Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepisy na pięć zdrowych posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja)
menu
Polub nas na Facebooku

Przepisy na pięć zdrowych posiłków (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja)

Sałatka - zdrowe danie.

Fot. Jacobs Stock Photography Ltd / Getty Images

Zdrowe posiłki - tyle słyszymy, że dieta jest najważniejsza dla zdrowia, że warto dobrze się odżywiać, gdyż pozwala to uniknąć wielu groźnych chorób. Pytanie tylko, czy wiemy, jak przygotowywać takie zdrowe posiłki? 

Zdrowe jedzenie to takie, które jest jak najmniej przetworzone. Oznacza to, że powinniśmy kupować surowe produkty i przygotowywać z nich posiłek. Sami w domu, od początku do końca. Niestety nie jest to łatwe, wymaga planowania diety, a także rozsądnych zakupów, żeby nie marnować jedzenia. Zacznijmy od przepisów, a potem podpowiemy Wam, w jaki sposób przechowywać jedzenie, żeby zachowało jak najdłużej świeżość i walory odżywcze.

Śniadanie idealne

Śniadanie powinniśmy zjeść do godziny po przebudzeniu. To najważniejszy posiłek w ciągu dnia i dobrze przygotowany powinien zapewnić nam uczucie sytości na długo. Co warto jeść na śniadanie? Wielu z nas "zapycha" się kanapkami lub słodkimi muesli. A tymczasem na śniadanie najlepiej zjeść... owsiankę! Płatki zbożowe (m. in. orkiszowe, jaglane, gryczane, owsiane) na wodzie z dodatkiem owoców i przypraw (m. in. cynamonu, kardamonu, kakao, imbiru) zapewnią nam uczucie sytości na długo, a dodatkowo zawierają cenne witaminy. Do owsianki można dodać orzechy, miód lub suszone owoce, które same w sobie są zdrowe i poprawiają nasze samopoczucie poprzez zawartości witamin z grupy B, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. Witamina B6 poprawia pracę komórek mózgowych i nerwowych, poprawia pamięć i koncentrację. Dzięki zawartości witaminy B1 oraz kwasu pantotenowego płatki owsiane pozwalają przeciwdziałać rozdrażnieniu i usuwają symptomy zmęczenia.

Takie śniadanie jest także doskonałym źródłem białka oraz witamin A, E, PP (dużą ich ilość znajdziemy w płatkach orkiszowych). Jak przygotować płatki na śniadanie?

Sposobów jest wiele, ale podajemy najprostszy z nich:

  1. Zalej dowolną ilość płatków wrzącą wodą. 
  2. Odczekaj, aż płatki ją wchłoną i dodaj ulubione składniki. Proste, prawda?

Płatki śniadaniowe można zblendować na gładki mus z dodatkiem owoców i zabrać ze sobą w drogę! Warto przy tej okazji wspomnieć, że zakup dobrego blendera to podstawa - świetnie sprawdzi się blender marki Sharp SA-FP2002I. W małym blenderze kryje się silnik o mocy 350W pozwala idealnie blendować każdy rodzaj owoców. Sprzęt został dostosowany do uchwytów samochodowych, dzięki czemu zabranie śniadania na drogę będzie łatwe. 

Blender Sharp ma w swoim wyposażeniu dwie butelki 600 ml i 400 ml z przenośnym pokrowcem. Obydwie są wolne od BPA (BPA free). Blender ma wysokość 39.5 cm, szerokość 12.5 cm, głębokość 12.5 cm i waży 1.34 kg.

Fot. Sharp SA-FP1001WR

Fot. Sharp SA-FP1001WR

Drugie śniadanie - koktajl

W blenderze można zrobić także drugie śniadanie, czyli... koktajl warzywno-owocowy! Wystarczy połączyć awokado, szpinak i sok pomarańczowy, aby otrzymać pełen energii i witamin napój idealnie zaspokajający nasze potrzeby.

Za pomocą blendera można przygotować pastę do kanapek, czyli dania, które również może z powodzeniem spełnić funkcję drugiego śniadania. Pełnoziarniste pieczywo dostarczy nam błonnika pokarmowego, masło roślinne tłuszczy, a warzywa (m. in. kiełki) witamin i minerałów. Można przygotować także kanapki z pastą warzywną - zobaczcie przepis:

400 g ugotowanej ciecierzycy; 1/2 awokado; kilka suszonych pomidorów; 3 łyżki siemienia lnianego; 3 łyżki białego sezamu; 2 łyżki oliwy z oliwek; 100 ml wody; pieprz; sól; kminek.

Wszystko należy połączyć razem i zblendować. Dobrym wyborem będzie zrobienie tego w blenderze kielichowym marki Sharp - Active smoothie SA-FP1001WG podobnie jak i inne blendery marki, są przeznaczone do intensywnej pracy w kuchni. Silnik o mocy 300W pozwala z łatwością blendować każdy rodzaj owoców.

Obiad

W ciągu dnia powinno się spożywać 5 posiłków. Obiad, wbrew pozorom, nie powinien być jedzony później, niż do godziny 15.00. Chodzi o to, żeby nasz układ pokarmowy zdążył przetrawić posiłek. Co jeść na obiad? Najlepiej warzywa i zboża, ale uwaga - wszystko powinno być przygotowane przez nas w domu. Dobrym pomysłem na obiad jest chili con carne, które dzięki zawartości fasoli będzie świetnym źródłem białka. Jak przygotować chili con carne (a można je podać np. z czerwonym ryżem, który obniża poziom cholesterolu).

Składniki:

2 puszki czerwonej fasoli, puszka pomidorów, 3 łodygi selera naciowego, czerwona cebula, 3 różnokolorowe papryki (albo dwie czerwone i jedna żółta), łyżka sosu sojowego, ½ łyżeczki mielonego kminu, ½ łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka wędzonej papryki, ½ łyżeczki cynamonu, łyżka octu balsamicznego, ½ łyżeczki trzcinowego cukru, pęczek świeżej kolendry lub pietruszki, sól i czarny pieprz oraz olej do smażenia. 

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie podsmażać na oleju. Następnie dodać pokrojone drobno warzywa oraz wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać i dusić wszystko na małym ogniu przez przynajmniej 10 minut.
  2. Po podduszeniu ich należy dodać fasolę oraz pomidory razem z sosem sojowym, octem balsamicznym, cukrem trzcinowym, łyżeczką soli i szczyptą czarnego pieprzu. 
  3. Dokładnie wymieszać i dusić przez przynajmniej godzinę. Po tym czasie gulasz powinien być gotowy - można go ewentualnie doprawić do smaku i dodać świeżej natki.

Pytanie tylko, jak przechowywać obiad i produkty do jego przygotowania. Skoro powinniśmy robić wszystko sami od początku, to nasze produkty muszą być świeże. Warto także nadmienić, że zakupy powinny być zaplanowane.

Otóż kluczem do zdrowego jedzenia i dobrego przechowywania żywności jest lodówka. Powinna ona zapewniać odpowiednią wilgotność oraz cyrkulację powietrza, dzięki czemu produkty w niej przechowywane nie będą wysychać. Mało tego -duże znaczenie ma także to, w czym przechowujemy produkty. 

Więcej: Folia, papier czy pojemniki? W czym przechowywać żywność, żeby dłużej zachowała świeżość?

Słyszeliście o próżniowym pakowaniu żywności? To nowoczesne rozwiązanie dostępne m. in. w lodówko-zamrażarce VacPac Pro firmy Sharp. Tak, to nie żart - lodówka pakuje próżniowo jedzenie, dzięki czemu zachowuje ono na długo swoją świeżość i znacznie wydłuża się data przydatności. 

Po naciśnięciu odpowiedniego przycisku automatyczna zgrzewarka próżniowa VacPac Pro usuwa powietrze. Tak przygotowaną żywność można przechowywać w lodówce oszczędzając w ten sposób mnóstwo miejsca. Do takiego przechowywania najlepiej nadają się mięso czy produkty mleczne. Zamknięte w ten sposób można trzymać w lodówce nawet ośmiokrotnie dłużej!

Lodówka VacPac Pro Lifestyle

Fot: VacPac Pro Lifestyle/SHARP

Podwieczorek

Podwieczorek powinien być lekki i małokaloryczny. Taka przekąska - może być to owoc, jogurt naturalny, kanapka...  Ale także zdrowa sałatka, szklanka świeżo wyciskanego soku czy warzywo.

Wyciskarka wolnoobrotowa sprawdzi się w każdej rodzinie, w której znajdzie się smakosz soków ze świeżych owoców lub warzyw. Dodatkową zaletą wyciskarki Sharp jest możliwość przygotowania w niej lodów czy ciasteczek ryżowych. To także ciekawe propozycje na zdrowy podwieczorek. 

Wyciskarka została zaprojektowana do uzyskania maksymalnej ilości soku, z jednoczesnym zachowaniem najważniejszych składników, np. błonnika i mikroelementów. Jest także łatwa w czyszczeniu, które zwykle nastręcza trudności.

Wyciskarka wolnoobrotowa Sharp SA-FJ3001W

Fot. Wyciskarka wolnoobrotowa Sharp SA-FJ3001W

Kolacja

Kolacja powinna być zjedzona na 2 godziny przed pójściem spać. Nasz organizm powinien w nocy odpoczywać, a nie zajmować się trawieniem. Co zjeść na kolację? 

Shakshuka 

Składniki:

2 średniej wielkości pomidory, 1–2 ząbki czosnku, szczyptę chili i cynamonu, 1 małą cebulę, 2 jajka, nać pietruszki lub szczypiorek do posypania, 1 łyżkę oleju rzepakowego. Można dodać także paprykę, pieczarki lub seler naciowy. 

Przygotowanie:

  1. Warzywa myje się i kroi w drobną kostkę, po czym wrzuca się na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodaje się przyprawy i wbija jajka. 
  2. Patelnię przykrywa się pokrywką i trzyma na małym ogniu przez około 10 minut. Po wyłożeniu na talerz całość posypuje się pietruszką lub szczypiorkiem.

Na kolację dobrym pomysłem jest też ryba z warzywami. Można ją udusić lub upiec w piekarniku.  Żeby kolacja była dobra powinna być przygotowana na najlepszej jakości sprzęcie. Szczególnie polecane są modele marki Sharp K-70V19IM2, K-62V19IM1 czy też K-60F19BQM, które świetnie sprawdzą się w domowej kuchni.

Model K-62V19IM1 posiada 150 programów automatycznych stworzonych przez profesjonalnych szefów kuchni: dzięki 150 wbudowanym przepisom pieczenie zamieni się w prawdziwą przyjemność. Wystarczy nacisnąć przycisk programu, a kuchenka zrobi za ciebie resztę: ustawi czas, temperaturę i tryb pracy. Inną ciekawą funkcją jest wspomniana już Remove&Wash, czyli demontowalna wewnętrzna szyba piekarnika, którą można umyć w zmywarce. Poza tym piekarnik posiada funkcje: rozmrażanie, grzanie od góry i od dołu, grzanie od góry + od dołu + termoobieg, grill, podwójny grill, piroliza, podwójny grill + termoobieg, góra+dół+termoobieg+termoobieg obwodowy.

Więcej: Wkłady katalityczne - co to jest i czy warto kupić piekarnik z takim wkładem?

Gotowanie jest czystą przyjemnością, jeśli używamy płyty indukcyjnej Sharp KH-6I27CS00-EU, która posiada cztery pola indukcyjne "Booster" i cztery programy automatyczne, funkcję "Stop+GO" i funkcję Bridge (łączenie dwóch pól w jedno większe). Dodatkowo płyta podtrzymuje ciepło, rozpoznaje obecność garnka i jego wielkość, ma także sterowanie sensorowe oraz timer. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie dla osób, które odchodzą od kuchenki pozostawiając garnek i potrawę na czas ugotowania.

Funkcja AutoHeatControl podtrzymuje potrawę w odpowiedniej temperaturze, dzięki czemu można z łatwością smażyć czy nawet topić czekoladę - temperatura pozostanie niezmienna, nie podniesie się, a więc i minimalizujemy ryzyko przypalenia dania. Funkcja SliderTouch ułatwia sterowanie kuchenką (które jest bardzo intuicyjne) - przesuwane elementy sterujące umożliwiają łatwy wybór poziomu mocy. Płyta jest także zabezpieczona przed dziećmi, dzięki funkcji Blokady Rodzicielskiej, a dzięki EasyToClean Surface można bardzo łatwo wyczyścić powierzchnię płyty, co jest niewątpliwą zaletą w kuchni, gdzie często coś nam się rozlewa.

Fot. Sharp KH-6I19BS00

Fot. Sharp KH-6I19BS00

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
73
19
Polecamy
Co na śniadanie dla cukrzyka – przykładowe przepisy
Co na śniadanie dla cukrzyka – przykładowe przepisy Dzień Dobry TVN
Co na śniadanie dla rocznego dziecka – propozycje na dania na ciepło i zimno
Co na śniadanie dla rocznego dziecka – propozycje na dania na ciepło i zimno Dzień Dobry TVN
Blender kielichowy – jak można go wykorzystać w kuchni?
Blender kielichowy – jak można go wykorzystać w kuchni? TVN zdrowie
Co zabiera nam najwięcej czasu?
Co zabiera nam najwięcej czasu? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
Siemię lniane -  właściwości lecznicze. Jak przygotować i pić siemię?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie