuje aktywność wobec bakterii wirusów oraz grzybów, dlatego jest świetnym środkiem odkażającym. Aby odkazić skórę czy otarcie należy przecierać dane miejsce nasączonym wacikiem lub tamponem 2 – 3 razy dziennie.

Spirytus salicylowy dobrze sprawdza się w leczeniu trądziku. Kwas salicylowy obniża pH naskórka oraz redukuje stopień przylegania komórek naskórka (działanie złuszczające). Kwas salicylowy działa również stymulująco na komórki nabłonka i pobudza je do szybszej regeneracji. Aplikowany na skórę złuszcza główne warstwy naskórka, tym samym usuwając obecne w nich bakterie. Przenika również do mieszków włosowych, zapobiegając gromadzeniu się naskórka w obrębie ujścia porów. Dodatkowo, spirytus salicylowy zmniejsza rozszerzone pory i zapobiega powstawaniu nowych stanów zapalnych.

Spirytus salicylowy bardzo dobrze sprawdzi się również w walce z łojotokiem. W tym celu należy sporządzić domowy tonik ze spirytusu salicylowego. Taki tonik pomoże odkazić skórę, oczyści ją z nadmiaru sebum oraz wyreguluje jego produkcję. W wygodnej w stosowaniu buteleczce należy zmieszać ze sobą 20% spirytusu oraz 80% wody. Kwas salicylowy działa drażniąco, dlatego należy przestrzegać odpowiednich proporcji.

Spirytus salicylowy można wykorzystać również do dezynfekcji pędzli do makijażu. Taki zabieg zalecany jest raz w miesiącu, gdyż pomaga pozbyć się zanieczyszczeń i zapobiega rozprowadzaniu ich po skórze twarzy. Spirytus salicylowy świetnie się nada jako zmywasz do paznokci.

Spirytus salicylowy – przeciwwskazania i kiedy należy zachować ostrożność?

Mimo iż spirytus jest powszechnie znany i stosowany to nie każdy może go używać. W przypadku uczulenia na salicylany nie należy używać spirytusu salicylowego. Dodatkowo spirytusu salicylowego nie można stosować na duże, rozległe rany oraz na duże powierzchnie skóry. Dodatkowo, nie należy go stosować u dzieci poniżej 2 roku życia.

Spirytus salicylowy jest mieszanką kwasu, wody oraz alkoholu o bardzo wysokim stężeniu (96%), dlatego nie należy dopuścić do kontaktu spirytusu z błonami śluzowymi, oczami oraz pod żadnym pozorem nie należy go spożywać.

Spirytus salicylowy o normalnym stężeniu (2%) oraz w formie toniku nie powinien być stosowany na skórę zbyt długo. Długie stosowanie spirytusu salicylowego może podrażniać i wysuszać skórę, co z kolei wpływa na zwiększoną produkcję łoju, która może wpływać na zapychanie się porów i tworzeniu się nowych stanów zapalnych mieszków włosowych. W leczeniu zmian trądzikowych oraz łojotoku nadmierne stosowanie spirytusu salicylowego daje efekt błędnego koła.

Zobacz czy dieta ma wpływ na trądzik:

Zobacz film: Czy dieta ma wpływ na trądzik? Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
51
5
Polecamy
Kwas mlekowy na twarz.
Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego
Kwas mlekowy na twarz. Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego Dzień Dobry TVN
Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego
Właściwości i zastosowanie kwasu mlekowego TVN zdrowie
Kwas salicylowy w kosmetyce:
toniki, kremy, maści, spirytus salicylowy i złuszczanie naskórka, czyli peeling kwasem salicylowym
Kwas salicylowy w kosmetyce: toniki, kremy, maści, spirytus salicylowy i złuszczanie naskórka, czyli peeling kwasem salicylowym TVN zdrowie
Jak stosować krem z retinolem?
Jakie jest jego działanie i jaką skórę nim pielęgnować?
Jak stosować krem z retinolem? Jakie jest jego działanie i jaką skórę nim pielęgnować? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Energooszczędne AGD. Jak wybrać sprzęt, który spełni oczekiwania i nie nadwyręży domowego budżetu?
Energooszczędne AGD. Jak wybrać sprzęt, który spełni oczekiwania i nie nadwyręży domowego budżetu? Materiał sponsorowany
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii
Antybiotyki i leki przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – zasady terapii