Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepis na placki z czerwonej soczewicy

Przepis na placki z czerwonej soczewicy

Zainteresował Cię ten artykuł?
Soczewica w misce

Fot. belchonock / Getty Images

Placki z czerwonej soczewicy świetnie zastępują kotlety! Poważnie – są smaczne, pożywne, zawierają dużo białka – idealne wegańskie danie obiadowe. Dodajmy do nich sałatkę, kaszę lub ryż i mamy obiad, którym można się najeść na długo!

Zacznijmy od tego, czego potrzebujesz, żeby przygotować pyszne wegańskie placuszki z czerwonej soczewicy:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Soczewicę należy opłukać, zalać 1,5 szklanką wody i gotować do momentu, aż będzie miękka. Na szczęście czerwonej soczewicy nie trzeba namaczać przed gotowaniem. Jeśli soczewica nie wchłonie całej wody, należy ją odcedzić.
  2. Następnie należy obrać cebulę, czosnek i marchew oraz pokroić je w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę i czosnek. Na tarce zetrzyj marchewkę i dodaj do czosnku i cebuli. Całość należy smażyć, aż warzywa będą miękkie i po tym rozdrobnić je blenderem.
  3. Na koniec łączymy ze sobą wszystkie składniki i formujemy małe kotleciki – wielkości mniej więcej dna od szklanki. Smażymy je z obu stron, aż będą zarumienione.

    Uwaga – paprykę ostrą można zamienić na słodką, można także dodać zioła prowansalskie.
Kcal (100 g) 184
Białko 9.4
Tłuszcz 4.1
Węglowodany 24.7
Błonnik 5.11

Soczewica – właściwości

Soczewica może być z powodzeniem alternatywą dla mięsa – zawiera aż 9,02 g tego składnika odżywczego w 100 g. Należy ją łączyć z produktami zbożowymi, aby stanowiła pełny posiłek. Białko soczewicy jest jednym z najlepiej przyswajalnych przez organizm białek roślinnych. Soczewica zawiera jednak nie tylko białko – to prawdziwa skarbnica kwasu foliowego oraz potasu – w 100 g znajdziemy aż 181 μg kwasu foliowego i 369 mg potasu. W ziarnach soczewicy znajduje się także sporo błonnika – 100 g ugotowanej soczewicy zawiera go w ilości 8 mg oraz żelaza (3,33 mg/100 g).

Od samej soczewicy więcej substancji mineralnych zawierają tylko jej kiełki.

Ważne! Aby nie stracić cennych składników mineralnych zawartych w soczewicy (i aby nie była twarda) należy ją solić nie wcześniej niż na 10 minut przed końcem gotowania. 

Jakie są normy spożycia białka sojowego? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Normy spożycia białka sojowego. Źródło: Wiem, co jem 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać?
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać? Materiał sponsorowany
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej? Materiał sponsorowany
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna? 
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna?  Materiał sponsorowany
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi?
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi? Materiał sponsorowany