Polub nas na Facebooku
Czytasz: Słodkie i sycące śniadanie fit? To możliwe! Sprawdź przepisy na dietetyczne gofry

Słodkie i sycące śniadanie fit? To możliwe! Sprawdź przepisy na dietetyczne gofry

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: ricka_kinamoto / stock.adobe.com

Śniadanie fit powinno nie tylko dostarczać niezbędnych składników i energii. Musi też być smaczne i wprawiać w dobry nastrój, a to na pewno można powiedzieć o gofrach. Choć kojarzą się one z niezdrową przekąską, to odpowiednio wykonane będą doskonałą alternatywą dla nudnych śniadań.

Osoby starające się zdrowo odżywiać po pewnym czasie mogą poczuć znużenie proponowanymi im przepisami. Jajka, płatki owsiane i kasza jaglana jedzone w kółko potrafią zbrzydnąć. Z tych składników można jednak przygotować śniadanie fit, na które nikt nie będzie narzekał.

Czy gofry nadają się na dietetyczne śniadanie?

Gofry bardziej kojarzą się z niezdrową i tuczącą przekąską niż ze śniadaniem fit. Jeżeli jednak zmodyfikuje się ich przepis i wykorzysta odpowiednie dodatki, mogą być pełnowartościowym, a równocześnie niskokalorycznym posiłkiem, który przy okazji wprowadzi w dobry nastrój na cały dzień.

Największe zalety dietetyczne fit gofrów jedzonych na śniadanie to:

  • niska kaloryczność – nie więcej niż 150 kcal w jednym gofrze,
  • obecność błonnika – pobudza perystaltykę jelit i ogranicza wchłanianie tłuszczu,
  • zawartość węglowodanów złożonych – powoli oddają energię w ciągu dnia,
  • zawartość witamin i mikroelementów – zawarte w owocach wykorzystanych jako dodatek,
  • obecność łatwo przyswajalnego białka – dostarcza energii i nie tuczy,
  • wykorzystanie zdrowych składników.

Jakiej mąki używać, przygotowując śniadanie fit?

Dietetyczność gofrów w największym stopniu zależy od mąki, której się użyje. Najlepsze będą te z pełnego przemiału. Robiąc śniadanie fit, w żadnym wypadku nie powinno się robić tradycyjnych gofrów z mąki pszennej, ale sięgnąć po pełnoziarnistą. Alternatywą są też mąki z pseudozbóż – gryki, prosa czy quinoa, które dostarczają wielu cennych składników odżywczych.

Gofry owsiane

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie owsa, które zachowuje pewną kleistość, więc nie trzeba się martwić o to, czy gofry po upieczeniu się nie rozsypią.

70 g płatków owsianych

2 żółtka jaj

3 białka jaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 g ksylitolu

80 ml mleka

Płatki owsiane zmiksować na mąkę. Następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia, ksylitol i mleko i zmiksować na gładką masę. Białka ubić na pianę, po czym delikatnie połączyć obie masy. Smażyć na rozgrzanej gofrownicy delikatnie wysmarowanej olejem kokosowym.

Zobacz też: Jak skutecznie przyspieszyć procesy przemiany materii? Produkty pobudzające metabolizm

Gofry gryczane

Mają charakterystyczny posmak, wyjątkowo dobrze komponujący się z czekoladą i wiśniami. Szczególnie dobrze sprawdzą się u osób na diecie bezglutenowej.

1 szklanka mąki gryczanej pełnoziarnistej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

10 g ksylitolu

2 jajka

0,75 szklanki mleka

Białka jaj ubić na pianę, a następnie delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami i smażyć na rozgrzanej gofrownicy posmarowanej olejem kokosowym.

Gofry jaglane

Kasza jaglana stała się jednym z najczęściej polecanych produktów na fit śniadania. Mimo swoich dobroczynnych właściwości może się po pewnym czasie przejeść nawet jej największemu wielbicielowi. Dlatego warto użyć jej w gofrach.

2 jaja

100 ml wody gazowanej

2 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżki mąki jaglanej

2 łyżeczki ksylitolu

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i wlać na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem gofrownicę.

Gofry bananowe

1 duży banan

1 jajko

2 łyżki rozpuszczonego masła

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół szklanki mąki pełnoziarnistej

Rozdrobnić banana w mikserze, a następnie dodać jajko oraz masło i dokładnie zmiksować. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia i smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy.

Gofry z quinoa

Quinoa jest bardzo zdrowym i dietetycznym pseudozbożem. Mąkę z niej można przygotować samodzielnie, mieląc ją w młynku, lub kupić.

1 szklanka mąki z quinoa

1 szklanka mąki kukurydzianej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka mleka roślinnego +/- 50 ml wody

szczypta soli

6 łyżek oleju roślinnego + olej do smarowania gofrownicy

Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 10 minut. Potem smażyć na posmarowanej olejem gofrownicy.

Gofry z piekarnika

Alternatywą dla tradycyjnych gofrów mogą być też takie pieczone w piekarniku. Jest to rozwiązanie dla osób, które nie mają gdzie przechowywać gofrownicy i mogą kupić za kilkanaście złotych silikonowe foremki. 

Dodatkowo umożliwiają one tworzenie lżejszych, biszkoptowych gofrów, których nie dałoby się zrobić w gofrownicy.

Zdrowe dodatki do dietetycznych gofrów

Chcąc zjeść dietetyczne gofry na śniadanie, powinno się zapomnieć o kalorycznych dodatkach, takich jak nutella, bita śmietana, polewy czy wysokosłodzone konfitury. Zamiast nich można dodać:

  • mus czekoladowy – banana lub awokado zmiksować z kakao,
  • jogurt naturalny,
  • mus owocowy – owoce zmiksować, a jeżeli są bardzo kwaśne, dodać odrobinę ksylitolu,
  • świeże owoce,
  • syrop z agawy lub klonowy (w małych ilościach).

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
70
5
Komentarze (5)
Jaga79
Boże jakie to dobre! Wypróbowałam ten przepis i jest rewelacyjny! Naprawdę! Polecam!
Czytaj całość
Klaudia
Super przepisy! Chociaż w gofrach bananowych zmieniłabym rozpuszczone masło na olej rzepakowy. Ja sobie często robię takie zdrowe przekąski w ciągu dnia, np. placki z jabłkami: 150 g mąki (mieszam, co tam mam pod ręką - pszenną z żytnią, z owsianą, itp.), żółtko, ok. szklanka mleka 2% (ilość zależy od mąki), łyżka oleju rzepakowego, 1 duże albo 2-3 mniejsze jabłka starte razem ze skórką i odrobina cynamonu - wymieszać razem, a na koniec dodać ubite białko. Smażę na patelni bez tłuszczu. Pycha :) Można polać syropem klonowym ;)
Czytaj całość
Baśka35
Nawet nie wiedziałam, ze gofry moga byc fit! Teraz bede tylko takie robic! Mega! tak sobie mysle, a jest jakas dietetyczna bita smietana albo nutella?
Czytaj całość
Gosia
Zastanawiam się, czy nie dałoby się tych gofrów bananowych zrobić bez jajek? Ja często robię ciastka z trzech składników (bardzo dojrzałe banany, płatki owsiane i np. żurawina) - ciastka mają odpowiednią konsystencję i smak, a nie trzeba dodawać ani jajek, ani mąki, ani cukru.
Czytaj całość
Dokładnieja
Na ile porcji są gofry bananowe?
Czytaj całość
Nie przegap
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Choroby, które dziecko może przynieść z przedszkola 
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Normy poziomu cukru we krwi i sposoby regulacji stężenia glukozy w organizmie
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Jakie stany chorobowe odpowiadają za podwyższone monocyty?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Kreatynina – badanie surowicy krwi – normy i interpretacja wyników 
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie
Trójglicerydy: ich rola w organizmie, normy, interpretacja wyników i sposoby na obniżenie