Polub nas na Facebooku
Czytasz: Sezam ma więcej wapnia niż mleko! Dlaczego jeszcze warto po niego sięgnąć!
menu
Polub nas na Facebooku

Sezam ma więcej wapnia niż mleko! Dlaczego jeszcze warto po niego sięgnąć!


Zobacz film: Dlaczego warto jeść sezam? Źródło: Discovery Life

Sezam kojarzy się przede z kuchnią azjatycką. Nasiona nie tylko wzbogacają smak potraw, ale także dostarczają cennych witamin i minerałów. Ze względu na bardzo dużą zawartość wapnia polecane są osobom, które chorują na osteoporozę. Kto jeszcze powinien wprowadzić sezam do codziennej diety? 

Redakcja poleca:
Sok z rokitnika – właściwości, sposób przygotowania, przeciwwskazania
Torbiel okołokorzeniowa kręgosłupa – na czym polega choroba? Objawy i leczenie schorzenia
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie

Sezam to roślina oleista. Pozyskane z niej nasiona można dodawać do sałatek, koktajli, zup czy marynat. Wytwarza się z nich także olej, który znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i przemyśle kosmetycznym.

Dlaczego warto jeść sezam?

Nasiona sezamu są doskonałym źródłem wapnia. Sezam zawiera go kilkakrotnie więcej niż mleko, dlatego jeszcze szczególnie cenny dla osób, które chorują na osteoporozę. Do tego pierwiastek obecny w sezamie jest znacznie lepiej przyswajalny niż ten obecny w nabiale. 

Dodatkowo roślina zawiera sporo antyoksydantów, czyli związków, które zwalczają wolne rodniki - związki odpowiedzialne za tworzenie się zmian nowotworowych w organizmie.

Sezam jest także doskonałym źródłem witamin z grupy B.  Są one niezbędne do prawidłowego działania układu nerwowego. Dzięki nim lepiej radzimy sobie ze stresem. Witaminy mają także korzystny wpływ na wygląd skory, włosów oraz paznokci. Urodę poprawią także witaminy A i E. To dzięki nim skóra jest lepiej odżywiona i ukrwiona, a także chroniona przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Warto dodać, że sezam skutecznie zwalcza także trądzik.

Zobacz także: Czarny sezam – właściwości lecznicze i zastosowanie w kosmetyce

Sezam zawiera trochę błonnika pokarmowego, który usprawnia perystaltykę jelit i przyspiesza metabolizm. Po sezam powinny sięgnąć osoby, które mają nadciśnienie tętnicze. Obecny w nasionach potas pomaga wyregulować ciśnienie, a także wzmacnia serce. Ze względu na sporą zawartość żelaza po sezam powinny sięgnąć chorzy na anemię.

Obecne w roślinie fitosterole pomagają nie tylko obniżyć stężenie cholesterolu, ale także zapobiegają tworzeniu się groźnych złogów, które mogą prowadzić do rozwoju miażdżycy.

Sezam wykazuje także działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. W medycynie naturalnej stosuje się w leczeniu uporczywego kaszlu.

Który sezam wybrać?

Mimo że sezam można dodawać do wielu potraw, to aby przyswoić jak najwięcej zawartych w nim substancji odżywczych dobrze jest go zmielić. Który sezam wybrać? Na rynku można znaleźć sezam biały, czerwony oraz czarny. Pierwszy z nich ma łagodny orzechowy smak. Najbardziej wyrazisty jest czarny sezam. Można go podawać także dzieciom. 

Zobacz także: Olej sezamowy – jakie ma właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne, jak go stosować

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
65
5
Polecamy
Dlaczego warto stosować spirulinę?
Właściwości i działanie jednego z najzdrowszych produktów na świecie
Dlaczego warto stosować spirulinę? Właściwości i działanie jednego z najzdrowszych produktów na świecie Dzień Dobry TVN
5 wyjątkowych składników na poprawę odporności, o których mogłaś nie słyszeć
5 wyjątkowych składników na poprawę odporności, o których mogłaś nie słyszeć Dzień Dobry TVN
Szczypiorek – składniki odżywcze, właściwości, uprawa
Szczypiorek – składniki odżywcze, właściwości, uprawa TVN zdrowie
Kakao – jakie ma wartości odżywcze?
Kakao – jakie ma wartości odżywcze? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty