Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przepis na placki z czerwonej soczewicy

Przepis na placki z czerwonej soczewicy

Soczewica w misce

Fot. belchonock / Getty Images

Placki z czerwonej soczewicy świetnie zastępują kotlety! Poważnie – są smaczne, pożywne, zawierają dużo białka – idealne wegańskie danie obiadowe. Dodajmy do nich sałatkę, kaszę lub ryż i mamy obiad, którym można się najeść na długo!

Zacznijmy od tego, czego potrzebujesz, żeby przygotować pyszne wegańskie placuszki z czerwonej soczewicy:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

  1. Soczewicę należy opłukać, zalać 1,5 szklanką wody i gotować do momentu, aż będzie miękka. Na szczęście czerwonej soczewicy nie trzeba namaczać przed gotowaniem. Jeśli soczewica nie wchłonie całej wody, należy ją odcedzić.
  2. Następnie należy obrać cebulę, czosnek i marchew oraz pokroić je w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulkę i czosnek. Na tarce zetrzyj marchewkę i dodaj do czosnku i cebuli. Całość należy smażyć, aż warzywa będą miękkie i po tym rozdrobnić je blenderem.
  3. Na koniec łączymy ze sobą wszystkie składniki i formujemy małe kotleciki – wielkości mniej więcej dna od szklanki. Smażymy je z obu stron, aż będą zarumienione.

    Uwaga – paprykę ostrą można zamienić na słodką, można także dodać zioła prowansalskie.
Kcal (100 g) 184
Białko 9.4
Tłuszcz 4.1
Węglowodany 24.7
Błonnik 5.11

Soczewica – właściwości

Soczewica może być z powodzeniem alternatywą dla mięsa – zawiera aż 9,02 g tego składnika odżywczego w 100 g. Należy ją łączyć z produktami zbożowymi, aby stanowiła pełny posiłek. Białko soczewicy jest jednym z najlepiej przyswajalnych przez organizm białek roślinnych. Soczewica zawiera jednak nie tylko białko – to prawdziwa skarbnica kwasu foliowego oraz potasu – w 100 g znajdziemy aż 181 μg kwasu foliowego i 369 mg potasu. W ziarnach soczewicy znajduje się także sporo błonnika – 100 g ugotowanej soczewicy zawiera go w ilości 8 mg oraz żelaza (3,33 mg/100 g).

Od samej soczewicy więcej substancji mineralnych zawierają tylko jej kiełki.

Ważne! Aby nie stracić cennych składników mineralnych zawartych w soczewicy (i aby nie była twarda) należy ją solić nie wcześniej niż na 10 minut przed końcem gotowania. 

Jakie są normy spożycia białka sojowego? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Normy spożycia białka sojowego. Źródło: Wiem, co jem 


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
9
0
Polecamy
Kuchnia z niskim IG: sernik z sera koziego i kasza gryczana
Kuchnia z niskim IG: sernik z sera koziego i kasza gryczana Dzień Dobry TVN
Kuchnia DDTVN w wersji wege!
Kuchnia DDTVN w wersji wege! Dzień Dobry TVN
Tarta pełnoziarnista z brokułami - przepis
Tarta pełnoziarnista z brokułami - przepis TVN zdrowie
Pasta z suszonych pomidorów (smarowidło do pieczywa) - przepis
Pasta z suszonych pomidorów (smarowidło do pieczywa) - przepis TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?