Polub nas na Facebooku
Czytasz: Samotność sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2
menu
Polub nas na Facebooku

Samotność sprzyja rozwojowi cukrzycy typu 2

cukrzyca2

Phynart Studio GettyImages

Osoby, które często odczuwają samotność, są bardziej narażone na rozwój cukrzycy typu 2 – wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie „Diabetologia”, wydawanym przez Europejskie Towarzystwo Badań nad Cukrzycą.

Aż 80% wszystkich diabetyków to chorzy na cukrzycę typu 2. Jest to nabyta choroba metaboliczna. Rozwija się przeważnie u osób otyłych po 40. roku życia. Od dawna wiadomo, że rozwojowi cukrzycy typu 2 sprzyja brak ruchu i niezdrowa, zbyt tłusta i słodka dieta.

Ostatnio pojawiły się badania, według których schorzenie znacznie częściej dotyka osoby, które zmagają się z bezsennością. Teraz badacze wskazują na kolejny zaskakujący czynnik rozwoju cukrzycy typu 2.

Cukrzyca a samotność

Naukowcy z King's College London przeanalizowali dane dotyczące 4112 osób po 50. roku życia, które w momencie rozpoczęcia badań miały prawidłowy poziom glukozy we krwi. W ciągu kolejnych 12 lat cukrzycę zdiagnozowano u 264 uczestników.

Okazało się, że istniała silna zależność pomiędzy poziomem odczuwanej przez badanych samotności a późniejszym rozwojem choroby. Utrzymywała się ona po wzięciu pod uwagę takich czynników jak waga, występowanie chorób układu sercowo-naczyniowego, nadciśnienie, palenie papierosów, spożywanie alkoholu czy depresja.

Badania wykazały także, że izolacja społeczna i mieszkanie w pojedynkę nie mają związku z ryzykiem cukrzycy. Wpływ ma jedynie brak wartościowych kontaktów międzyludzkich

– zauważa autorka analizy dr Ruth Hackett.

Zobacz, co zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę

Źródło: x-news

Samotność a zdrowie

Samotność pojawia się, gdy odczuwamy, że nasza potrzeba obcowania z innymi nie jest zaspokajana, przy czym potrzeba ta może być silniejsza lub słabsza u różnych osób. Zdaniem naukowców wpływ przedłużającego się poczucia samotności może aktywować w organizmie mechanizmy biologiczne związane ze stresem, które z kolei mogą wpływać na zwiększenie ryzyka choroby.

Źródło: PAP

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
48
3
Polecamy
Koronawirus a cukrzyca.
Eksperci mają dobrą wiadomość dla diabetyków
Koronawirus a cukrzyca. Eksperci mają dobrą wiadomość dla diabetyków Dzień Dobry TVN
Co to jest stłuszczenie wątroby?
Nawet 30 proc.
osób o prawidłowej masie ciała może mieć tę chorobę
Co to jest stłuszczenie wątroby? Nawet 30 proc. osób o prawidłowej masie ciała może mieć tę chorobę Dzień Dobry TVN
Wysoki wskaźnik BMI zwiększa ryzyko cukrzycy dużo bardziej niż geny
Wysoki wskaźnik BMI zwiększa ryzyko cukrzycy dużo bardziej niż geny TVN zdrowie
Czy jedzenie jajek zwiększa ryzyko cukrzycy?
Niekoniecznie, ale jest jeden warunek...
Czy jedzenie jajek zwiększa ryzyko cukrzycy? Niekoniecznie, ale jest jeden warunek... TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?
Borówka amerykańska – ile jeść, by wzmocnić serce?
Czym jest peptyd C? Interpretacja wyników badania peptydu C
Czym jest peptyd C? Interpretacja wyników badania peptydu C
Czy ty też odkładasz sprawy na później? Sprawdź jak sobie radzić z prokrastynacją
Czy ty też odkładasz sprawy na później? Sprawdź jak sobie radzić z prokrastynacją
Jakie badania należy zrobić, aby wykryć pasożyty?
Jakie badania należy zrobić, aby wykryć pasożyty?
Czym jest zespół Costello? Objawy i przyczyny zespołu twarzowo-skórno-szkieletowego
Czym jest zespół Costello? Objawy i przyczyny zespołu twarzowo-skórno-szkieletowego
Mięsak – przyczyny, objawy i rodzaje, leczenie
Mięsak – przyczyny, objawy i rodzaje, leczenie