Polub nas na Facebooku
Czytasz: Spaghetti z cukinii – wersja wegetariańska i mięsna. Dlaczego warto jeść cukinię?
menu
Polub nas na Facebooku

Spaghetti z cukinii – wersja wegetariańska i mięsna. Dlaczego warto jeść cukinię?

makaron z cukinii

Fot. ASIFE / Getty Images

Spaghetti z cukinii może pojawić się w diecie diabetyków, a także w wegetariańskiej i odchudzającej. Cukinia jest ceniona za łagodny smak, niską kalorycznością i wysoką wartość odżywczą. Wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku, wzmacnia odporność i sprzyja zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. 

Spaghetti z cukinii jest łatwym i szybkim w przygotowaniu daniem. Można go wzbogacić o dodatek mięsa lub przyrządzić wersję wegetariańską, bazującą wyłącznie na warzywach. Cukinia, będąca podstawowym składnikiem spaghetti i zastępująca makaron, jest źródłem cennych dla organizmu witamin i minerałów, m.in. potasu, magnezu, witaminy C.

Spaghetti z cukinii – jak zrobić?

Spaghetti z cukinii jest smacznym i pożywnym daniem, które doskonale sprawdza się w kuchni wegetariańskiej, jak też w tradycyjnej. Potrawę przygotowuje się na bazie cukinii, którą kroi się w bardzo cienkie paski lub przepuszcza przez specjalną tarkę spiralną. Do spaghetti z cukinii można dodawać rozmaite składniki, w zależności od indywidualnych preferencji. Danie można wzbogacać o produkty mięsne, np. wędzony boczek. Lekką i dietetyczną wersję spaghetti z cukinii przygotuje się, używając wyłącznie warzyw, np. pieczoną paprykę, pomidorki koktajlowe, cebulę, a także aromatyczne dodatki: świeże listki bazylii czy przyprawy korzenne (cynamon, gałka muszkatołowa). Spaghetti z cukinii jest zdrowym i niskokalorycznym zamiennikiem tradycyjnego spaghetti na bazie makaronu, dlatego może pojawić się w diecie odchudzającej.

Dietetyczne spaghetti z cukinii – przepis

Przygotowane spaghetti z cukinii (1 porcja) dostarcza około: 

kcal358
białko21.5 g
tłuszcz3.4 g
węglowodany52.5 g
błonnik pokarmowy22 g 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (najlepiej z miękką skórką),
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 papryka pieczona lub ze słoika z zalewy,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek ostrej papryki,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i osusz, a następnie pokrój na bardzo cienkie paski lub przepuść przez tarkę spiralną. Otrzymane spaghetti można skrócić, przekraiwszy je w dwóch miejscach.
  2. Do miski blendera wrzuć: pomidorki koktajlowe, paprykę bez skórki, obrany czosnek i cebulę, a także bazylię i sól. Całość zmiksuj.
  3. Spaghetti z cukinii polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Potrawę można podawać udekorowaną listkami bazylii.

Spaghetti z cukinii z wędzonym boczkiem i parmezanem – przepis

W przygotowanym spaghetti z cukinii (2 porcje) znajduje się około:

kcal1020
białko33.1 g
tłuszcz87 g
węglowodany21 g
błonnik pokarmowy8.4 g 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (około 600 g),
  • 120 g wędzonego boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 60 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj i osusz, a następnie pokrój w cienkie paski lub przepuść przez tarkę spiralną. Spaghetti można skrócić, przekraiwszy je w dwóch miejscach.
  2. Cebulę pokrój w kosteczkę. Na większej patelni na oliwie zeszklij, a następnie podsmaż cebulę i pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż.
  3. Na patelnię dodaj spaghetti z cukinii i natkę pietruszki. Całość smaż przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dopraw potrawę solą i pieprzem.
  4. Do dania na patelni wlej śmietankę. Dodaj starty parmezan i zagotuj. Całość wymieszaj. W razie konieczności danie można chwilę podgotować, aby sos zgęstniał.

Spaghetti z cukinii – wartość odżywcza cukinii

Cukinia, nazywana inaczej kabaczkiem, zaliczana jest do warzyw dyniowatych. Największą popularność zdobyła cukinia zielona, ale na rynku dostępne są również inne odmiany cukinii w kolorze pomarańczowym, żółtym, a nawet mieszanym. Cukinia skrywa w sobie wiele zalet – jest lekkostrawna, łagodna w smaku i odznacza się wysoką wartością odżywczą oraz niską kalorycznością. 100 g cukinii dostarcza jedynie około 20 kcal. Cukinia jest bogatym źródłem witamin i minerałów. W jej składzie znajdują się: witaminy z grupy B, a także witaminy C, K i prowitamina A (beta-karoten). Cukinia dostarcza również potasu, magnezu, wapnia, fosforu oraz cynku. W 100 g cukinii znajduje się: 2,71 g białka, 3,11 g węglowodanów oraz 0,4 g tłuszczu. Warzywo to jest źródłem błonnika pokarmowego (1,1 g/100 g produktu).

Cukinia – właściwości zdrowotne

Cukinia wykazuje wiele korzystnych dla organizmu właściwości zdrowotnych. Jedną z nich jest usprawnianie procesów trawiennych i wspomaganie pracy układu pokarmowego. Związki zawarte w cukinii mają pozytywny wpływ na stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Regularne jedzenie cukinii zapobiega wahaniom stężenia cukru we krwi, zmniejsza napięcie nerwowe i działa redukująco na poziom stresu. Warzywo to sprzyja również oczyszczaniu organizmu z toksyn i przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, chroniąc przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniem. Cukinia ma korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Dzięki obecności beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny kabaczek chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Cukinia – właściwości odchudzające

Cukinia jest warzywem zalecanym w diecie odchudzającej, gdyż jest niskokaloryczna i dostarcza wielu cennych składników. Kabaczek ma niski indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Dzięki temu chroni przed napadami głodu prowadzącymi do podjadania między posiłkami, a w konsekwencji do przyrostu wagi. Cukinia przyczynia się także do uregulowania, a tym samym przyspieszenia procesów przemiany materii, co sprzyja odchudzaniu. Wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn i działa moczopędnie, usuwając nadmiar wody. Zawarty w cukinii błonnik pokarmowy usprawnia trawienie i reguluje rytm wypróżnień, zapobiegając zaparciom.

Cukinia – w jakich dietach jest szczególnie zalecana?

Cukinia ma niski indeks glikemiczny, wynoszący jedynie 15, dlatego powinna pojawić się w diecie osób chorujących na cukrzycę. Zalecana jest również przy chorobach i dolegliwościach związanych z przewodem pokarmowych, zwłaszcza przy nadkwasocie, chorobie wrzodowej i zgadze. Cukinia ma właściwości alkalizujące (zasadotwórcze), dzięki czemu zapobiega zakwaszeniu organizmu, które może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. 

Zobacz film: Modne produkty spożywcze. Czy naprawdę są zdrowe? Źródło: Stylowy Magazyn

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Polecamy
Makaron pełnoziarnisty – przepisy na zdrowe i pyszne dania
Makaron pełnoziarnisty – przepisy na zdrowe i pyszne dania Dzień Dobry TVN
Zielona fasolka szparagowa - właściwości zdrowotne i odżywcze.
Przepis na kaszotto i sałatkę nicejską
Zielona fasolka szparagowa - właściwości zdrowotne i odżywcze. Przepis na kaszotto i sałatkę nicejską TVN zdrowie
Kukurydza - wartość odżywcza i właściwości zdrowotne.
Jak ugotować kukurydzę?
Przepis na meksykańskie danie
Kukurydza - wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Jak ugotować kukurydzę? Przepis na meksykańskie danie TVN zdrowie
Przepis na pyszne bolognese bez kęsa mięsa
Przepis na pyszne bolognese bez kęsa mięsa Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty