Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepisy z programu 36,6°C! Jak przygotować zdrowy posiłek dla dziecka?
menu
Polub nas na Facebooku

Przepisy z programu 36,6°C! Jak przygotować zdrowy posiłek dla dziecka?

Dziewczynak, które je owoce i warzywa

Fot: 10'000 Hours / gettyimages.com

Zdrowe jedzenie nie musi być nudne! Jak przygotować pełen witamin posiłek, który skradnie podniebienie młodego człowieka? Poniżej znajdziecie przepisy, które pokochały dzieciaki ze szkoły w Miłakowie!

Akcja #jembozdrowe ma zachęcać dzieci do zmiany nawyków żywieniowych. W jej ramach Ewa Drzyzga odwiedziła jedną ze szkół w Miłakowie, która serwuje swoim uczniom przede wszystkim zdrowe posiłki. Jak to się stało, że dzieciaki pokochały ryby i szpinak mogliście zobaczyć w programie, a u nas znajdziecie przepisy na dania, które tak lubią uczniowie szkoły w Miłakowie! 

Ryba z czarnym ryżem i warzywami (1 porcja)

  • 1 filet z dorsza około 100g
  • ok. 150g marchewki (2-3 sztuki)
  • 1-2 ząbki czosnku (w sumie ok. 10g)
  • 1 por (w sumie ok. 150g)
  • pietruszka zielona ok. 10g
  • szczypta soli i pieprzu 1g
  • szczypta ziół prowansalskich 1g
  • łyżka soku z cytryny 6g
  • 1 łyżka masła klarowanego 15g
  • pół woreczka ryżu czarnego (50g przed ugotowaniem)

Rybę oprószyć pieprzem i solą, posypać lekko ziołami, skropić cytryną i odstawić, aby przeszła przyprawami. Po około pół godzinie gotować na parze 15 minut. Warzywa pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką masła klarowanego, dusić na wolnym ogniu ok. 10-15 minut i w razie potrzeby lekko podlać wodą. W tym czasie ryż ugotować zgodnie z przepisem. Pod koniec duszenia warzyw dodać pokrojonego pora i dusić 5 minut. Wsypać pokrojoną pietruszkę.

Podawać ryż z ugotowaną na parze rybą wraz z duszonymi warzywami. Przyprawy można zmieniać zgodnie z upodobaniami.

Jak dobrze dzieci rozpoznają smaki? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Czy dzieci znają smak warzyw? przeprowadzamy test smaków. Źródło: 36,6

Ciemny makaron z piersią z kurczaka zapiekaną ze szpinakiem (1 porcja)

  • ciemny makaron 100 g (przed ugotowaniem)
  • pierś z kurczaka około 150g
  • ser feta 100 g
  • serek śmietankowy 50g
  • świeży szpinak 100g
  • szczypta soli i pieprzu 1g
  • łyżeczka oliwy 5g
  • łyżeczka oleju rzepakowego 5g

Ciemny makaron ugotować według przepisu. Szpinak udusić na patelni na odrobinie oliwy ze szczyptą soli, pieprzu i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso oczyścić, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w posmarowanym cieniutko olejem naczyniu do zapiekania. Filety posmarować dość grubo serkiem śmietankowym. Na wierzch położyć duszony szpinak i posypać serem feta. Piec 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Jako surówkę podaliśmy warzywa z wody: marchewka, kalafior, brokuł, fasolka.

Pasta z ciecierzycy (2 porcje)

  • 1 puszka około 400g ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku ok. 5g
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 3g
  • 5 łyżek pasty sezamowej tahini 60g
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski) 4g

Odsączoną ciecierzycę umieścić w pojemniku malaksera, rozdrabniacza lub blendera. Dodać kilka łyżek zalewy z puszki lub wody z gotowania ciecierzycy i zacząć miksować na pastę. W międzyczasie dodawać resztę składników: sok z cytryny, czosnek, pastę tahini, 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu, olej sezamowy, kumin. Miksując stopniowo dodawać więcej zalewy aby uzyskać odpowiednią konsystencję pasty

Dip z awokado (1 porcja)

  • 1 dojrzałe awokado (bez skórki i pestki 140g)
  • 1 łyżki soku z limonki lub z cytryny 3g
  • 1 mały ząbek czosnku 5g
  • sól do smaku 2g

Opcjonalne dodatki:

  • pół łyżeczki drobno posiekanej chili 3g
  • łyżeczka świeżej kolendry 0,5g
  • pół pomidora pokrojonego w kostkę 85g
  • 1/8 cebuli pokrojonej w piórka 25g

Awokado umyć, przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wydrążyć miąższ. Rozgnieść widelcem na pastę, dodać sok z limonki, sól i starty czosnek, wymieszać. Opcjonalnie dodać posiekaną ostrą papryczkę i listki świeżej kolendry.

Kopytka Shreka (9 porcji, jedna porcja to około 10 sztuk czyli 150gram)

  • 1000g ziemniaków ugotowanych mielonych
  • 300 g mąki pszennej typ 550
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 50-100g szpinaku
  • 1 jajo
  • łyżeczka soli 6g

Po obróbce wstępnej ziemniaki ugotować, ostudzić, zemleć w maszynce. Szpinak rozdrobnić, odsączyć z nadmiaru wody (można podsmażyć). Sporządzić ciasto (ziemniaki powinny być dobrze schłodzone) z wymienionych produktów. Uformować kopytka. Gotować partiami we wrzącej, osolonej wodzie. Gdy wypłyną, gotować na wolnym ogniu nie dłużej niż 20s. Wyjąć i podzielić na porcje.

Surówka wielowarzywna z surowych warzyw (1 porcja czyli ok. 80-100g)

  • kawałek kapusty surowa starta 15-20g
  • kawałek ogórka świeżego pokrojonego w kostkę 20g
  • kawałek papryki żółtej 10g
  • kawałek papryki czerwonej 10g
  • 1 rzodkiewka 10g-15g

Sos do surówki:

  • 1 łyżeczka oliwy 5g
  • ½ łyżeczki miodu 6g
  • ½ łyżeczki soku z cytryny 2g
  • szczypta soli 1 g

Warzywa wymieszać i dodać sos.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
17
1
Polecamy
Przepisy na smaczne i zdrowe pasty do kanapek
Przepisy na smaczne i zdrowe pasty do kanapek TVN zdrowie
Przepisy na zdrowe potrawy z grilla z programu 36,6°C
Przepisy na zdrowe potrawy z grilla z programu 36,6°C TVN zdrowie
Dieta dla zdrowych kości.
Przepisy dr Hanny Stolińskiej
Dieta dla zdrowych kości. Przepisy dr Hanny Stolińskiej Dzień Dobry TVN
Propozycje podania purée z groszku zielonego
Propozycje podania purée z groszku zielonego Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby