Przesilenie wiosenne – objawy
Nagłe zmiany warunków atmosferycznych, znaczne różnice temperatur, ciśnienia atmosferycznego, wilgotności powietrza, szczególnie wczesną wiosną, mają wpływ na nasze samopoczucie. Przesileniu wiosennemu towarzyszą m.in. bóle głowy, rozdrażnienie, czy problemy z koncentracją. Pomimo tego, że nie możemy już się doczekać cieplejszych dni i aktywności z tym związanych to dopada nas osłabienie fizyczne, ogólne złe samopoczucie, osłabienie odporności, czego wynikiem są różne infekcje. Co więcej mogą, pojawić się problemy z cerą, wypadanie włosów czy łamliwość paznokci.
Na dolegliwości związane z zmianą pory roku, w większym stopniu narażeni są meteopaci, alergicy oraz osoby o osłabionej odporności, przewlekle zmęczone, zestresowane i prowadzące niezdrowy tryb życia. Do wystąpienia przykrych dolegliwości przyczynia się zimowy brak aktywności, zła dieta oraz niedobory witamin i składników mineralnych. Okres jesienno – zimowy niestety sprzyja niedoborom niezbędnych składników odżywczych, co przyczynia się do osłabionej kondycji organizmu.
Co jeść, aby uniknąć lub pozbyć się przesilenia wiosennego?
Przede wszystkim dzień należy zacząć od pożywnego śniadania. Pełnowartościowe śniadanie doda energii na początek dnia, pobudzi organizm do działania i napędzi metabolizm. Śniadanie powinno opierać się na produktach pochodzenia zbożowego, białka, zalecana jest również odrobina tłuszczu, np. pieczywo pełnoziarniste, razowe, żytnie, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, pełne mleko i jego przetwory, ser, chudy twaróg, jaja, pasty rybne. Nie można zapomnieć również o dodatku warzyw lub owoców.
Zaczynając dzień od śniadania, postaraj się, aby odstępy między kolejnymi posiłkami wynosiły około 3 godziny, a ostatni posiłek powinien być zjedzony na 2 godziny przed snem. Regularność i odpowiednia ilość (4-5) posiłków pozwoli organizmowi w pełni wykorzystać energię i składniki odżywcze dostarczane wraz z pożywieniem oraz poprawią pracę układu pokarmowego.
Dla poprawienia odporności
Czosnek
Jest naturalnym antybiotykiem, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Pomaga w leczeniu bólu gardła, przeziębienia, czy zapaleniu oskrzeli i płuc. Czosnek podnosi odporność organizmu oraz pomaga w odbudowie flory bakteryjnej jelit, np. po przebytej kuracji antybiotykowej. Dodawaj go do potraw, nabiorą więcej aromatu i właściwości zdrowotnych.
Zobacz także: Czosnek w diecie kobiet karmiących piersią - czy można go jeść? Właściwości i działanie czosnku
Miód
Podobnie jak czosnek, jest naturalnym antybiotykiem. Będzie świetnym zamiennikiem cukru do herbaty lub dodatkiem do jogurtu naturalnego z owocami i płatkami zbożowymi. Miód wykazuje działanie antybiotyczne, przeciwzapalne oraz bakteriobójcze. Wspiera leczenie górnych dróg oddechowych i przeziębienia. Jeżeli zdecydujesz się na herbatę z miodem pamiętaj, aby miód dodać do ostudzonego wywaru- ok. 45°C, gdyż wyższa temperatura niszczy jego właściwości.
Zobacz także: Czy można słodzić gorącą herbatę miodem? - test
Uzupełnienie witamin i minerałów
Kiełki
Możesz je dodać do kanapek, sałatki, czy koktajlu warzywnego. Mają świeży smak, są niskokaloryczne oraz są bardo dobrym źródłem składników odżywczych. Kiełki rzodkiewki, lucerny, rzeżuchy i pszenicy są bogatym źródłem witamin z grupy B, które odpowiadają za dobre samopoczucie oraz witaminy A, C, E, cynku, wapnia, fosforu, magnezu i potasu.
Zobacz także: Kiełki lucerny i ich wyjątkowe właściwości lecznicze
Orzechy
Orzechy są świetnym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu, potasu. Będą świetnym dodatkiem do śniadania czy przekąską w trakcie dnia zamiast słodyczy. Orzechy wspierają pracę mózgu, poprawią koncentrację oraz obniżą stres. Podobne działanie na organizm będą również miały pestki słonecznika, dyni i kakao.
Zobacz także: Orzechy włoskie – kalorie i właściwości, orzechy włoskie w ciąży
Świeże soki
Wprowadź do swojej diety świeże soki lub koktajle z dodatkiem mleka lub jogurtu. Soki ze świeżych owoców i warzyw nie są poddawane obróbce termicznej, dlatego są pełne witamin i minerałów. Będą świetnym dodatkiem do śniadania lub jako przekąska między posiłkami.
Czy przejście na zdrową dietę jest trudne? Dowiesz się tego z filmu:
Więcej warzyw
Do każdego posiłki staraj się jeść warzywa. Najlepiej w postaci świeżej, lekko gotowanej lub na parze. Obróbka termiczna powoduje częściową utratę składników odżywczych. Przy przesileniu wiosennym przydatnymi witaminami są witamina A, C oraz E, które można znaleźć w marchewce, szpinaku, pomidorach, brokułach, czerwonej papryce, porzeczkach czy truskawkach (mrożone).
Zacznij gotować więcej zup. Są lekkostrawne a zarazem syte. Świetny sposób na pełnowartościowy gorący posiłek w większości składający się z warzyw.
Ryby
Jedz więcej ryb! Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz pełnowartościowego białka. Zalecana forma przygotowania to pieczenie, grillowanie lub gotowanie na parze. Ryby świetnie sprawdzą się na obiad, na kolację z dodatkiem warzyw, a nawet na śniadanie w postaci pasy na kanapki. Wybieraj łososia, dorsza, makrelę, pstrąga, śledzia.
Produkty zbożowe
Białe pieczywo i makaron zamień na zdrowsze odpowiedniki. Produkty pełnoziarniste, chleb żytni, razowy, otręby, płatki, kasze i makarony z mąki pełnoziarnistej, czy ryż brązowy są źródłem węglowodanów złożonych, witamin z grupy B oraz wielu minerałów. Te produkty zapewniają stały dopływ energii oraz dzięki kompleksowi witamin B, pozytywnie działają na poprawę samopoczucia.