Polub nas na Facebooku
Czytasz: Skrobia ryżowa – cechy, właściwości, zastosowanie. Czy sprawdza się jako kosmetyk?
menu
Polub nas na Facebooku

Skrobia ryżowa – cechy, właściwości, zastosowanie. Czy sprawdza się jako kosmetyk?

Skrobia ryżowa w misce, obok rozsypany ryż.

Fot. etienne voss / Getty Images

Trend, jeśli chodzi o produkcję i stosowanie kosmetyków naturalnych w XXI wieku jest bardzo widoczny. Coraz większa liczba ludzi docenia moc drzemiącą w składnikach pochodzenia naturalnego, które są wolne od sztucznych barwników i konserwantów. Właśnie dlatego na rynku kosmetycznym zastosowanie znalazła również skrobia ryżowa.

Skrobia ryżowa to produkt mający wiele cennych właściwości. W formie kosmetyku, składnik ten koi i nawilża skórę, dlatego skrobia ryżowa znajduje się w wielu preparatach przeznaczonych dla niemowląt i dzieci. Skrobia ryżowa w kosmetyce jest także stosowana w pudrach oraz suchych szamponach i balsamach.

Czym jest skrobia ryżowa?

Skrobia to jeden z głównych węglowodanów w diecie człowieka. W naturze jest materiałem zapasowym roślin i aby była podatna na trawienie przez ludzki organizm, należy ją wcześniej poddać wysokiej temperaturze. Skrobia jest polisacharydem i powstaje w wyniku kondensacji cząsteczek glukozy. Ten wielocukier występuje szczególnie w ziemniakach, kukurydzy, ryżu, jęczmieniu i owsie. Skrobia, która pochodzi z ziemniaków oraz zbóż, jest cennym surowcem spożywczym, ponieważ dostarcza wiele potrzebnych organizmowi składników. Stanowi także źródło pożądanej energii oraz błonnika pokarmowego.

W przemyśle spożywczym najczęściej wykorzystuje się skrobię ziemniaczaną oraz skrobię kukurydzianą, natomiast skrobia ryżowa znalazła zastosowanie w kosmetyce oraz w produktach dla dzieci. Oczywiście skrobia ryżowa jest czasem stosowana w produktach spożywczych, na przykład w pierogach orientalnych typu azjatyckiego, jednak zwykle zastępuje się ją mąką ryżową. W tym miejscu należy zaznaczyć, że nie należy mylić skrobi ryżowej z mąką ryżową, ponieważ oba te produkty mają nieco inny skład oraz inne zastosowanie.

Zobaczcie, jaką wartość odżywczą ma ryż i makaron:

Zobacz film: Wartość odżywcza makaronu i ryżu. Źródło: Wiem, co jem 

Skrobię ryżową można wprowadzać do produktów kosmetycznych na dwa różne sposoby:

  • w pierwszej fazie produkcji, dodając skrobię ryżową do fazy wodnej i podgrzewać,
  • dodać dopiero po emulsyfikacji, dzięki czemu poprawią się właściwości sensoryczne produktu (czyli formuła będzie mniej kleista i tłusta).

Skrobia ryżowa znalazła zastosowanie zarówno w kosmetykach pielęgnacyjnych, jak i w kosmetyce kolorowej (produktach do makijażu). Szerokie możliwości zastosowania tego składnika pochodzenia roślinnego wiążą się z jej naturalną i lekką formułą.

Skrobia ryżowa: najważniejsze właściwości

Dostępne na rynku kosmetyki ze skrobią ryżową są polecane zwłaszcza osobom o cerze tłustej, z widocznymi niedoskonałościami. Do najważniejszych właściwości tej substancji można zakwalifikować następujące cechy:

  • efekt matujący,
  • działanie nawilżające,
  • nadaje jedwabisty wygląd,
  • przedłuża trwałość makijażu,
  • zapewnienie gładkości cery,
  • właściwości kojące.

Skrobia ryżowa może być stosowana zarówno w formach sypkich preparatów kosmetycznych, jak i w prasowanych oraz we fluidach, błyszczykach i kredkach np. do ust lub do oczu. Ma sypką formułę, dzięki temu bardzo łatwo można ją rozprowadzić na skórze. Co więcej, może być stosowana jako kosmetyk transparentny.

Jednym z bardziej popularnych kosmetyków na bazie skrobi ryżowej jest puder ryżowy. Jest nie tylko transparentny, ale także bardzo lekki. Zwykle polecany jest osobom z cerą tłustą i mieszaną. Puder ryżowy można stosować jako część makijażu, czyli kłaść go na podkład (lub bazę do makijażu), lub też w formie tzw. bakingu. Metoda ta przedłuża trwałość makijażu, wyrównuje koloryt skóry, a także matuje cerę. Baking polega na rozświetleniu pewnych części twarzy, a zmatowieniu innych. Puder ryżowy jest podstawowym kosmetykiem w tej metodzie ze względu na sypkie, transparentne i lekkie właściwości.

Zobaczcie także, jak dbać o skórę twarzy:

Zobacz film: Systematyczna pielęgnacja skóry to podstawa. Jak dbać o skórę twarzy? Źródło: Dzień Dobry TVN

Skrobia ryżowa wykorzystywana jest jako składnik balsamów i kremów do ciała, a także sypkich szamponów. Suche szampony są jednymi z najbardziej nowoczesnych kosmetyków, których zadaniem jest odświeżenie włosów oraz skóry głowy. Skrobia ryżowa ze względu na swoje sypkie i nawilżające właściwości jest bardzo często składnikiem takich szamponów. W rzeczywistości już na początku XX wieku kobiety posypywały głowy skrobią ryżową lub skrobią kukurydzianą, aby produkty te pochłonęły sebum. Główną rolą skrobi ryżowej w suchym szamponie jest pochłanianie nadmiaru sebum, a także zniwelowanie brzydkiego zapachu i tym samym przedłużenie świeżości włosów. Warto pamiętać o tym, że suchy szampon nie może zapewnić pielęgnacji skóry głowy i mycia włosów pod wodą z szamponem.

Skrobia ryżowa jest składnikiem kosmetyków dla niemowląt, na przykład w formie sypkiego proszku, który należy rozpuścić w trakcie kąpieli malucha. Skrobia taka ma właściwości pielęgnujące, łagodzące podrażnienia. Skrobia ryżowa może także stanowić alternatywę dla talku (oczywiście po wykluczeniu możliwej alergii u dziecka lub osoby dorosłej). Skrobię ryżową można znaleźć w niektórych produktach do opalania oraz w kremach do twarzy. Lekka i mało lepka konsystencja sprawia, że skrobia ryżowa niweluje wpływ tłustego filmu pojawiającego się na skórze po aplikacji niektórych kosmetyków.

Warto wiedzieć: Krochmal do kąpieli – jak działa i kiedy warto go stosować?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
81
8
Polecamy
Mydło aleppo - skład, właściwości i zastosowanie.
Mydło aleppo - skład, właściwości i zastosowanie. Dzień Dobry TVN
Jak dbać o cerę dojrzałą? Jakich składników szukać w kremie i innych kosmetykach?
Jak dbać o cerę dojrzałą? Jakich składników szukać w kremie i innych kosmetykach? Dzień Dobry TVN
Puder ryżowy – prasowany i sypki. Jak go stosować?
Puder ryżowy – prasowany i sypki. Jak go stosować? TVN zdrowie
Puder bambusowy – makijażowy must have. Cenne właściwości pudru bambusowego
Puder bambusowy – makijażowy must have. Cenne właściwości pudru bambusowego TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?