Czytasz: Słodkie i sycące śniadanie fit? To możliwe! Sprawdź przepisy na dietetyczne gofry

Słodkie i sycące śniadanie fit? To możliwe! Sprawdź przepisy na dietetyczne gofry

NAN

Fot: ricka_kinamoto / stock.adobe.com

Śniadanie fit powinno nie tylko dostarczać niezbędnych składników i energii. Musi też być smaczne i wprawiać w dobry nastrój, a to na pewno można powiedzieć o gofrach. Choć kojarzą się one z niezdrową przekąską, to odpowiednio wykonane będą doskonałą alternatywą dla nudnych śniadań.

Osoby starające się zdrowo odżywiać po pewnym czasie mogą poczuć znużenie proponowanymi im przepisami. Jajka, płatki owsiane i kasza jaglana jedzone w kółko potrafią zbrzydnąć. Z tych składników można jednak przygotować śniadanie fit, na które nikt nie będzie narzekał.

Czy gofry nadają się na dietetyczne śniadanie?

Gofry bardziej kojarzą się z niezdrową i tuczącą przekąską niż ze śniadaniem fit. Jeżeli jednak zmodyfikuje się ich przepis i wykorzysta odpowiednie dodatki, mogą być pełnowartościowym, a równocześnie niskokalorycznym posiłkiem, który przy okazji wprowadzi w dobry nastrój na cały dzień.

Największe zalety dietetyczne fit gofrów jedzonych na śniadanie to:

  • niska kaloryczność – nie więcej niż 150 kcal w jednym gofrze,
  • obecność błonnika – pobudza perystaltykę jelit i ogranicza wchłanianie tłuszczu,
  • zawartość węglowodanów złożonych – powoli oddają energię w ciągu dnia,
  • zawartość witamin i mikroelementów – zawarte w owocach wykorzystanych jako dodatek,
  • obecność łatwo przyswajalnego białka – dostarcza energii i nie tuczy,
  • wykorzystanie zdrowych składników.

Jakiej mąki używać, przygotowując śniadanie fit?

Dietetyczność gofrów w największym stopniu zależy od mąki, której się użyje. Najlepsze będą te z pełnego przemiału. Robiąc śniadanie fit, w żadnym wypadku nie powinno się robić tradycyjnych gofrów z mąki pszennej, ale sięgnąć po pełnoziarnistą. Alternatywą są też mąki z pseudozbóż – gryki, prosa czy quinoa, które dostarczają wielu cennych składników odżywczych.

Gofry owsiane

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie owsa, które zachowuje pewną kleistość, więc nie trzeba się martwić o to, czy gofry po upieczeniu się nie rozsypią.

70 g płatków owsianych

2 żółtka jaj

3 białka jaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 g ksylitolu

80 ml mleka

Płatki owsiane zmiksować na mąkę. Następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia, ksylitol i mleko i zmiksować na gładką masę. Białka ubić na pianę, po czym delikatnie połączyć obie masy. Smażyć na rozgrzanej gofrownicy delikatnie wysmarowanej olejem kokosowym.

Zobacz też: Jak skutecznie przyspieszyć procesy przemiany materii? Produkty pobudzające metabolizm

Gofry gryczane

Mają charakterystyczny posmak, wyjątkowo dobrze komponujący się z czekoladą i wiśniami. Szczególnie dobrze sprawdzą się u osób na diecie bezglutenowej.

1 szklanka mąki gryczanej pełnoziarnistej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

10 g ksylitolu

2 jajka

0,75 szklanki mleka

Białka jaj ubić na pianę, a następnie delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami i smażyć na rozgrzanej gofrownicy posmarowanej olejem kokosowym.

Gofry jaglane

Kasza jaglana stała się jednym z najczęściej polecanych produktów na fit śniadania. Mimo swoich dobroczynnych właściwości może się po pewnym czasie przejeść nawet jej największemu wielbicielowi. Dlatego warto użyć jej w gofrach.

2 jaja

100 ml wody gazowanej

2 łyżki jogurtu naturalnego

3 łyżki mąki jaglanej

2 łyżeczki ksylitolu

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i wlać na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem gofrownicę.

Gofry bananowe

1 duży banan

1 jajko

2 łyżki rozpuszczonego masła

pół łyżeczki proszku do pieczenia

pół szklanki mąki pełnoziarnistej

Rozdrobnić banana w mikserze, a następnie dodać jajko oraz masło i dokładnie zmiksować. Wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia i smażyć na rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy.

Gofry z quinoa

Quinoa jest bardzo zdrowym i dietetycznym pseudozbożem. Mąkę z niej można przygotować samodzielnie, mieląc ją w młynku, lub kupić.

1 szklanka mąki z quinoa

1 szklanka mąki kukurydzianej

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka mleka roślinnego +/- 50 ml wody

szczypta soli

6 łyżek oleju roślinnego + olej do smarowania gofrownicy

Wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 10 minut. Potem smażyć na posmarowanej olejem gofrownicy.

Gofry z piekarnika

Alternatywą dla tradycyjnych gofrów mogą być też takie pieczone w piekarniku. Jest to rozwiązanie dla osób, które nie mają gdzie przechowywać gofrownicy i mogą kupić za kilkanaście złotych silikonowe foremki. 

Dodatkowo umożliwiają one tworzenie lżejszych, biszkoptowych gofrów, których nie dałoby się zrobić w gofrownicy.

Zdrowe dodatki do dietetycznych gofrów

Chcąc zjeść dietetyczne gofry na śniadanie, powinno się zapomnieć o kalorycznych dodatkach, takich jak nutella, bita śmietana, polewy czy wysokosłodzone konfitury. Zamiast nich można dodać:

  • mus czekoladowy – banana lub awokado zmiksować z kakao,
  • jogurt naturalny,
  • mus owocowy – owoce zmiksować, a jeżeli są bardzo kwaśne, dodać odrobinę ksylitolu,
  • świeże owoce,
  • syrop z agawy lub klonowy (w małych ilościach).
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Naturalny antybiotyk z tymianku, który przygotujesz w 5 minut. Idealny na jesień.
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Jakie badania należy wykonać, aby zdiagnozować stan zdrowia?
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie