Polub nas na Facebooku
Czytasz: Salak - owoc o wężowej skórce. Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie w kuchni
menu
Polub nas na Facebooku

Salak - owoc o wężowej skórce. Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie w kuchni

salak

Fot. googibga / Getty Images

Salak jest tropikalnym owocem o charakterystycznej, wężowej skórce. W smaku przypomina dojrzałego ananasa. Jest źródłem witaminy C oraz beta karotenu, które posiadają właściwości antyoksydacyjnie. Wzmacniają odporność, dbają o kondycję skóry i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. 

Salak jest niewielkim owocem pokrytym twardą, łuskowatą skórką. Wnętrze owocu skrywa zbity miąższ stanowiący bogactwo cennych dla organizmu związków. Salak wykazuje właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Znajduje zastosowanie w kuchni, m.in. do przygotowania pączków z salaku.

Salak - czym jest?

Salak jest owocem uprawianym w Indonezji, na Jawie i Sumatrze, a także w krajach Ameryki Południowej. Nazywany jest inaczej wężowym owocem. Określenie to wynika z charakterystycznej brązowo-czerwonej skórki pokrywającej owoc, która jest twarda, łuskowata i wyglądem przypomina skórę węża. W Polsce salak znany jest również pod nazwą “oszpilna jadalna”. Pod skórką znajduje się zbity, galaretowaty miąższ o białej lub żółtawej barwie. Salak ma charakterystyczny słodki i lekko kwaskowaty smak przypominający dojrzałego ananasa z nutą jabłka i gruszki.

Salak - wartość odżywcza owocu

Salak należy do kalorycznych owoców, gdyż w 100 g dostarcza około 82 kcal. Jest bogatym źródłem węglowodanów (21 g/100 g) dostarczających energii do pracy organizmu. W 100 g owocu znajduje się około 3 g błonnika pokarmowego o zbawiennym wpływie na funkcjonowanie układu pokarmowego. W składzie salaku występują cenne witaminy i minerały, w tym również związki o działaniu przeciwutleniającym. Wężowy owoc jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz beta karotenu. Miąższ dostarcza również fosforu, żelaza i wapnia.

Co znajdziemy w owocach? Dlaczego warto je jeść?

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem 

Salak - jakie posiada właściwości zdrowotne?

Salak jest źródłem związków o właściwościach przeciwutleniających. Ich rolą jest hamowanie szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych i zapobieganie różnym chorobom i zaburzeniom w funkcjonowaniu organizmu. Substancje antyoksydacyjne przyczyniają się do opóźniania procesów starzenia się organizmu oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego (np. nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby wieńcowej), nerwowego (np. demencja, choroba Parkinsona), a także cukrzycy, nowotworów i schorzeń skórnych (np. łuszczycy). 

Salak jest skarbnicą witaminy C, która zaliczana jest do związków przeciwutleniających. Odpowiada za wspomaganie układu odpornościowego, dzięki czemu zmniejsza podatność na różnego rodzaju infekcje (np. bakteryjne i wirusowe), grypę i przeziębienia. Zawarty w salaku beta karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz ma korzystny wpływ na stan i kondycję skóry. Minerały występujące w wężowym owocu pozytywnie oddziałują na układ kostny i mięśniowy oraz uczestniczą w syntezie krwinek czerwonych (erytrocytów) i hemoglobiny odpowiedzialnej za transport tlenu do komórek całego organizmu. 

W składzie salaku obecny jest błonnik pokarmowy, któremu przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe, gdyż przyspiesza usuwanie toksycznych substancji z organizmu. Związek ten reguluje pracę przewodu pokarmowego - pobudza trawienie i ruchy perystaltyczne jelit, zapobiegając zaparciom. Chroni przed zaleganiem w jelitach niestrawionej treści pokarmowej, która może wywoływać uczucie ciężkości, wzdęcia oraz ból w nadbrzuszu. Ponadto błonnik pokarmowy obniża poziom “złego” cholesterolu, dzięki czemu chroni przed rozwojem miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Salak jest bogatym źródłem węglowodanów. Z tego powodu zalecany jest osobom po intensywnym wysiłku fizycznym, gdyż szybko uzupełni wyczerpane zasoby energii. Należy jednak pamiętać, że nie należy jeść salaku w nadmiernych ilościach. Jest on nie tylko kaloryczny, ale w dużej dawce działa przeczyszczająco i może wywoływać biegunki.

Salak - jak go jeść? Zastosowanie kulinarne

Salak można jeść w postaci surowej jako słodka przekąska. Wystarczy wydobyć soczysty miąższ z wężowej skórki, która jest łamliwa i bez trudności odchodzi od miąższu. Salak doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów, również tych o wytrawnym smaku. Można go dodawać do sałatek owocowych oraz do domowych przetworów, np. do gruszek w occie. Wężowy owoc wykorzystuje się do przygotowania pączków. Salak przechowuje się w lodówce do dwóch tygodni. Owoce można również przechowywać w roztworze wody z solą kuchenną, czyli w tzw. solance.

Pączki z salaka - przepis

Składniki:

  • owoce salak,
  • 125 ml wody,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 2 jaja,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z masłem. Ostrożnie mieszając, dodaj mąkę pszenną.
  2. Gdy dno garnka pokryje się białą warstwą, zdejmij go z ognia. Dodaj jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz odrobinę cukru pudru do smaku.
  3. W przygotowanym cieście zanurzaj pokrojone w cząstki owoce salak. Smaż na rozgrzanym i głębokim tłuszczu.
  4. Pączki z salaka podawaj oprószone cukrem pudrem. 
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
7
2
Polecamy
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie.
Właściwości i zastosowanie guawy
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Właściwości i zastosowanie guawy Dzień Dobry TVN
Owoc kaktusa, czyli pitaja.
Czy warto ją jeść?
Właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie w kuchni
Owoc kaktusa, czyli pitaja. Czy warto ją jeść? Właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie w kuchni TVN zdrowie
Marakuja – owoc, który leczy?
Marakuja – owoc, który leczy? Dzień Dobry TVN
Owoc rambutan - egzotyczny owoc o unikalnym wyglądzie.
Właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni
Owoc rambutan - egzotyczny owoc o unikalnym wyglądzie. Właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby