Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sól czosnkowa (przyprawa) - właściwości, skład i zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Sól czosnkowa (przyprawa) - właściwości, skład i zastosowanie

Czosnek

Francesco Carta fotografo/getty images

Sól czosnkowa to klasyczne połączenie słonego tradycyjnego smaku soli kuchennej ze specyficzną pikantnością czosnku granulowanego. Dzięki takiemu połączeniu potrawy zyskują dodatkowe walory aromatyczne, smakowe i zdrowotne.

Sól czosnkowa – właściwości

Sól dostarcza nam dwóch bardzo ważnych makroelementów – sodu i chloru. Sód warunkuje przepływ sygnałów między neuronami. Umożliwia również rozluźnianie włókien nerwowych, m.in. w sercu. W połączeniu z chlorem dba o odpowiedni poziom równowagi wodnej.

Czosnek pospolity z kolei to roślina zaliczana do rodziny amarylkowatych. Czosnek uważany jest również za naturalny antybiotyk o szerokim spektrum działania. Najwięcej wartości znajdziemy w surowym czosnku.

Proces suszenia i proszkowania czosnku pozbawia go dużych ilości witaminy C oraz sporej ilości związków lotnych. W sproszkowanym czosnku znajdziemy jednak dużo witaminy B6, a także pokaźne ilości fosforu, potasu, witaminy B2, cynku, żelaza i magnezu. Granulowany czosnek jest źródłem niezbędnych aminokwasów. Suszony czosnek zachowuje umiarkowane właściwości przeciwzapalne i wspomagające odporność organizmu i ma pozytywny wpływ na sercu i układ krążenia.

Sól czosnkowa- skład

Standardowa sól czosnkowa jest mieszaniną trzech substancji: soli kuchennej, wysuszonego i sproszkowanego czosnku oraz substancji antyzbrylającej (żelazocyjanku sodu lub potasu (E535 lub E536). Dodatek ten dodawany jest także do czystej soli. W niskich dawkach nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia.

Sól czosnkowa - zastosowanie

Sól czosnkowa to przyprawa o bardzo wszechstronnym zastosowaniu. Potrawy przyprawiane czosnkową solą zyskają na smaku i aromacie. Stają się bardziej wyraziste i intensywne.

Sól czosnkową można używać w trakcie gotowania lub stosować jako posypkę na już przygotowane potrawy. Doskonale pasuje do wszystkich mięs, sosów i zup. Bardzo dobrze komponuje się ze wszystkimi warzywami. Sól czosnkowa świetnie sprawdzi się jako dodatek do masła.

Zobacz film: Dlaczego warto jeść czosnek?

źródło: 36.6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
59
6
Polecamy
Co zamiast soli, czyli zdrowe zamienniki soli kuchennej
Co zamiast soli, czyli zdrowe zamienniki soli kuchennej TVN zdrowie
Pieprz cytrynowy - skład, właściwości, zastosowanie przyprawy w kuchni
Pieprz cytrynowy - skład, właściwości, zastosowanie przyprawy w kuchni Dzień Dobry TVN
Czym zastąpić sól w kuchni?
Poznaj dziewięć niezawodnych przypraw
Czym zastąpić sól w kuchni? Poznaj dziewięć niezawodnych przypraw Dzień Dobry TVN
Czubryca:
bułgarska przyprawa.
Do czego można ją dodać?
Czubryca: bułgarska przyprawa. Do czego można ją dodać? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
Beta hCG – normy, wyniki
Beta hCG – normy, wyniki
Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
Pryszczyca u ludzi i zwierząt – objawy, przyczyny i leczenie
Pryszczyca u ludzi i zwierząt – objawy, przyczyny i leczenie