Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sok z kapusty kiszonej i świeżej – wpływ na zdrowie i odchudzanie. Jak zrobić i jak pić?
menu
Polub nas na Facebooku

Sok z kapusty kiszonej i świeżej – wpływ na zdrowie i odchudzanie. Jak zrobić i jak pić?

kiszona kapusta

Fot.: zeleno / Getty Images

Sok z kapusty białej, niezależnie czy pozyskiwany ze świeżej, czy z kiszonej, ma właściwości zdrowotne. Opóźnia procesy starzenia, wspiera działanie układu pokarmowego, zapobiega chorobie wrzodowej i chorobom nowotworowym. Sok z kapusty można przygotować samodzielnie.

Badania naukowe wykazały, że gotowanie wpływa na ilość związków stanowiących o właściwościach zdrowotnych kapusty. Gotowanie surowej kapusty zwiększa właściwości przeciwutleniające polifenoli, a gotowanie kapusty kiszonej – zmniejsza je.

Sok z kapusty: właściwości soku z kapusty kiszonej i surowej

Sok z kapusty białej zawiera duże ilości antyoksydantów, w tym witamin C, E, karotenoidów, glukozynolanów, a także polifenoli. Badania wykazały, że zawartość związków bioaktywnych może być różna w poszczególnych odmianach, np. sok z kapusty pekińskiej i sok z kapusty czerwonej może mieć zbliżone, ale jednak nieco inne proporcje poszczególnych witamin i innych składników.

Zobacz film: Kiszona kapusta królowa każdej pory roku. Źródło: Dzień Dobry TVN.

Różnice te dotyczą także kapusty białej świeżej i kiszonej – ich właściwości prozdrowotne są podobne, mimo to często stosuje się je inaczej.

Sok z kapusty surowej można pić w ramach profilaktyki zdrowotnej – chemoprewencji nowotworowej (dzięki zawartości glukozynolanów, przeciwutleniaczy i polifenoli), a także w celu wzmocnienia odporności organizmu na infekcje. Sok z kapusty na raka piersi, płuc, prostaty i żołądka działa zapobiegawczo, jeśli jest stosowany regularnie przez długi czas.

Sok z kapusty na żołądek i jelita wpływa dobroczynnie, usprawnia i reguluje pracę układu pokarmowego. W medycynie ludowej stosuje się sok z kapusty na zaparcia. Dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy i polifenoli ma on też pozytywny wpływ na cerę. Może opóźniać procesy starzenia, uelastyczniać cerę i wspomagać jej regenerację.

Sok z kapusty świeżej właściwości przeciwzapalne zawdzięcza witaminie U oraz glukozynolanom. Ten roślinny napój może łagodzić bóle głowy, wspomagać organizm w detoksykacji oraz wspierać działanie układu sercowo-naczyniowego (dzięki zawartości potasu).

A czy sok z kapusty kiszonej jest zdrowy? Doraźnie sok z kapusty kiszonej szczególnie polecany jest do picia w celach regeneracji organizmu po zatruciu alkoholowym (czyli na kaca). Sok z kapusty kiszonej na kaca działa dlatego, że wspomaga usuwanie toksyn z organizmu, chroni wątrobę, zawiera witaminy z grupy B oraz witaminę C. Może być stosowany także jako napój zawierający naturalne probiotyki podczas zatruć pokarmowych czy w trakcie i po kuracji antybiotykowej.

Co daje jedzenie kiszonek? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Dlaczego warto jeść kiszonki? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Na co jest dobry sok z kapusty kiszonej pity regularnie? Działanie soku z kapusty na układ pokarmowy to nie tylko odbudowa naturalnej flory bakteryjnej, to także:

  • poprawa trawienia,
  • prewencja wydzielania nadmiernych ilości soków żołądkowych – sok z kapusty na refluks działa także stosowany doraźnie,
  • ochrona wątroby,
  • wspomagania leczenie choroby wrzodowej – sok z kapusty na wrzody działa dlatego, że zmniejsza produkcję soków żołądkowych,
  • prewencja i wspomaganie leczenia chorób pasożytniczych – sok z kapusty na robaki działa dlatego, że ma niskie pH, którego nie lubią pasożyty.

Sok z kapusty kiszonej właściwości lecznicze ma dzięki witaminom i minerałom zawartym w świeżej kapuście oraz bakteriom i odczynowi, które zyskuje po zakiszeniu. Warto pić sok z kapusty kiszonej w ciąży.

Zobacz film:Sok z kiszonych buraków z rozgrzewającym cynamonem. Źródło: X-Bank Gallery

Czy sok z kapusty odchudza? Sok z kapusty kiszonej na odchudzanie

Sok z kapusty kiszonej działanie odchudzające łączy z ochroną układu pokarmowego. Odchudzanie przyspiesza także dlatego, że niweluje zakwaszenie organizmu, czyli ogranicza wysiłek, jaki organizm musi podjąć, by usunąć toksyny i zachować prawidłowe pH. Działa też przeczyszczająco, dlatego sok z kapusty na odchudzanie powinien być stosowany z umiarem, by nie doprowadzić do odwodnienia.

Jak zrobić sok z kapusty białej świeżej i kiszonej? Metody pozyskiwania

Najlepiej pić sok z kapusty z wyciskarki, ale tańszą opcją jest robienie soku z kapusty w sokowirówce. Jeśli jednak i to urządzenie jest poza zasięgiem, sok z kapusty można zrobić przy użyciu blendera i sitka. Jak zrobić sok z kapusty świeżej? Wystarczy z główki usunąć kaczan, pokroić ją na mniejsze części i zmiksować z wodą na drobno, a następnie przecedzić przez drobne sitko. Sok z kapusty należy pić świeży.

Co można kisić? Dowiesz się tego z naszego filmu

Zobacz film: Co nadaje się do kiszenia? Źródło: Dzień Dobry TVN.

Jak zrobić sok z kapusty kiszonej? Po rozdrobnieniu kapusty soku nie odcedza się, tylko dodaje do niego podwójną porcję wody i łyżeczkę soli. Potem trzeba przelać go do wyparzonego i osuszonego słoika. Sok z kapusty należy ostawić na około 72 godziny w temperaturze pokojowej, po tym czasie powinien się ukisić.

Jak pić sok z kapusty, by działał? Dawkowanie soku z kapusty i pory picia

Sok z kapusty na czczo i pity po kolacji poprawia odporność oraz wspiera florę bakteryjną w jelitach. Można też pić sok z kapusty na czczo, a potem jeszcze 3-4 razy w ciągu dnia po 100 do 200 mililitrów. Wówczas zapobiega chorobom i opóźnia procesy starzenia.

Można kupić też liofilizowany sok z kapusty (w tabletkach). Jego dawkowanie powinno być zgodne z instrukcjami producenta podanymi na opakowaniu.

Zobacz film: Warzywa z ziemi włoskiej do Polski. Źródło: Wiem co jem.

Bibliografia:

1. B. Kusznierewicz, A. Piasek, J. Lewandowska, A. Śmiechowska, A. Bartoszek, Właściwości przeciwnowotworowe kapusty białej, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2007, 6 (55), s. 20-34; materiał dostępny jest pod linkiem.

2. R. Korzeniowska-Ginter, M. Grużyńska, Wykorzystanie kulinarne warzyw kapustnych w aspekcie właściwości prozdrowotnych, Problemy Higieny i Epidemiologii 2013, 94(3), s. 639-641; materiał dostępny jest pod linkiem.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
531
15
Polecamy
Sok z rokitnika – właściwości i przeciwwskazania
Sok z rokitnika – właściwości i przeciwwskazania Dzień Dobry TVN
Jesienne superfoods.
Brokuły – jak wpływają na zdrowie?
Właściwości odżywcze i lecznicze 
Jesienne superfoods. Brokuły – jak wpływają na zdrowie? Właściwości odżywcze i lecznicze  Dzień Dobry TVN
Sok z granatu -pomaga leczyć aż 15 różnych chorób i dolegliwości.
Jak działa?
Sok z granatu -pomaga leczyć aż 15 różnych chorób i dolegliwości. Jak działa? TVN zdrowie
Sok z pietruszki i cytryny - działanie, na co pomaga i jak zrobić
Sok z pietruszki i cytryny - działanie, na co pomaga i jak zrobić TVN zdrowie
Komentarze (1)
taxidriver202
Kisi się Kapustę 10-14 dni a nie 33 dni sierotko
Czytaj całość
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby