Polub nas na Facebooku
Czytasz: Smalec nie jest taki zły? Poznaj całą prawdę o smalcu
menu
Polub nas na Facebooku

Smalec nie jest taki zły? Poznaj całą prawdę o smalcu

Fot: arfo / gettyimages.com

Smalec to produkt, który budzi ogromne kontrowersje. Jedni uważają go za najzdrowszy rodzaj tłuszczu, drudzy obwiniają go za otyłość czy problemy z układem krążenia. Jaka jest prawda? Pytamy oto specjalistę!

Smalec to tłuszcz zwierzęcy. Zgodnie z zaleceniami dietetyków tych powinniśmy spożywać jak najmniej. Zawarte w nich nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol sprzyjają otyłości, chorobom układu krążenia, cukrzycy, a nawet niektórym nowotworom (piersi, prostaty oraz jelita grubego). Dlaczego zatem niektóre osoby uważają, że smalec jest zdrowy?

Smalec zawiera trochę selenu, cynku, choliny oraz witamin D i E. Opinię zdrowego zyskał przede wszystkim dzięki zawartość kwasów omega 9, których ma naprawdę sporo. Co ciekawe, aż 55 proc. tłuszczów, które występują w smalcu to kwasy tłuszczowe jednonienasycone. To właśnie one przeważają w oleju rzepakowym, oleju z awokado czy oliwie z oliwek – mówi Mateusz Durbas, dietetyk kliniczny.

Czy smalec je zdrowy?

Wprawdzie kwasy omega 9 mają korzystny wpływ na działanie całego organizmu, pozwalają utrzymać prawidłowe stężenie cholesterolu we krwi, a także są odporne na działanie wysokiej temperatura. To, niestety, sama ich obecność w smalcu nie robi z niego zdrowego tłuszczu.

Musimy mieć na uwadze, że smalec to także kwasy nasycone, a te już szkodzą naszemu zdrowiu. Nie tylko podnoszą poziom cholesterolu, ale także wykazują silne działanie prozapalne – mówi specjalista.

Dlatego z jego jedzenia muszą zrezygnować osoby z otyłością, wysokim cholesterolem, chorobami układu sercowo-naczyniowego, nowotworami oraz chorobą stłuszczeniową wątroby, a także kobiety ciężarne, karmiące piersią i osoby starsze. Nie powinno się go podawać także dzieciom. W ich przypadku smalec warto jest zastąpić oliwą extra virgin czy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Cenne dla dzieci tłuszcze zawierają także awokado oraz orzechy.

A co z osobami zdrowymi? Jak mówi Mateusz Durbas one też powinny zachować umiar i sięgać po smalec możliwie jak najrzadziej, tj. 1 raz na tydzień lub raz na 2 tygodnie i zjeść nie więcej niż jedną łyżkę stołową.

Trzeba pamiętać, że nasyconych kwasów tłuszczowych w naszej codziennej diecie powinno być bardzo niewiele. Zaleca się, aby stanowiły one maksymalnie 10 proc. całodziennego udziału energii, czyli np. do 200 kcal przy diecie 2000 kcal – mówi specjalista.

Które tłuszcze są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Wszystko, co trzeba wiedzieć o tłuszczach Źródło: x-news

Smalec – do czego można go używać?

Smalec – teoretycznie – można wykorzystać do smażenia. Trzeba jednak pamiętać, że tak obórka termiczna nie jest najbezpieczniejsza dla zdrowia. Do tego w jej trakcie dochodzi do utlenienie cholesterolu. Badania pokazują, że jego jedzenie sprzyja chorobie Alzheimera, a także przyspiesza tworzenie się zmian miażdżycowych. Zdaniem badaczy może również zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy oraz niektórych nowotworów.

Dlatego, jeśli już chcemy coś smażyć znacznie bezpieczniej będzie sięgnąć po oliwę z oliwek czy olej z awokado. To właśnie one ze względu na wysoką zawartość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, a niską wielonienasyconych i nasyconych kwasów tłuszczowych, brak cholesterolu, niewielką ilością związków przyspieszających utlenianie oraz sporą zawartość przeciwutleniaczy będą najlepsze do smażenia – mówi dietetyk.

Smalec – jak wybrać najlepszy?

Jeśli mimo wszystko zdecydujemy się sięgnąć po smalec, to nie  wkładajmy do koszyka pierwszego lepszego produktu. Warto przyjrzeć się etykiecie i sprawdzić, czy producent nie dodał do niego glutaminianu monosodowego, soli, cukru oraz mięsa wieprzowego czy cebuli smażonej. Najlepiej wybierać produkty, w których składzie znajduje się wyłącznie np. 100 proc. tłuszcz kaczy (smalec kaczy) czy 100 proc. tłuszcz gęsi (smalec gęsi).

Dlaczego organizm potrzebuje tłuszczu?

Tłuszcz jest niezbędny do produkcji hormonów, a to one kontrolują działanie całego organizmu. Dodatkowo pozwalają utrzymać prawidłową temperaturę ciała. To właśnie w nich rozpuszczają się witaminy A, D, E i K. Pierwsza z nich korzystnie wpływa na wygląd skóry oraz chroni oczy przed rozwojem tzw. kurzej ślepoty (chorzy mają problemy z widzeniem po zmroku i przy słabym świetle) oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Witaminy D potrzebują przede wszystkim kości, ale nie tylko. W połączeniu z wapniem nie dopuszcza do wystąpienia zawału serca, polecana jest także w profilaktyce cukrzycy typu 2. Witamina E spowalnia procesy starzenia i poprawia wygląd skóry. Witamina K uczestniczy w procesach krwiotwórczych.

Które tłuszcze są najlepsze?

Najbezpieczniejsze dla naszego zdrowia są tłuszcze pochodzenia roślinnego. To one są źródłem kwasów tłuszczowych, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a także wymienionych wyżej witamin. Warto po nie sięgnąć także ze względu na kwasy omega 3 i omega 6. Podane w odpowiednich proporcjach zapobiegają rozwojowi miażdżycy, wzmacniają serce oraz usprawniają pracę mózgu (sprawiają, że mamy lepszą pamięć i łatwiej się uczymy).

Najlepszym źródłem kwasów omega 3 są przede wszystkim oleje: rzepakowy, lniany, a także orzechy włoskie oraz siemię lniane.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
77
16
Polecamy
Tłuszcz wcale nie jest taki zły?
Dlaczego tłuszcze są nam potrzebne i które wybierać?
Tłuszcz wcale nie jest taki zły? Dlaczego tłuszcze są nam potrzebne i które wybierać? TVN zdrowie
Warzywa i owoce to podstawa diety.
Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej? 
Warzywa i owoce to podstawa diety. Dlaczego trzeba ich jeść jak najwięcej?  Dzień Dobry TVN
Olej lniany – najważniejsze właściwości i zastosowanie.
Dlaczego warto go używać w kuchni i w kosmetyce?
Olej lniany – najważniejsze właściwości i zastosowanie. Dlaczego warto go używać w kuchni i w kosmetyce? Dzień Dobry TVN
Smalec gęsi - co warto o nim wiedzieć?
Czy warto go stosować?
Smalec gęsi - co warto o nim wiedzieć? Czy warto go stosować? TVN zdrowie
Komentarze (1)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby