Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sól morska – jakie są jej zalety i przewaga nad solą kuchenną?

Sól morska – jakie są jej zalety i przewaga nad solą kuchenną?

Zainteresował Cię ten artykuł?
sól

Fot. Zero Creatives / Getty Images

Sól morska nie jest substancją oczyszczoną, przez co jest bogatym źródłem cennych pierwiastków, m.in.: wapnia, cynku, magnezu, żelaza i manganu. Mimo że jej nadmiar szkodzi zdrowiu, to nie należy jej zupełnie eliminować z diety. Dobrze jest jednak zastąpić sól kuchenną jej morskim odpowiednikiem.

Sól morska jest zdrowym odpowiednikiem znacznie częściej stosowanej soli kuchennej. Powstaje w naturze, w efekcie krystalizacji wód morskich. Mimo że jej nadmiar może powodować poważne konsekwencje zdrowotne, to dostarcza do organizmu m.in. sód, który jest niezwykle ważnym pierwiastkiem.

Sól morska a sól kuchenna

Sól morska różni się od soli kuchennej tym, że jest produktem znacznie mniej przetworzonym. Na skutek obróbki związek traci bowiem zawarte w jego naturalnej postaci cenne pierwiastki, a zwłaszcza jod, który dodaje się ponownie na ostatnim etapie produkcji w postaci związku o nazwie jodek potasu. Mało kto zastanawia się też nad tym, skąd bierze się śnieżnobiały kolor soli kuchennej – jest on wynikiem dodawanych do niej substancji wybielających. Na tym jednak nie koniec – o sypkości decydują z kolei związki aluminium, które również stanowią chemiczny dodatek.

Natomiast sól morska jest substancją suszoną bez użycia chemikaliów, przez co stanowi produkt wysokiej jakości. Źródłem pożądanego jodu są w niej żyjątka morskie mikroskopijnych rozmiarów. Ponieważ nie ma chemikaliów, jej barwa jest szara, a w dotyku odczuwana jest zawarta w niej wilgoć, przez co kryształki mogą się do siebie kleić. Nie jest to jednak wada, a raczej zaleta, gdyż świadczy o dużej zawartości cennych minerałów. Dodatkowo w smaku jest znacznie bardziej intensywna, przez co należy dodawać ją do potraw w mniejszych ilościach. Przed spożyciem wymaga zmielenia w specjalnym młynku, ponieważ „ziarna” są znacznie większe niż w przypadku tradycyjnie używanej soli kuchennej.

Czy sól jest zdrowa? Zobaczcie sami:

Zobacz film: Czy sól jest zdrowa? Źródło: Dzień Dobry TVN

Sól morska do włosów

Zastosowanie tego związku wykracza poza doprawianie potraw. Na bazie soli morskiej wytwarza się wiele kosmetyków, np. do włosów. Często można je kupić w formie sprayów, polecanych do użytku zwłaszcza w miesiącach letnich. Prawdą jest, że sól morska wykazuje działanie przesuszające, a włos zostaje pozbawiony wilgoci, przez co przy dłuższym kontakcie z tym związkiem chemicznym staje się pozbawiony blasku (wypłowiały), przesuszony i ciężki do modelowania. Z drugiej jednak strony jest ona wykorzystywana do walki z przetłuszczającymi się włosami i jest skutecznym środkiem niwelującym łupież. W formie peelingu można jej używać do pozbywania się martwego naskórka, a jednoczesny masaż poprawiający krążenie może sprzyjać porostowi włosów. Sól należy więc wykorzystywać do pielęgnacji z umiarem – jej nadużywanie może spowodować efekt odwrotny od zamierzonego.

Sól morska do kąpieli

Sól morska często jest używana do kąpieli. Zawsze należy dobierać używany środek do indywidualnych preferencji skóry. Jako dodatek do tego typu zabiegów pielęgnacyjnych pomaga w mechanicznym złuszczaniu naskórka, przez co skóra widocznie się wygładza i zyskuje elastyczność oraz ładniejszy wygląd. Poza tym sól morska wykazuje działanie antycellulitowe, które doceniają szczególnie kobiety. Spośród preparatów stosowanych do kąpieli można wybrać te z dodatkiem olejków eterycznych, wyciągu z kwiatów, ziół i owoców. Ponieważ sól zwiększa mikrokrążenie skóry, sprawia jednocześnie, że pozostałe składniki użytego kosmetyku mogą wniknąć głębiej i są łatwiej przyswajalne.

Sól morska jodowana – czy jest zdrowa?

Ponieważ wiele mówi się na temat szkodliwego działania soli kuchennej, pojawia się też pytanie: czy sól morska jest zdrowa? Każda z nich spożywana w nadmiarze jest szkodliwa. Aczkolwiek sól morska, jako substancja niepoddana tak wielu procesom obróbki spożywczej, zawiera znacznie więcej pierwiastków niż jej kuchenny odpowiednik. Dodatkowo może być stosowana w mniejszych ilościach przez wzgląd na intensywniejszy smak.

Według Światowej Organizacji Zdrowia dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g. Niestety statystyczny człowiek zjada jej od 2 do 3 razy więcej, ponieważ poza tym, że ma tendencję do dosalania potraw, zapomina o tym, że zawierają ją również gotowe produkty. Aby zachować lepsze zdrowie i dbać o potrzeby organizmu, należy zwracać uwagę na etykiety, ale też pilnować aby nie przekraczać dawki soli równej jednej łyżeczce dziennie.

Sól morska dla dzieci

W domowych apteczkach często można znaleźć produkt na bazie soli morskiej w postaci roztworu, który przeznaczony jest dla dzieci i dorosłych do udrażniania nosa. Woda morska, bo taka jest jego potoczna nazwa, działa zdecydowanie lepiej od soli fizjologicznej, przez wzgląd na zawarte w niej morskie minerały, dzięki którym zabezpiecza i regeneruje śluzówkę. Roztwory o większym stężeniu mają właściwości zmniejszające obrzęk, nawet w przypadku chorych zatok i silnego kataru. Tych o mniejszym stężeniu można używać w codziennej pielęgnacji. Oczyszczają nos z wydzieliny, zanieczyszczeń, alergenów, wirusów i bakterii.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie