Czytasz: Sok z aloesu – jakie ma właściwości i jak go dawkować? Przepis na własnoręcznie wykonany sok aloesowy

Sok z aloesu – jakie ma właściwości i jak go dawkować? Przepis na własnoręcznie wykonany sok aloesowy

Pocięte liście aloesu i słoiczek z sokiem

Fot: nikilitov / stock.adobe.com

Sok z aloesu ceniony jest za wysoką zawartość cennych dla zdrowia składników odżywczych. Przypisuje mu się działanie między innymi detoksykacyjne, wspomagające odchudzanie i wzmacniające odporność. Zewnętrznie aloes może przyspieszać gojenie się ran, łagodzić podrażnienia czy tonizować skórę.

Aloes to roślina, która naturalnie występuje na Półwyspie Arabskim i w Afryce, jednak uprawia się (często w warunkach szklarniowych) na całym świecie. Aloes spotykane jest także w wielu polskich domach, jako roślina doniczkowa. Liście aloesu są grube, długie i zakończone niewielkimi kolcami. To właśnie znajdujący się w ich wnętrzu galaretowaty miąższ, składający się w 99% z wody, jest najcenniejszą częścią rośliny. Pozyskiwany z niego sok ma wiele właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych.

Aloes – sok o licznych właściwościach zdrowotnych

Właściwości aloesu wynikają z niezwykle bogatej zawartości witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Zalicza się do nich między innymi:

  • Polisacharydy – długołańcuchowe cukry, będące materiałem zapasowym i budulcowym dla organizmu człowieka. Wspierają one układ odpornościowy i zapewniają długotrwały dopływ energii. Odżywiają stawy, mózg, układ nerwowy oraz skórę.
  • Witaminy A, C, E, kwas foliowy i witaminy z grupy B – będące silnymi przeciwutleniaczami, wspomagające pracę komórek całego organizmu (także mózgu, mięśni i skóry).
  • Mikroelementy, takie jak wapń, magnez, selen, cynk, chrom – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym układu immunologicznego, mózgu, kości i układu sercowo-naczyniowego.
  • Aminokwasy – w tym aminokwasy niezbędne do metabolizowania białka, których ludzki organizm nie wytwarza i konieczne jest ich dostarczanie wraz z pożywieniem.
  • Błonnik – działający korzystnie na układ pokarmowy.

Sok aloesowy stosowany wewnętrznie działa następująco:

  • Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, przyspiesza przemianę materii, reguluje pH żołądka. Dzięki temu może być stosowany w celu łagodzenia objawów nieżytu żołądka, wrzodów czy stanów zapalnych układu pokarmowego. Wspomaga odchudzanie.
  • Działa przeczyszczająco i może być stosowany w leczeniu zaparć. Usprawnia działanie kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie substancji odżywczych.
  • Wspomaga funkcje oczyszczania wątroby, nerek i skóry. Wchłania toksyny, które następnie są wydalane przez jelito grube.
  • Pobudza apetyt – stymuluje produkcję soków trawiennych.
  • Wzmacnia układ immunologiczny i podnosi odporność organizmu na wirusy i infekcje.
  • Może działać korzystnie na pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżając poziom złego cholesterolu LDL i regulując ciśnienie krwi.

Sok z aloesu może być też stosowany zewnętrznie. W tym przypadku jego działanie jest następujące:

  • Pomaga regenerować skórę i przyspiesza gojenie się ran.
  • Łagodzi podrażnienia skóry.
  • Przywraca skórze neutralne pH.
  • Nawilża skórę twarzy i głowy.
  • Wzmacnia włosy i stymuluje ich wzrost.
  • Łagodzi stany zapalne w jamie ustnej.
  • Łagodzi dolegliwości po ukąszeniu komarów.

Jak zrobić sok z aloesu

Sok z aloesu można bez problemu przygotować samodzielnie. W tym celu należy dysponować rośliną, której liście mają od 2 do 5 lat bądź w sklepie ze zdrową żywnością zakupić jeden duży liść. Do wykonania soku potrzebna jest garść liści aloesu doniczkowego lub jeden duży liść. Poza tym należy dysponować też świeżo wyciśniętym sokiem z cytrusów, na przykład pomarańczy, grejpfrutów lub cytryn.

W pierwszej kolejności należy obrać liście ze skóry. W przypadku dużych egzemplarzy warto odciąć stwardniałe brzegi i liść przeciąć w poprzek na mniejsze kawałki. Następnie należy podważyć skórkę i zdjąć ją palcami lub delikatnie obrać liść nożem (tak, aby na skórce pozostało jak najmniej miąższu). W przypadku małych liści można delikatnie zdjąć skórkę nożem, a miąższ wydrążyć.

Miąższ z dużego liścia należy pokroić, a ten wydrążony z małych liści od razu umieścić w blenderze. Do tego dolać 1-2 szklanki soku owocowego i wszystko razem zmiksować. Jeśli sok będzie zbyt kwaśny, słodki lub za gęsty, można rozcieńczyć go z wodą. Sok aloesowy można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Sok z aloesu – dawkowanie i zastosowanie

Sok z aloesu można pić lub stosować zewnętrznie na skórę. Własnoręcznie przygotowany, czysty miąższ bez dodatku owoców sprawdzi się doskonale jako lekarstwo na zmiany skórne czy jako kosmetyk pielęgnacyjny. Można nakładać go na skórę twarzy, całego ciała, głowy, a także na włosy. Rozcieńczony z wodą będzie pełnił funkcję tonika lub płukanki do włosów. Sokiem z aloesu można też płukać jamę ustną.

Aloes do picia, z sokiem z cytrusów lub z wodą, można spożywać 3 razy dziennie po pół szklanki. Sok w czystej postaci, na przykład ten zakupiony jako gotowy produkt, można przyjmować w ilości około 50 ml dziennie, godzinę przed posiłkiem.

Nie należy mylić stuprocentowego soku z aloesu z napojami aloesowymi, które zawierają około 30% soku lub miąższu z aloesu. Kupując taki napój, warto sprawdzić skład i upewnić się, czy nie zawiera on na przykład sztucznych substancji słodzących.

Sok z aloesu – przeciwwskazania

Mimo iż aloes wykazuje wiele prozdrowotnych i pielęgnacyjnych właściwości, istnieją pewne wskazania do jego stosowania. Są nimi:

  • Cukrzyca – istnieją badania, które wskazują na to, iż sok aloesowy może obniżać poziom cukru we krwi. Diabetycy powinni skonsultować się z lekarzem, zanim sięgną po sok z aloesu.
  • Hemoroidy, choroby nerek i jelit – znajdujący się w soku aloesowym lateks aloesowy może mieć negatywny wpływ na zdrowie osób cierpiących na wymienione choroby.
  • Ciąża i okres karmienia piersią.
  • Młody wiek – podawanie soku z aloesu dzieciom powinno być zawsze skonsultowane z lekarzem pediatrą.
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie