Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przesilenie wiosenne – co jeść, aby przetrwać zmianę pór roku?
menu
Polub nas na Facebooku

Przesilenie wiosenne – co jeść, aby przetrwać zmianę pór roku?

ból głowy

Fot.: mother image / Getty Images

Zmiany pór roku wpływają na organizm człowieka bardziej, niż mogłoby się wydawać. Bóle głowy, złe samopoczucie czy problemy ze skupieniem i pamięcią to tylko niektóre objawy przesilenia wiosennego. Aby zniwelować dolegliwości związane ze zmianą pory roku, najlepsza będzie kuracja oparta na wprowadzeniu do diety produktów, które przyczynią się do poprawy kondycji organizmu. Co jeść, aby poczuć się lepiej? 

Przesilenie wiosenne – objawy

Nagłe zmiany warunków atmosferycznych, znaczne różnice temperatur, ciśnienia atmosferycznego, wilgotności powietrza, szczególnie wczesną wiosną, mają wpływ na nasze samopoczucie. Przesileniu wiosennemu towarzyszą m.in. bóle głowy, rozdrażnienie, czy problemy z koncentracją. Pomimo tego, że nie możemy już się doczekać cieplejszych dni i aktywności z tym związanych to dopada nas osłabienie fizyczne, ogólne złe samopoczucie, osłabienie odporności, czego wynikiem są różne infekcje. Co więcej mogą, pojawić się problemy z cerą, wypadanie włosów czy łamliwość paznokci.

Na dolegliwości związane z zmianą pory roku, w większym stopniu narażeni są meteopaci, alergicy oraz osoby o osłabionej odporności, przewlekle zmęczone, zestresowane i prowadzące niezdrowy tryb życia. Do wystąpienia przykrych dolegliwości przyczynia się zimowy brak aktywności, zła dieta oraz niedobory witamin i składników mineralnych. Okres jesienno – zimowy niestety sprzyja niedoborom niezbędnych składników odżywczych, co przyczynia się do osłabionej kondycji organizmu.

Co jeść, aby uniknąć lub pozbyć się przesilenia wiosennego?

Przede wszystkim dzień należy zacząć od pożywnego śniadania. Pełnowartościowe śniadanie doda energii na początek dnia, pobudzi organizm do działania i napędzi metabolizm. Śniadanie powinno opierać się na produktach pochodzenia zbożowego, białka, zalecana jest również odrobina tłuszczu, np. pieczywo pełnoziarniste, razowe, żytnie, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, pełne mleko i jego przetwory, ser, chudy twaróg, jaja, pasty rybne. Nie można zapomnieć również o dodatku warzyw lub owoców.

Zaczynając dzień od śniadania, postaraj się, aby odstępy między kolejnymi posiłkami wynosiły około 3 godziny, a ostatni posiłek powinien być zjedzony na 2 godziny przed snem. Regularność i odpowiednia ilość (4-5) posiłków pozwoli organizmowi w pełni wykorzystać energię i składniki odżywcze dostarczane wraz z pożywieniem oraz poprawią pracę układu pokarmowego.

Dla poprawienia odporności

Czosnek

Jest naturalnym antybiotykiem, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Pomaga w leczeniu bólu gardła, przeziębienia, czy zapaleniu oskrzeli i płuc. Czosnek podnosi odporność organizmu oraz pomaga w odbudowie flory bakteryjnej jelit, np. po przebytej kuracji antybiotykowej. Dodawaj go do potraw, nabiorą więcej aromatu i właściwości zdrowotnych.

Zobacz także: Czosnek w diecie kobiet karmiących piersią - czy można go jeść? Właściwości i działanie czosnku

Miód

Podobnie jak czosnek, jest naturalnym antybiotykiem. Będzie świetnym zamiennikiem cukru do herbaty lub dodatkiem do jogurtu naturalnego z owocami i płatkami zbożowymi. Miód wykazuje działanie antybiotyczne, przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. Wspiera leczenie górnych dróg oddechowych i przeziębienia. Jeżeli zdecydujesz się na herbatę z miodem pamiętaj, aby miód dodać do ostudzonego wywaru- ok. 45°C, gdyż wyższa temperatura niszczy jego właściwości.

Zobacz także: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test

Uzupełnienie witamin i minerałów

Kiełki

Możesz je dodać do kanapek, sałatki, czy koktajlu warzywnego. Mają świeży smak, są niskokaloryczne oraz są bardo dobrym źródłem składników odżywczych. Kiełki rzodkiewki, lucerny, rzeżuchy i pszenicy są bogatym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za dobre samopoczucie oraz witaminy A, C, E, cynku, wapnia, fosforu, magnezu i potasu.

Zobacz także: Kiełki lucerny i ich wyjątkowe właściwości lecznicze

Orzechy

Orzechy są świetnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu. Będą świetnym dodatkiem do śniadania czy przekąską w trakcie dnia zamiast słodyczy. Orzechy wspierają pracę mózgu, poprawią koncentrację oraz obniżą stres. Podobne działanie na organizm będą również miały pestki słonecznika, dyni i kakao.

Zobacz także: Orzechy włoskie – kalorie i właściwości, orzechy włoskie w ciąży

Świeże soki

Wprowadź do swojej diety świeże soki lub koktajle z dodatkiem mleka lub jogurtu. Soki ze świeżych owoców i warzyw nie są poddawane obróbce termicznej, dlatego są pełne witamin i minerałów. Będą świetnym dodatkiem do śniadania lub jako przekąska między posiłkami.

Czy przejście na zdrową dietę jest trudne?  Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Jak jeść zdrowo? Źródło: Stylowy Magazyn

Więcej warzyw

Do każdego posiłki staraj się jeść warzywa. Najlepiej w postaci świeżej, lekko gotowanej lub na parze. Obróbka termiczna powoduje częściową utratę składników odżywczych. Przy przesileniu wiosennym przydatnymi witaminami są witamina A, C oraz E, które można znaleźć w marchewce, szpinaku, pomidorach, brokułach, czerwonej papryce, porzeczkach czy truskawkach (mrożone).

Zacznij gotować więcej zup. Są lekkostrawne a zarazem syte. Świetny sposób na pełnowartościowy gorący posiłek w większości składający się z warzyw.

Ryby

Jedz więcej ryb! Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz pełnowartościowego białka. Zalecana forma przygotowania to pieczenie, grillowanie lub gotowanie na parze. Ryby świetnie sprawdzą się na obiad, na kolację z dodatkiem warzyw, a nawet na śniadanie w postaci pasy na kanapki. Wybieraj łososia, dorsza, makrelę, pstrąga, śledzia.

Produkty zbożowe

Białe pieczywo i makaron zamień na zdrowsze odpowiedniki. Produkty pełnoziarniste, chleb żytni, razowy, otręby, płatki, kasze i makarony z mąki pełnoziarnistej, czy ryż brązowy są źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B oraz wielu minerałów. Te produkty zapewniają stały dopływ energii oraz dzięki kompleksowi witamin B, pozytywnie działają na poprawę samopoczucia.

Zobacz film: Zmień dietę na wiosenną. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
1
Polecamy
Co oczyszcza organizm z toksyn, pasożytów, nikotyny?
Dieta oczyszczająca organizm
Co oczyszcza organizm z toksyn, pasożytów, nikotyny? Dieta oczyszczająca organizm Dzień Dobry TVN
Błonnik - niezbędny element diety.
W czym jest błonnik?
Jaka jest jego rola w organizmie?
Błonnik - niezbędny element diety. W czym jest błonnik? Jaka jest jego rola w organizmie? Dzień Dobry TVN
Dieta na jesień powinna być bogata w witaminy i minerały, by zwiększać odporność
Dieta na jesień powinna być bogata w witaminy i minerały, by zwiększać odporność TVN zdrowie
Witaminy na jesień i zimę ważne dla naszej odporności.
Co jeść, by nie zabrakło ich w diecie?
Witaminy na jesień i zimę ważne dla naszej odporności. Co jeść, by nie zabrakło ich w diecie? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty