Polub nas na Facebooku
Czytasz: Siarka. Dlaczego nie może zabraknąć jej w twojej diecie?
menu
Polub nas na Facebooku

Siarka. Dlaczego nie może zabraknąć jej w twojej diecie?

Czosnek

mescioglu/getty images

Siarka posiada właściwości lecznicze i prozdrowotne. Jest jednym z najważniejszych składników mineralnych potrzebnych człowiekowi. Wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, a także korzystnie wpływa na nasz wygląd. Poznaj produkty bogate w siarkę.

Niezbędny składnik mineralny

Siarka jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wchodzi w skład hormonów i aminokwasów. Posiada właściwości przeciwzapalne, odbudowujące oraz detoksykujące.

Siarka – właściwości

Przede wszystkim siarka wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Jednym z najważniejszych zadań wątroby jest odtruwanie i oczyszczanie organizmu z toksyn oraz wytwarzanie żółci, która jest niezbędna do trawienia tłuszczów. Siarka wspomaga proces detoksykacji wątroby oraz stymuluje ją do wydzielania kwasów żółciowych.

Siarka reguluje pracę gospodarki hormonalnej. Dzięki niej narządy naszego ciała zostają odpowiednio ukrwione.

Oprócz tego, siarka jest niezbędna w procesie regeneracji naskórka. Składnik mineralny jest stosowany w leczeniu chorób skórnych np. trądziku, czy łuszczycy. Dzięki siarce poprawimy też kondycję włosów oraz paznokcie.

Co więcej, siarka to także silny antyoksydant zwalczający wolne rodniki. Pierwiastek zwiększa również produkcję przeciwciał w organizmie, przez co wzmacnia cały układu odpornościowy.

Objawy niedoboru siarki

Niedobory siarki objawiają się między innymi pogorszeniem stanu naszej skóry (np. trądzik), paznokcie i włosy stają się łamliwe. Przy niedobrze siarki może nam również towarzyszyć permanentne uczucie zmęczenia, obniżenie nastroju, czy skłonność do infekcji.

Produkty bogate w siarkę

Dzienne zapotrzebowanie człowieka na siarkę wynosi 1 g. Niedobory siarki można uzupełnić dzięki dobrze zbilansowanej diecie. Duże ilości pierwiastka znajdziemy w produktach wysokobiałkowych, a więc:

  • mięsie (najwięcej w indyku),
  • jajkach,
  • produktach mlecznych (najwięcej w tłustym twarogu).

Siarkę znajdziemy również w produktach roślinnych, np.:

Zobacz też: Truskawki w diecie.

źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
63
7
Polecamy
Siarka organiczna (MSM) - jak działa i kiedy warto ją stosować?
Siarka organiczna (MSM) - jak działa i kiedy warto ją stosować? TVN zdrowie
Masło orzechowe - dlaczego warto je jeść?
Masło orzechowe - dlaczego warto je jeść? Dzień Dobry TVN
Produkty bogatobiałkowe - wyłącznie dla aktywnych fizycznie?
Źródła aminokwasów
Produkty bogatobiałkowe - wyłącznie dla aktywnych fizycznie? Źródła aminokwasów Dzień Dobry TVN
Naturalne źródła cynku.
Sprawdź, czego nie może zabraknąć w twojej kuchni
Naturalne źródła cynku. Sprawdź, czego nie może zabraknąć w twojej kuchni TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Kolendra – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła w kuchni
Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
Objawy glejaka nerwu wzrokowego. Diagnostyka i leczenie
Beta hCG – normy, wyniki
Beta hCG – normy, wyniki
Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
Nerwica lękowa - przyczyny, objawy somatyczne i psychiczne, leczenie
Pryszczyca u ludzi i zwierząt – objawy, przyczyny i leczenie
Pryszczyca u ludzi i zwierząt – objawy, przyczyny i leczenie