Polub nas na Facebooku
Czytasz: Spaghetti z cukinii – wersja wegetariańska i mięsna. Dlaczego warto jeść cukinię?
menu
Polub nas na Facebooku

Spaghetti z cukinii – wersja wegetariańska i mięsna. Dlaczego warto jeść cukinię?

makaron z cukinii

Fot. ASIFE / Getty Images

Spaghetti z cukinii może pojawić się w diecie diabetyków, a także w wegetariańskiej i odchudzającej. Cukinia jest ceniona za łagodny smak, niską kalorycznością i wysoką wartość odżywczą. Wspomaga funkcjonowanie narządu wzroku, wzmacnia odporność i sprzyja zachowaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. 

Spaghetti z cukinii jest łatwym i szybkim w przygotowaniu daniem. Można go wzbogacić o dodatek mięsa lub przyrządzić wersję wegetariańską, bazującą wyłącznie na warzywach. Cukinia, będąca podstawowym składnikiem spaghetti i zastępująca makaron, jest źródłem cennych dla organizmu witamin i minerałów, m.in. potasu, magnezu, witaminy C.

Spaghetti z cukinii – jak zrobić?

Spaghetti z cukinii jest smacznym i pożywnym daniem, które doskonale sprawdza się w kuchni wegetariańskiej, jak też w tradycyjnej. Potrawę przygotowuje się na bazie cukinii, którą kroi się w bardzo cienkie paski lub przepuszcza przez specjalną tarkę spiralną. Do spaghetti z cukinii można dodawać rozmaite składniki, w zależności od indywidualnych preferencji. Danie można wzbogacać o produkty mięsne, np. wędzony boczek. Lekką i dietetyczną wersję spaghetti z cukinii przygotuje się, używając wyłącznie warzyw, np. pieczoną paprykę, pomidorki koktajlowe, cebulę, a także aromatyczne dodatki: świeże listki bazylii czy przyprawy korzenne (cynamon, gałka muszkatołowa). Spaghetti z cukinii jest zdrowym i niskokalorycznym zamiennikiem tradycyjnego spaghetti na bazie makaronu, dlatego może pojawić się w diecie odchudzającej.

Redakcja poleca:
Zapalenie gardła u dzieci i dorosłych - jak złagodzić ból domowymi sposobami?
Dieta eliminacyjna – na czym polega i kiedy jest zalecana?
Szczepienia na COVID-19. Rząd zmienia harmonogram szczepień

Dietetyczne spaghetti z cukinii – przepis

Przygotowane spaghetti z cukinii (1 porcja) dostarcza około: 

kcal 358
białko 21.5 g
tłuszcz 3.4 g
węglowodany 52.5 g
błonnik pokarmowy 22 g 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (najlepiej z miękką skórką),
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 papryka pieczona lub ze słoika z zalewy,
  • 1 mała cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kawałek ostrej papryki,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię umyj i osusz, a następnie pokrój na bardzo cienkie paski lub przepuść przez tarkę spiralną. Otrzymane spaghetti można skrócić, przekraiwszy je w dwóch miejscach.
  2. Do miski blendera wrzuć: pomidorki koktajlowe, paprykę bez skórki, obrany czosnek i cebulę, a także bazylię i sól. Całość zmiksuj.
  3. Spaghetti z cukinii polej przygotowanym sosem. Wymieszaj. Potrawę można podawać udekorowaną listkami bazylii.

Spaghetti z cukinii z wędzonym boczkiem i parmezanem – przepis

W przygotowanym spaghetti z cukinii (2 porcje) znajduje się około:

kcal 1020
białko 33.1 g
tłuszcz 87 g
węglowodany 21 g
błonnik pokarmowy 8.4 g 

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (około 600 g),
  • 120 g wędzonego boczku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 60 ml śmietanki 30%,
  • 3 łyżki tartego parmezanu,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj i osusz, a następnie pokrój w cienkie paski lub przepuść przez tarkę spiralną. Spaghetti można skrócić, przekraiwszy je w dwóch miejscach.
  2. Cebulę pokrój w kosteczkę. Na większej patelni na oliwie zeszklij, a następnie podsmaż cebulę i pokrojony w kosteczkę wędzony boczek. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmaż.
  3. Na patelnię dodaj spaghetti z cukinii i natkę pietruszki. Całość smaż przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie dopraw potrawę solą i pieprzem.
  4. Do dania na patelni wlej śmietankę. Dodaj starty parmezan i zagotuj. Całość wymieszaj. W razie konieczności danie można chwilę podgotować, aby sos zgęstniał.

Spaghetti z cukinii – wartość odżywcza cukinii

Cukinia, nazywana inaczej kabaczkiem, zaliczana jest do warzyw dyniowatych. Największą popularność zdobyła cukinia zielona, ale na rynku dostępne są również inne odmiany cukinii w kolorze pomarańczowym, żółtym, a nawet mieszanym. Cukinia skrywa w sobie wiele zalet – jest lekkostrawna, łagodna w smaku i odznacza się wysoką wartością odżywczą oraz niską kalorycznością. 100 g cukinii dostarcza jedynie około 20 kcal. Cukinia jest bogatym źródłem witamin i minerałów. W jej składzie znajdują się: witaminy z grupy B, a także witaminy C, K i prowitamina A (beta-karoten). Cukinia dostarcza również potasu, magnezu, wapnia, fosforu oraz cynku. W 100 g cukinii znajduje się: 2,71 g białka, 3,11 g węglowodanów oraz 0,4 g tłuszczu. Warzywo to jest źródłem błonnika pokarmowego (1,1 g/100 g produktu).

Cukinia – właściwości zdrowotne

Cukinia wykazuje wiele korzystnych dla organizmu właściwości zdrowotnych. Jedną z nich jest usprawnianie procesów trawiennych i wspomaganie pracy układu pokarmowego. Związki zawarte w cukinii mają pozytywny wpływ na stan i wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Regularne jedzenie cukinii zapobiega wahaniom stężenia cukru we krwi, zmniejsza napięcie nerwowe i działa redukująco na poziom stresu. Warzywo to sprzyja również oczyszczaniu organizmu z toksyn i przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, chroniąc przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniem. Cukinia ma korzystny wpływ na funkcjonowanie narządu wzroku. Dzięki obecności beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny kabaczek chroni siatkówkę oka przed uszkodzeniami i zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.

Cukinia – właściwości odchudzające

Cukinia jest warzywem zalecanym w diecie odchudzającej, gdyż jest niskokaloryczna i dostarcza wielu cennych składników. Kabaczek ma niski indeks glikemiczny, dlatego nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Dzięki temu chroni przed napadami głodu prowadzącymi do podjadania między posiłkami, a w konsekwencji do przyrostu wagi. Cukinia przyczynia się także do uregulowania, a tym samym przyspieszenia procesów przemiany materii, co sprzyja odchudzaniu. Wspomaga również oczyszczanie organizmu z toksyn i działa moczopędnie, usuwając nadmiar wody. Zawarty w cukinii błonnik pokarmowy usprawnia trawienie i reguluje rytm wypróżnień, zapobiegając zaparciom.

Cukinia – w jakich dietach jest szczególnie zalecana?

Cukinia ma niski indeks glikemiczny, wynoszący jedynie 15, dlatego powinna pojawić się w diecie osób chorujących na cukrzycę. Zalecana jest również przy chorobach i dolegliwościach związanych z przewodem pokarmowych, zwłaszcza przy nadkwasocie, chorobie wrzodowej i zgadze. Cukinia ma właściwości alkalizujące (zasadotwórcze), dzięki czemu zapobiega zakwaszeniu organizmu, które może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych. 

Zobacz film: Modne produkty spożywcze. Czy naprawdę są zdrowe? Źródło: Stylowy Magazyn

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Polecamy
Makaron pełnoziarnisty – przepisy na zdrowe i pyszne dania
Makaron pełnoziarnisty – przepisy na zdrowe i pyszne dania Dzień Dobry TVN
Zielona fasolka szparagowa - właściwości zdrowotne i odżywcze.
Przepis na kaszotto i sałatkę nicejską
Zielona fasolka szparagowa - właściwości zdrowotne i odżywcze. Przepis na kaszotto i sałatkę nicejską TVN zdrowie
Smalec z fasoli – wegetariański i dietetyczny 
Smalec z fasoli – wegetariański i dietetyczny  TVN zdrowie
Makaron wegetariański – proste sposoby na zdrowy i pożywny obiad
Makaron wegetariański – proste sposoby na zdrowy i pożywny obiad Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki