Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepis na świąteczne ciasto czekoladowo-piernikowe z fasoli
menu
Polub nas na Facebooku

Przepis na świąteczne ciasto czekoladowo-piernikowe z fasoli

Getty Images

Daj się ponieść świątecznemu szaleństwu i upiecz pyszne domowe ciasto. Nie może w nim zabraknąć tradycyjnych smaków, czyli intensywnej czekolady i aromatu piernika. Bonus? Nie przejmuj się pustymi kaloriami, bo nasz przepis jest nie tylko pełen smaku, ale też błonnika i wartości odżywczych. Do dzieła! 

Mit że dieta wegańska jest niesmaczna i mało inspirująca został już dawno obalony. Jeśli jednak wciąż nie jesteś przekonana do roślinnych przepisów, warto przetestować nasz przepis na czekoladowo-piernikowe ciasto z czerwonej fasoli. Bez obaw, fasolowy smak jest niewyczuwalny, a fasola jako główny składnik przepisu jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych dla organizmu. Niezbędne do udanego wypieku będą nie tylko świetnej jakości składniki, ale też sprzęt AGD. Piekarnik KS-70S50ISS Love2Cook i płyta indukcyjna model KH-6127CS00 marki Sharp sprawią, że twoje świąteczne ciasta osiągną kolejny stopień mistrzostwa w cukiernictwie.

Dlaczego warto jeść czerwoną fasolę? Wartości odżywcze

Czerwona fasola zawiera wiele cennych minerałów jak cynk, magnez, wapń, fosfor i żelazo oraz witaminy A, B, D, E i K. Czerwona fasola jest również bogatym źródłem błonnika, co oznacza, że doskonale wpływa na pracę układu trawiennego, potęguje uczucie sytości i wspomaga proces spalania tłuszczu. Czerwona fasola jako roślina strączkowa zawiera także duże ilości białka - 22 %, czyli więcej niż mięso (13 %). Ponad to zawiera lecytynę (wspomaga pamięć i koncentrację) oraz fitoestrogeny. To związki organiczne zawarte w roślinach, które działają w organizmie na podobieństwo estrogenów. Co oznacza, że są bardzo cenne dla kobiet, ponieważ wspomagają organizm w okresie menopauzy. Warto też zaznaczyć, że czerwona fasola jest także niskokaloryczna, posiada tylko 90 kalorii w 100 gramach produktu. To niewiele zważając na drogocenne działanie na nasz organizm.

Nie zapomnij, że tajemnicą sukcesu każdego cukiernika jest doskonałej jakości sprzęt AGD. Najnowsze technologie usprawniają życie i pozwalają zaoszczędzić nam wiele czasu. Najlepszym przykładem jest piekarnik Sharp model KS-70S50ISS Love2Cook, który posiada system samoczyszczenia, który uwolni cię od skrobania, a wnętrze piekarnika pozostanie lśniąco czyste. Proces samoczyszczenia przebiega w temp. 480 st. C., w której wszystkie pozostałości zmieniają się w popiół, który łatwo usunąć z piekarnika. Model ten posiada także 10 zaprogramowanych trybów pracy i 150 przepisów stworzonych przez zawodowych szefów kuchni: wystarczy tylko wybrać program, a piekarnik sam dobierze tryb pracy, temperaturę oraz czas pieczenia. 

                                                           Fot. Sharp model KS-70S50ISS Love2Cook

Przepis na ciasto czekoladowo-piernikowe z fasoli

Do przygotowania świątecznego ciasta będą ci potrzebne:

  • 1 puszka czerwonej fasoli;
  • 2 łyżki karobu lub BIO kakao;
  • 2 łyżki oleju kokosowego;
  • 50 g mąki owsianej;
  • 10 suszonych daktyli;
  • 5 łyżek zalewy z puszki fasoli;
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 50 g gorzkiej czekolady;
  • 2 owoce granatu;
  • 2 łyżki domowej przyprawy piernikowej.

Przepis na przyprawę piernikową:

Składniki:

  • 50 g cynamonu;
  • 20 g suszonego imbiru;
  • 15 g całych goździków;
  • 15 g kardamonu;
  • 10 g gałki muszkatołowej;
  • 10 g ziela angielskiego;
  • 10 g czarnego pieprzu;
  • 5 g gwiazdek anyżu;

Wystarczy zmielić w młynku elektrycznym lub utrzeć w moździerzu po kolei wszystkie przyprawy, które są w całości, a następnie wymieszać je ze sobą do uzyskania jednolitej przyprawy i przesypać do szklanego pojemnika.

Wykonanie ciasta

1. Nagrzej piekarnik Sharp do 180 st. z termoobiegiem obiegowym. Okrągłą formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia lub natrzyj olejem kokosowym.

2. Zalej wrzątkiem daktyle i odstaw do zmiękczenia na 20 minut

3. Odsączoną i przepłukaną fasolę zmiksuj z masłem orzechowym. Dodaj miękkie daktyle (odsączone z wody), karob lub kakao, mąkę owsianą, sodę oczyszczoną, wodę z puszki fasoli i przyprawę piernikową i zmiksuj całość na gładką masę.

4. Zmiksowaną masę wlej do przygotowanej wcześniej okrągłej formy. Wilgotną metalową łyżką wyrównaj wierzch.

5. Blachę z masą włóż do nagrzanego piekarnika na 30-35 min.

6. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dzięki płycie indukcyjnej Sharp KH-6I27CS00 z systemem InductionBoost osiągnie maksymalną temperaturę w kilka sekund. Gotowe ciasto oblej gorącą płynna czekoladą i obsyp ziarenkami granatu dla orzeźwiającego posmak. 

                                                                            Fot. Sharp KH-6I27CS00

Sharp - nowa belka
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
0
0
Polecamy
Przepisy na zdrowe wypieki – jak piec bez cukru i niezdrowych dodatków?
Przepisy na zdrowe wypieki – jak piec bez cukru i niezdrowych dodatków? Dzień Dobry TVN
Przepis na chleb z kaszy gryczanej – bezglutenowy i bez drożdży. Jaką kaszę wybrać?
Przepis na chleb z kaszy gryczanej – bezglutenowy i bez drożdży. Jaką kaszę wybrać? Dzień Dobry TVN
Przepis na placki z czerwonej soczewicy
Przepis na placki z czerwonej soczewicy TVN zdrowie
Tarta pełnoziarnista z brokułami - przepis
Tarta pełnoziarnista z brokułami - przepis TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o odporność w okresie jesienno-zimowym? 
Jak dbać o odporność w okresie jesienno-zimowym?  Materiał sponsorowany
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?