Polub nas na Facebooku
Czytasz: Samotność sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2
menu
Polub nas na Facebooku

Samotność sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2

cukrzyca2

Phynart Studio GettyImages

Osoby, które często odczuwają samotność, są bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2 – wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie „Diabetologia”, wydawanym przez Europejskie Towarzystwo Badań nad Cukrzycą.

Aż 80% wszystkich diabetyków to chorzy na cukrzycę typu 2. Jest to nabyta choroba metaboliczna. Rozwija się przeważnie u osób otyłych po 40. roku życia. Od dawna wiadomo, że rozwojowi cukrzycy typu 2 sprzyja brak ruchu i niezdrowa, zbyt tłusta i słodka dieta.

Ostatnio pojawiły się badania, według których schorzenie znacznie częściej dotyka osoby, które zmagają się z bezsennością. Teraz badacze wskazują na kolejny zaskakujący czynnik rozwoju cukrzycy typu 2.

Cukrzyca a samotność

Naukowcy z King's College London przeanalizowali dane dotyczące 4112 osób po 50. roku życia, które w momencie rozpoczęcia badań miały prawidłowy poziom glukozy we krwi. W ciągu kolejnych 12 lat cukrzycę zdiagnozowano u 264 uczestników.

Okazało się, że istniała silna zależność pomiędzy poziomem odczuwanej przez badanych samotności a późniejszym rozwojem choroby. Utrzymywała się ona po wzięciu pod uwagę takich czynników jak waga, występowanie chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienie, palenie papierosów, spożywanie alkoholu czy depresja.

Badania wykazały także, że izolacja społeczna i mieszkanie w pojedynkę nie mają związku z ryzykiem cukrzycy. Wpływ ma jedynie brak wartościowych kontaktów międzyludzkich

– zauważa autorka analizy dr Ruth Hackett.

Zobacz, co zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę

Źródło: x-news

Samotność a zdrowie

Samotność pojawia się, gdy odczuwamy, że nasza potrzeba obcowania z innymi nie jest zaspokajana, przy czym potrzeba ta może być silniejsza lub słabsza u różnych osób. Zdaniem naukowców wpływ przedłużającego się poczucia samotności może aktywować w organizmie mechanizmy biologiczne związane ze stresem, które z kolei mogą wpływać na zwiększenie ryzyka choroby.

Źródło: PAP

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
48
3
Polecamy
Wysoki wskaźnik BMI zwiększa ryzyko cukrzycy dużo bardziej niż geny
Wysoki wskaźnik BMI zwiększa ryzyko cukrzycy dużo bardziej niż geny TVN zdrowie
Kobiety 60+ nie powinny jeść mięsa?
Kobiety 60+ nie powinny jeść mięsa? Dzień Dobry TVN
Badania profilaktyczne, które należy wykonywać regularnie
Badania profilaktyczne, które należy wykonywać regularnie Dzień Dobry TVN
Czy jedzenie jajek zwiększa ryzyko cukrzycy?
Niekoniecznie, ale jest jeden warunek...
Czy jedzenie jajek zwiększa ryzyko cukrzycy? Niekoniecznie, ale jest jeden warunek... TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?