Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepisy na kiszonki. W programie 36,6 °C poznacie potrawy, które pomogą Wam poprawić pracę jelit
menu
Polub nas na Facebooku

Przepisy na kiszonki. W programie 36,6 °C poznacie potrawy, które pomogą Wam poprawić pracę jelit

Kiszonki w słoikach na półce w spiżarni.

Fot. YinYang / Getty Images

Kiszone warzywa i owoce są bardzo zdrowe. Ich jedzenie sprawia, że dobre bakterie w naszych jelitach mają świetną pożywkę i mogą swobodnie się rozwijać. Zobaczcie przepisy na kiszonki, które przygotowała dla Was Ewa Drzyzga, prowadząca program 36,6 °C.

Kiszone warzywa są nieocenionym źródłem składników odżywczych i witamin. Zawierają także kwas mlekowy, który powstaje w wyniku procesu fermentacji.

Spożywanie kiszonek wspomaga procesy trawienne, reguluje pracę jelit, poprawia trawienie posiłków oraz przyspiesza przemianę materii.  Jedzenie kiszonych warzyw wspiera rozwój flory bakteryjnej jelit, która odpowiada m.in. za ochronę przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. 

Właściwa mikrobiota jelitowa pomaga w walce z infekcjami. Dobre bakterie w jelitach konkurują bowiem z tymi złymi. Jednak flora jelit wymaga odpowiedniej "opieki", czyli karmienia jej produktami probiotycznymi. A takimi są właśnie kiszonki. Dodatkowo kiszone warzywa sprzyjają detoksykacji organizmu, czyli usuwaniu szkodliwych toksyn oraz obniżają poziom tzw. „złego” cholesterolu. 

Czy lubisz kiszonki?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Kiszona marchew

Składniki 

  • 4 marchewki,
  • litr solanki (1litr ciepłej wody+ 1czubata łyżka soli),
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • czosnek.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszone ogórki

Składniki

  • 1 kg ogórków,
  • 1,5 litra solanki,
  • czosnek,
  • chrzan korzeń,
  • chrzan liść,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszona cytryna

Składniki

  • 6-8 cytryn,
  • litr solanki,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszona gruszka

Składniki

  • 4-5 gruszek,
  • litr solanki,
  • laska cynamonu,
  • goździki.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszone buraki

Składniki

  • 1 kg buraków,
  • około 1,5 litra solanki,
  • chrzan,
  • liść laurowy,
  • czosnek,
  • ziarna pieprzu,
  • cebula dymka.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia.

Kiszona kolendra

Składniki

  • 3-4 pęczki świeżej kolendry,
  • czosnek,
  • pokrojona jedna cytryna,
  • 1 litr solanki.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia, zalewamy letnią solanką. Przez 3 dni zostawiamy naczynie trochę uchylone, aby był dopływ powietrza, a po 3 dniach szczelnie zamykamy. Łącznie po 7 dniach kiszonki są dobre do spożycia. 

Zobacz film: Kiszonki - zdrowe dania ze słoika. Źródło: 36,6 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
65
1
Polecamy
Jak kisić buraki w domu?
Przepisy na barszcz i na sok
Jak kisić buraki w domu? Przepisy na barszcz i na sok Dzień Dobry TVN
Jak zrobić kiszoną marchewkę?
Z imbirem, na ostro, na zimę
Jak zrobić kiszoną marchewkę? Z imbirem, na ostro, na zimę Dzień Dobry TVN
Kiszone warzywa – co zawierają?
Właściwości prozdrowotne kiszonek.
Jakie warzywa można kisić?
Kiszone warzywa – co zawierają? Właściwości prozdrowotne kiszonek. Jakie warzywa można kisić? TVN zdrowie
Kiszone buraki:
właściwości lecznicze.
Przepis na czerwony barszcz
Kiszone buraki: właściwości lecznicze. Przepis na czerwony barszcz TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?
Orgazm wielokrotny – na czym polega i jak go osiągnąć?