Polub nas na Facebooku
Czytasz: Ser żółty czy wyrób seropodobny? Jak je rozróżnić? Czy jedzenie żółtego sera jest bezpieczne dla zdrowia?

Ser żółty czy wyrób seropodobny? Jak je rozróżnić? Czy jedzenie żółtego sera jest bezpieczne dla zdrowia?

Deska, na której leży kawałek żółtego serca

Fot: Tim Macpherson / gettyimages.com

Badania pokazują, że statystyczny Polak zjada ok. 13 kilogramów rocznie. Niestety nie każdy żółty ser, który trafia na nasze stoły faktycznie nim jest. Wielu producentów serwuje nam wyroby seropodobne, które nie tylko pozbawione są wartości odżywczych, ale przede wszystkim bardzo szkodzą. Na co zwrócić uwagę kupując żółty ser i jak wybierać te naprawdę dobrej jakości?

Prawdziwy żółty ser powinien składać się z mleka, bakterii kwasu mlekowego, podpuszczki i odrobiny soli. Czy produkty, które możemy kupić w sklepie też mają taki skład? Niestety nie. Ogromna część żółtych serów w swoim składzie zawiera głównie konserwanty z emulgatorami na czele, które w nadmiarze mogą przyczynić się do problemów z układem pokarmowym.

Jeśli chcesz wiedzieć, co się dzieje po zjedzeniu wyrobu seropodobnego zobaczcie rozmowę Katarzyny Bosackiej z Szymonem Drobniakiem, biologiem z Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie:

Zobacz film: Ser żółty - jak zachowuje się w organizmie? Źródło: Co nas truje?

Ser to samo zdrowie?

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że żółty ser jest doskonałym źródłem wapnia. Pierwiastka tego potrzebuje przede wszystkim układ kostny. To dzięki niemu kości oraz zęby są mocne i zdrowe. Wapnia potrzebują również mięśnie, w tym serce - sprawia ono, że mięśnie prawidłowo się kurczą i rozkurczają. Dodatkowo odpowiada za utrzymanie prawidłowej gospodarki wodnoelektrolitowej organizmu. Czy ser, który kupujemy w sklepie, też ma takie właściwości? Z tym niestety bywa różnie. Sery kiepskiej jakości czy też wyroby seropodobne poza konserwantami i sztucznymi ulepszaczami smaku, zawierają bardzo dużo soli oraz niezdrowych tłuszczów. To wszystko może się przełożyć na problemy z koncentracją, nauką czy pamięcią. Nadmiar soli znacząco podnosi ciśnienie tętnicze, co może przyczynić się do rozwoju nadciśnienia czy nawet udaru mózgu. Co gorsza w serach kiepskiej jakości znajdują się także utwardzone tłuszcze roślinne, czyli tzw. tłuszcze trans. Związki te mogą upośledzać funkcję układu nerwowego oraz krwionośnego. Dlaczego lepiej unikać tego rodzaju produktów? Dowiecie się tego z rozmowy Katarzyny Bosackiej z dr. Michałem Mularczykiem, kardiologiem i internistą:

Zobacz film: Do czego może doprowadzić zbyt częste jedzenie produktów seropodobnych? Źródło: Co nas truje?

Wyroby seropodne – co się z nich znajduje

Wyroby seropodne na pierwszy rzut oka wyglądają tak samo jak prawdziwy ser. Niestety to tylko pozory. Producenci pseudoserów zastępują naturalne produkty konserwantami. Przede wszystkim  znajdziemy tam różnego rodzaju fosforany oraz azotany, która mogą podrażniać śluzówkę. Osoby, które często jedzą wyroby seropodobne nieświadomie fundują sobie spore kłopoty z układem pokarmowym. Nadmiar żywności ze sztucznymi dodatkami w codziennej diecie to także prosta droga do alergii i problemów skórnych.

Co jeszcze znajduje się w tego rodzaju produktach? Dowiecie się tego z filmu. Katarzyna Bosacka rozmawia w nim z Małgorzatą Sobczyk, dietetyczką:

Zobacz film: Konserwanty w wyrobach seropodobnych - czy są bezpieczne dla zdrowia? Źródło: Co nas truje?

Czy ser może uzależniać?

Co ciekawe, problemy z układem pokarmowym czy choroby skóry to nie jedyne konsekwencje jedzenia produktów seropodobnych. Mało kto wie, że żółty ser może uzależniać. Jak to możliwe? Podczas trawienia z żółtego sera wyodrębniana jest kazomorfina, która dociera do ośrodkowego układu nerwowego i aktywuje wydzielanie dopaminy, czyli hormonu odpowiedzialnego za odczuwanie przyjemności. Związek ten działa bardzo podobnie do opiatów. Czy każdy może się uzależnić od żółtego sera? Tego dowiecie się z rozmowy Katarzyny Bosackiej z Iloną Cichecką, psychodietetykiem: 

Zobacz film: Czy żółty ser może uzależniać? Źródło: Co nas truje?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
0
Polecamy
Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety?
Najzdrowsze pieczywo – jaki chleb warto włączyć do diety? Dzień Dobry TVN
Produkty zbożowe, czyli jakie? Właściwości odżywcze produktów zbożowych
Produkty zbożowe, czyli jakie? Właściwości odżywcze produktów zbożowych Dzień Dobry TVN
Olej palmowy – czy jest się czego obawiać?
Olej palmowy – czy jest się czego obawiać? TVN zdrowie
Pizza i kebab to ulubione potrawy Polaków. Jakie mogą być konsekwencje takiej diety?
Pizza i kebab to ulubione potrawy Polaków. Jakie mogą być konsekwencje takiej diety? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ekologiczne mycie i sprzątanie, czyli sposoby na ograniczenie środków chemicznych
Ekologiczne mycie i sprzątanie, czyli sposoby na ograniczenie środków chemicznych Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Kawa - dlaczego warto ją pić i jaki ekspres wybrać?
Kawa - dlaczego warto ją pić i jaki ekspres wybrać? Materiał sponsorowany
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany