Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sól czosnkowa (przyprawa) - właściwości, skład i zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Sól czosnkowa (przyprawa) - właściwości, skład i zastosowanie

Czosnek

Francesco Carta fotografo/getty images

Sól czosnkowa to klasyczne połączenie słonego tradycyjnego smaku soli kuchennej ze specyficzną pikantnością czosnku granulowanego. Dzięki takiemu połączeniu potrawy zyskują dodatkowe walory aromatyczne, smakowe i zdrowotne.

Sól czosnkowa – właściwości

Sól dostarcza nam dwóch bardzo ważnych makroelementów – sodu i chloru. Sód warunkuje przepływ sygnałów między neuronami. Umożliwia również rozluźnianie włókien nerwowych, m.in. w sercu. W połączeniu z chlorem dba o odpowiedni poziom równowagi wodnej.

Czosnek pospolity z kolei to roślina zaliczana do rodziny amarylkowatych. Czosnek uważany jest również za naturalny antybiotyk o szerokim spektrum działania. Najwięcej wartości znajdziemy w surowym czosnku.

Proces suszenia i proszkowania czosnku pozbawia go dużych ilości witaminy C oraz sporej ilości związków lotnych. W sproszkowanym czosnku znajdziemy jednak dużo witaminy B6, a także pokaźne ilości fosforu, potasu, witaminy B2, cynku, żelaza i magnezu. Granulowany czosnek jest źródłem niezbędnych aminokwasów. Suszony czosnek zachowuje umiarkowane właściwości przeciwzapalne i wspomagające odporność organizmu i ma pozytywny wpływ na sercu i układ krążenia.

Sól czosnkowa- skład

Standardowa sól czosnkowa jest mieszaniną trzech substancji: soli kuchennej, wysuszonego i sproszkowanego czosnku oraz substancji antyzbrylającej (żelazocyjanku sodu lub potasu (E535 lub E536). Dodatek ten dodawany jest także do czystej soli. W niskich dawkach nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia.

Sól czosnkowa - zastosowanie

Sól czosnkowa to przyprawa o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Potrawy przyprawiane czosnkową solą zyskają na smaku i aromacie. Stają się bardziej wyraziste i intensywne.

Sól czosnkową można używać w trakcie gotowania lub stosować jako posypkę na już przygotowane potrawy. Doskonale pasuje do wszystkich mięs, sosów i zup. Bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi warzywami. Sól czosnkowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do masła.

Zobacz film: Dlaczego warto jeść czosnek?

źródło: 36.6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
59
5
Polecamy
Co zamiast soli, czyli zdrowe zamienniki soli kuchennej
Co zamiast soli, czyli zdrowe zamienniki soli kuchennej TVN zdrowie
Pieprz zielony w zalewie – jaki ma wpływ na organizm?
Właściwości i zastosowanie marynowanego zielonego pieprzu
Pieprz zielony w zalewie – jaki ma wpływ na organizm? Właściwości i zastosowanie marynowanego zielonego pieprzu Dzień Dobry TVN
Czosnek niedźwiedzi – jak spożywać?
Zastosowanie w kuchni i właściwości
Czosnek niedźwiedzi – jak spożywać? Zastosowanie w kuchni i właściwości Dzień Dobry TVN
Czubryca:
bułgarska przyprawa.
Do czego można ją dodać?
Czubryca: bułgarska przyprawa. Do czego można ją dodać? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?