Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sok z granatu i jego właściwości lecznicze. Jakie jest jego dawkowanie?

Sok z granatu i jego właściwości lecznicze. Jakie jest jego dawkowanie?

Zainteresował Cię ten artykuł?
granat

Fot. puhimec / Getty Images

Sok z granatu znany jest już od starożytności. Miał przynosić zdrowie i wspierać płodność. Zwrócił uwagę naukowców ze względu na swoje silne właściwości lecznicze, a badania potwierdziły, że pomaga w wielu chorobach.

Sok z granatu wzmacnia organizm, działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo i przeciwnowotworowo. Jest bezpieczny dla kobiet w ciąży i dzieci, dlatego warto włączyć go do swojej codziennej diety.

Co to jest sok z granatu?

Sok z granatu wyciskany jest z owoców (jagód) granatowca właściwego. Ma silnie czerwoną barwę i mocno plami. Roślina ta występuje w zachodniej Azji, na Kaukazie i na Półwyspie Indyjskim, ale jest też uprawiana w wielu krajach na całym świecie. Owoce granatowca, z których wyciska się sok, posiadają grubą, mięsistą skórę i dużą liczbę drobnych, mocno czerwonych ziaren zawierających pestki.

Sok z granatu jest słodki i cierpki zarazem, dlatego dobrze gasi pragnienie. Wykorzystuje się go do produkcji win oraz doprawiania deserów.

Jak zrobić sok z granatu?

Granaty są owocami łatwo dostępnymi w Polsce i można je kupić w większości supermarketów. Żeby wycisnąć z nich sok, wystarczy wrzucić obrane ze skórki jagody do sokowirówki lub wyciskarki. Jest on bardzo intensywny w smaku, dlatego dobrze jest rozcieńczyć go wodą przed spożyciem.

Sok z granatu – wartości odżywcze

Jedna szklanka soku z granatu dostarcza 134 kalorie i zawiera 33 g węglowodanów, 0,7 g tłuszczów (głównie prozdrowotnych omega-3) oraz 0,4 g białek. Ponadto dostarcza:

  • 5% dziennego zapotrzebowania na witaminę E,
  • 32% dziennego zapotrzebowania na witaminę K,
  • 15% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy,
  • 5% dziennego zapotrzebowania na kwas pantotenowy,
  • 3% dziennego zapotrzebowania na niacynę,
  • 2% dziennego zapotrzebowania na tiaminę i ryboflawinę,
  • 3% dziennego zapotrzebowania na wapń,
  • 4% dziennego zapotrzebowania na magnez,
  • 3% dziennego zapotrzebowania na fosfor,
  • 15% dziennego zapotrzebowania na potas,
  • 3% dziennego zapotrzebowania na miedź,
  • 12% dziennego zapotrzebowania na mangan.

Sok z granatu – właściwości lecznicze i zastosowanie

Sok z granatu wykazuje zróżnicowane właściwości lecznicze. Pomoże między innymi w przypadku:

  • chorób serca – regularne przyjmowanie soku z granatu poprawia krążenie krwi i zapobiega zawałom; działa on też przeciwmiażdżycowo, zawarte w nim flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne; dodatkowo badania wykazały jego właściwości obniżające ciśnienie;
  • zaburzeń pracy układu pokarmowego – sok z granatu był tradycyjnie wykorzystywany w leczeniu biegunek i cholery; pomaga leczyć wszystkie problemy trawienne;
  • problemów z zębami – sok z granatu wykazuje właściwości bakteriobójcze i zmniejsza ilość płytki nazębnej;
  • nowotworów – sok z granatu zabija komórki nowotworowe w ciele i zapobiega tworzeniu się nowych, ponieważ zawiera dużą ilość flawonoidów;
  • reumatyzmu – sok z granatu wzmacnia naczynia krwionośne i działa przeciwzapalnie, dzięki czemu może być stosowany w leczeniu zapaleń stawów;
  • anemii – zawiera duże ilości żelaza, które pomaga w zwalczaniu anemii i jej skutków – zapobiega między innymi utracie włosów;
  • cukrzycy – reguluje poziom cukru;
  • przyspieszonego starzenia – zawarte w soku z granatu substancje spowalniają procesy starzenia i polepszają stan skóry;
  • problemów z prostatą – badania wykazały, że sok z granatu zapobiega powstawaniu i zwalcza raka prostaty, dodatkowo jego właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne wspomagają leczenie infekcji tego organu;
  • zakażenia pasożytami – sok z granatu od wieków stosowany był jako środek na pasożyty, badania potwierdziły jego wyjątkowo silne działanie w stosunku do tasiemców;
  • obniżonej odporności – granaty zawierają bardzo duże ilości witaminy C, która wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego;
  • niedożywienia – dostarcza mnóstwo mikroelementów i witamin, które pomagają uzupełnić ewentualne niedobory;
  • problemów z układem moczowym – zawiera substancje, które zabijają wiele bakterii, w tym Escherichię coli, odpowiedzialną za zakażenia dróg moczowych.

Sok z granatu – dawkowanie

Zalecane dawkowanie soku z granatu wynosi 50 ml dziennie. Powinno się go przyjmować w dwóch porcjach (po 25 ml), przed posiłkiem. Przed użyciem należy wstrząsnąć butelkę, gdyż w sposób naturalny wytrąca się osad z tego produktu.

Sok z granatu w ciąży

Sok z granatu można i warto stosować w ciąży. Jego regularne przyjmowanie zapobiega przedwczesnym porodom i zmniejsza ryzyko niskiej wagi urodzeniowej dziecka. Możliwe, że bardzo duże dawki mogą być niebezpieczne, jednak nie zostało to zbadane, dlatego nie należy przekraczać zalecanego dawkowania.

Jak jeść zdrowo i smacznie? Przekonajcie się! Odpowiedź znajdziecie na filmie: 

Zobacz film: Jak jeść zdrowo i smacznie? Źródło: Stylowy Magazyn

Bibliografia:

1. Bhowmik D., Gopinath H., Kumar P. i in., Medicinal Uses of Punica granatum and Its Health Benefits, „Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry”, 1(5), 2013.

2. Czernecki T., Granaty – właściwości przeciwmiażdżycowe. „Journal of NutriLife”, 6, 2014.

3. Pomegranate juice, bottled Nutrition Facts & Calories

4. SOK Z Granatu

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Odra u dzieci, niemowląt i dorosłych – objawy, przebieg i powikłania
Odra u dzieci, niemowląt i dorosłych – objawy, przebieg i powikłania
Plamki Koplika – jeden z pierwszych objawów w przebiegu odry
Plamki Koplika – jeden z pierwszych objawów w przebiegu odry
Z czego składa się smog i dlaczego jest niebezpieczny? 
Z czego składa się smog i dlaczego jest niebezpieczny? 
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu
Ból gardła – przyczyny, rodzaje i objawy, leczenie
Ból gardła – przyczyny, rodzaje i objawy, leczenie
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?