Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sól czosnkowa (przyprawa) - właściwości, skład i zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Sól czosnkowa (przyprawa) - właściwości, skład i zastosowanie

Czosnek

Francesco Carta fotografo/getty images

Sól czosnkowa to klasyczne połączenie słonego tradycyjnego smaku soli kuchennej ze specyficzną pikantnością czosnku granulowanego. Dzięki takiemu połączeniu potrawy zyskują dodatkowe walory aromatyczne, smakowe i zdrowotne.

Sól czosnkowa – właściwości

Sól dostarcza nam dwóch bardzo ważnych makroelementów – sodu i chloru. Sód warunkuje przepływ sygnałów między neuronami. Umożliwia również rozluźnianie włókien nerwowych, m.in. w sercu. W połączeniu z chlorem dba o odpowiedni poziom równowagi wodnej.

Czosnek pospolity z kolei to roślina zaliczana do rodziny amarylkowatych. Czosnek uważany jest również za naturalny antybiotyk o szerokim spektrum działania. Najwięcej wartości znajdziemy w surowym czosnku.

Proces suszenia i proszkowania czosnku pozbawia go dużych ilości witaminy C oraz sporej ilości związków lotnych. W sproszkowanym czosnku znajdziemy jednak dużo witaminy B6, a także pokaźne ilości fosforu, potasu, witaminy B2, cynku, żelaza i magnezu. Granulowany czosnek jest źródłem niezbędnych aminokwasów. Suszony czosnek zachowuje umiarkowane właściwości przeciwzapalne i wspomagające odporność organizmu i ma pozytywny wpływ na sercu i układ krążenia.

Sól czosnkowa- skład

Standardowa sól czosnkowa jest mieszaniną trzech substancji: soli kuchennej, wysuszonego i sproszkowanego czosnku oraz substancji antyzbrylającej (żelazocyjanku sodu lub potasu (E535 lub E536). Dodatek ten dodawany jest także do czystej soli. W niskich dawkach nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia.

Sól czosnkowa - zastosowanie

Sól czosnkowa to przyprawa o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Potrawy przyprawiane czosnkową solą zyskają na smaku i aromacie. Stają się bardziej wyraziste i intensywne.

Sól czosnkową można używać w trakcie gotowania lub stosować jako posypkę na już przygotowane potrawy. Doskonale pasuje do wszystkich mięs, sosów i zup. Bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi warzywami. Sól czosnkowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do masła.

Zobacz film: Dlaczego warto jeść czosnek?

źródło: 36.6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
59
6
Polecamy
Co zamiast soli, czyli zdrowe zamienniki soli kuchennej
Co zamiast soli, czyli zdrowe zamienniki soli kuchennej TVN zdrowie
Czubryca – czym jest i jak jej używać
Czubryca – czym jest i jak jej używać Dzień Dobry TVN
Czym zastąpić sól w kuchni?
Poznaj dziewięć niezawodnych przypraw
Czym zastąpić sól w kuchni? Poznaj dziewięć niezawodnych przypraw Dzień Dobry TVN
Sól kłodawska – właściwości, pochodzenie, wartości odżywcze i zastosowanie
Sól kłodawska – właściwości, pochodzenie, wartości odżywcze i zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia