Polub nas na Facebooku
Czytasz: Salak - owoc o wężowej skórce. Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie w kuchni
menu
Polub nas na Facebooku

Salak - owoc o wężowej skórce. Wartość odżywcza, właściwości i zastosowanie w kuchni

salak

Fot. googibga / Getty Images

Salak jest tropikalnym owocem o charakterystycznej, wężowej skórce. W smaku przypomina dojrzałego ananasa. Jest źródłem witaminy C oraz beta karotenu, które posiadają właściwości antyoksydacyjnie. Wzmacniają odporność, dbają o kondycję skóry i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. 

Salak jest niewielkim owocem pokrytym twardą, łuskowatą skórką. Wnętrze owocu skrywa zbity miąższ stanowiący bogactwo cennych dla organizmu związków. Salak wykazuje właściwości zdrowotne i kosmetyczne. Znajduje zastosowanie w kuchni, m.in. do przygotowania pączków z salaku.

Salak - czym jest?

Salak jest owocem uprawianym w Indonezji, na Jawie i Sumatrze, a także w krajach Ameryki Południowej. Nazywany jest inaczej wężowym owocem. Określenie to wynika z charakterystycznej brązowo-czerwonej skórki pokrywającej owoc, która jest twarda, łuskowata i wyglądem przypomina skórę węża. W Polsce salak znany jest również pod nazwą “oszpilna jadalna”. Pod skórką znajduje się zbity, galaretowaty miąższ o białej lub żółtawej barwie. Salak ma charakterystyczny słodki i lekko kwaskowaty smak przypominający dojrzałego ananasa z nutą jabłka i gruszki.

Redakcja poleca:
Zespół suchego oka, czyli co? Skąd się bierze i jak sobie z nim poradzić? Materiał sponsorowany
Czym nie należy popijać leków? Pytamy eksperta
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy? Materiał sponsorowany

Salak - wartość odżywcza owocu

Salak należy do kalorycznych owoców, gdyż w 100 g dostarcza około 82 kcal. Jest bogatym źródłem węglowodanów (21 g/100 g) dostarczających energii do pracy organizmu. W 100 g owocu znajduje się około 3 g błonnika pokarmowego o zbawiennym wpływie na funkcjonowanie układu pokarmowego. W składzie salaku występują cenne witaminy i minerały, w tym również związki o działaniu przeciwutleniającym. Wężowy owoc jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz beta karotenu. Miąższ dostarcza również fosforu, żelaza i wapnia.

Co znajdziemy w owocach? Dlaczego warto je jeść?

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem, co jem 

Salak - jakie posiada właściwości zdrowotne?

Salak jest źródłem związków o właściwościach przeciwutleniających. Ich rolą jest hamowanie szkodliwego działania wolnych rodników tlenowych i zapobieganie różnym chorobom i zaburzeniom w funkcjonowaniu organizmu. Substancje antyoksydacyjne przyczyniają się do opóźniania procesów starzenia się organizmu oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego (np. nadciśnienia tętniczego, miażdżycy, choroby wieńcowej), nerwowego (np. demencja, choroba Parkinsona), a także cukrzycy, nowotworów i schorzeń skórnych (np. łuszczycy). 

Salak jest skarbnicą witaminy C, która zaliczana jest do związków przeciwutleniających. Odpowiada za wspomaganie układu odpornościowego, dzięki czemu zmniejsza podatność na różnego rodzaju infekcje (np. bakteryjne i wirusowe), grypę i przeziębienia. Zawarty w salaku beta karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz ma korzystny wpływ na stan i kondycję skóry. Minerały występujące w wężowym owocu pozytywnie oddziałują na układ kostny i mięśniowy oraz uczestniczą w syntezie krwinek czerwonych (erytrocytów) i hemoglobiny odpowiedzialnej za transport tlenu do komórek całego organizmu. 

W składzie salaku obecny jest błonnik pokarmowy, któremu przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe, gdyż przyspiesza usuwanie toksycznych substancji z organizmu. Związek ten reguluje pracę przewodu pokarmowego - pobudza trawienie i ruchy perystaltyczne jelit, zapobiegając zaparciom. Chroni przed zaleganiem w jelitach niestrawionej treści pokarmowej, która może wywoływać uczucie ciężkości, wzdęcia oraz ból w nadbrzuszu. Ponadto błonnik pokarmowy obniża poziom “złego” cholesterolu, dzięki czemu chroni przed rozwojem miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Salak jest bogatym źródłem węglowodanów. Z tego powodu zalecany jest osobom po intensywnym wysiłku fizycznym, gdyż szybko uzupełni wyczerpane zasoby energii. Należy jednak pamiętać, że nie należy jeść salaku w nadmiernych ilościach. Jest on nie tylko kaloryczny, ale w dużej dawce działa przeczyszczająco i może wywoływać biegunki.

Salak - jak go jeść? Zastosowanie kulinarne

Salak można jeść w postaci surowej jako słodka przekąska. Wystarczy wydobyć soczysty miąższ z wężowej skórki, która jest łamliwa i bez trudności odchodzi od miąższu. Salak doskonale sprawdza się jako dodatek do ciast i deserów, również tych o wytrawnym smaku. Można go dodawać do sałatek owocowych oraz do domowych przetworów, np. do gruszek w occie. Wężowy owoc wykorzystuje się do przygotowania pączków. Salak przechowuje się w lodówce do dwóch tygodni. Owoce można również przechowywać w roztworze wody z solą kuchenną, czyli w tzw. solance.

Pączki z salaka - przepis

Składniki:

  • owoce salak,
  • 125 ml wody,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 50 g masła,
  • 2 jaja,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. W garnku zagotuj wodę z masłem. Ostrożnie mieszając, dodaj mąkę pszenną.
  2. Gdy dno garnka pokryje się białą warstwą, zdejmij go z ognia. Dodaj jajka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz odrobinę cukru pudru do smaku.
  3. W przygotowanym cieście zanurzaj pokrojone w cząstki owoce salak. Smaż na rozgrzanym i głębokim tłuszczu.
  4. Pączki z salaka podawaj oprószone cukrem pudrem. 
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
2
Polecamy
Owoc kaktusa, czyli pitaja.
Czy warto ją jeść?
Właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie w kuchni
Owoc kaktusa, czyli pitaja. Czy warto ją jeść? Właściwości odżywcze, zdrowotne i zastosowanie w kuchni TVN zdrowie
Owoc rambutan - egzotyczny owoc o unikalnym wyglądzie.
Właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni
Owoc rambutan - egzotyczny owoc o unikalnym wyglądzie. Właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni TVN zdrowie
Egzotyczne owoce.
Jakie mają wartości odżywcze?
Egzotyczne owoce. Jakie mają wartości odżywcze? Dzień Dobry TVN
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu.
Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana
Żurawina – zdrowie zaklęte w owocu. Jakie właściwości ma ta roślina i przez kogo powinna być stosowana Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Odkażanie w 40 sekund. W Hongkongu testują specjalną kabinę
Odkażanie w 40 sekund. W Hongkongu testują specjalną kabinę
Pandemia cofnęła polską kardiologię o 20 lat
Pandemia cofnęła polską kardiologię o 20 lat
Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych
Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy?
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy? Materiał sponsorowany
Jak skutecznie rozładować stres i pozbyć się napięcia?
Jak skutecznie rozładować stres i pozbyć się napięcia?
Nowe metody leczenia czerniaka. Immunoterapia i terapia celowana szansą dla pacjentów
Nowe metody leczenia czerniaka. Immunoterapia i terapia celowana szansą dla pacjentów