Polub nas na Facebooku
Czytasz: Siarka. Dlaczego nie może zabraknąć jej w twojej diecie?
menu
Polub nas na Facebooku

Siarka. Dlaczego nie może zabraknąć jej w twojej diecie?

Czosnek

mescioglu/getty images

Siarka posiada właściwości lecznicze i prozdrowotne. Jest jednym z najważniejszych składników mineralnych potrzebnych człowiekowi. Wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, a także korzystnie wpływa na nasz wygląd. Poznaj produkty bogate w siarkę.

Niezbędny składnik mineralny

Siarka jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wchodzi w skład hormonów i aminokwasów. Posiada właściwości przeciwzapalne, odbudowujące oraz detoksykujące.

Siarka – właściwości

Przede wszystkim siarka wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Jednym z najważniejszych zadań wątroby jest odtruwanie i oczyszczanie organizmu z toksyn oraz wytwarzanie żółci, która jest niezbędna do trawienia tłuszczów. Siarka wspomaga proces detoksykacji wątroby oraz stymuluje ją do wydzielania kwasów żółciowych.

Redakcja poleca:
Zespół suchego oka, czyli co? Skąd się bierze i jak sobie z nim poradzić? Materiał sponsorowany
Czym nie należy popijać leków? Pytamy eksperta
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy? Materiał sponsorowany

Siarka reguluje pracę gospodarki hormonalnej. Dzięki niej narządy naszego ciała zostają odpowiednio ukrwione.

Oprócz tego, siarka jest niezbędna w procesie regeneracji naskórka. Składnik mineralny jest stosowany w leczeniu chorób skórnych np. trądziku, czy łuszczycy. Dzięki siarce poprawimy też kondycję włosów oraz paznokcie.

Co więcej, siarka to także silny antyoksydant zwalczający wolne rodniki. Pierwiastek zwiększa również produkcję przeciwciał w organizmie, przez co wzmacnia cały układu odpornościowy.

Objawy niedoboru siarki

Niedobory siarki objawiają się między innymi pogorszeniem stanu naszej skóry (np. trądzik), paznokcie i włosy stają się łamliwe. Przy niedobrze siarki może nam również towarzyszyć permanentne uczucie zmęczenia, obniżenie nastroju, czy skłonność do infekcji.

Produkty bogate w siarkę

Dzienne zapotrzebowanie człowieka na siarkę wynosi 1 g. Niedobory siarki można uzupełnić dzięki dobrze zbilansowanej diecie. Duże ilości pierwiastka znajdziemy w produktach wysokobiałkowych, a więc:

  • mięsie (najwięcej w indyku),
  • jajkach,
  • produktach mlecznych (najwięcej w tłustym twarogu).

Siarkę znajdziemy również w produktach roślinnych, np.:

Zobacz też: Truskawki w diecie.

źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
62
7
Polecamy
Dieta zasadowa i inne sposoby na „odkwaszenie organizmu”
Dieta zasadowa i inne sposoby na „odkwaszenie organizmu” Dzień Dobry TVN
Produkty bogatobiałkowe - wyłącznie dla aktywnych fizycznie?
Źródła aminokwasów
Produkty bogatobiałkowe - wyłącznie dla aktywnych fizycznie? Źródła aminokwasów Dzień Dobry TVN
Naturalne źródła cynku.
Sprawdź, czego nie może zabraknąć w twojej kuchni
Naturalne źródła cynku. Sprawdź, czego nie może zabraknąć w twojej kuchni TVN zdrowie
Molibden – zastosowanie i właściwości, molibden jako suplement 
Molibden – zastosowanie i właściwości, molibden jako suplement  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Odkażanie w 40 sekund. W Hongkongu testują specjalną kabinę
Odkażanie w 40 sekund. W Hongkongu testują specjalną kabinę
Pandemia cofnęła polską kardiologię o 20 lat
Pandemia cofnęła polską kardiologię o 20 lat
Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych
Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy?
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy? Materiał sponsorowany
Jak skutecznie rozładować stres i pozbyć się napięcia?
Jak skutecznie rozładować stres i pozbyć się napięcia?
Nowe metody leczenia czerniaka. Immunoterapia i terapia celowana szansą dla pacjentów
Nowe metody leczenia czerniaka. Immunoterapia i terapia celowana szansą dla pacjentów