Polub nas na Facebooku
Czytasz: Przemysł spożywczy a otyłość

Przemysł spożywczy a otyłość

Zainteresował Cię ten artykuł?

Zobacz film: Przemysł spożywczy a otyłość. Źródło: 36,6

Przemysł spożywczy sprzyja otyłości. Nadwaga jest chorobą, którą nie zawsze da się pokonać dietą i aktywnością fizyczną. Czasem potrzeba ingerencji chirurga.

Otyłość to nic innego jak nadmiar tkanki tłuszczowej w organizmie. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet. Otyłość, a co za tym idzie nadwaga (czyli nieprawidłowa masa ciała, znacznie powyżej optymalnej) sprzyja zapadaniu na różne choroby.

Jak obliczyć prawidłową masę ciała?

Najprostszą metodą sprawdzenia, czy masa ciała jest prawidłowa, jest wyliczenie wskaźnika BMI. Aby to zrobić należy podzielić masę ciała w kilogramach przez wzrost w metrach do kwadratu. Przykładowo: BMI = 60 kg : 1,70[2]; BMI = 60 : 2,89 = 20,76. według podstawowej klasyfikacji wartości BMI prezentują:

  • < 18,5 – niedowagę;
  • 18,5–24,99 – wartość prawidłową;
  • ≥ 25,0 – nadwagę.

Zobacz także: Otyłość brzuszna – leczenie, przyczyny oraz ćwiczenia fizyczne pomagające zrzucić zbędne kilogramy z brzucha

Walka z otyłością i nadwagą rozpoczyna się od diety oraz wzmożonej aktywności fizycznej. Często jednak to nie wystarczy i wtedy z pomocą spieszy medycyna. Obecnie przeprowadza się szereg zabiegów operacyjnych leczących otyłość, tak zwanych operacji bariatrycznych.

Balon żołądkowy

Ten typ zabiegu przeprowadza się u osób ze skrajną otyłością, z BMI powyżej 60. Do żołądka wprowadza się specjalny balon, który uciska na jego ściany i powoduje uczucie sytości. Balon żołądkowy to przejściowe stadium - pozwala schudnąć do około 20 kg rocznie - często do momentu, kiedy przeprowadzenie właściwej operacji będzie bezpieczne.

Opaska żołądkowa

Opaska wykonana z silikonu ma podzielić żołądek na dwie części, szybko powodując uczucie sytości. Opaskę można zdjąć w każdej chwili, wymaga stosowania półpłynnej diety. Pozwala schudnąć do 30 kg rocznie.

By-pass żołądkowy

Polega na wytworzeniu małego zbiornika w żołądku i połączeniu go od razu z jelitem cienkim. Modyfikuje się w ten sposób żołądek (jego mała pojemność szybko powoduje uczucie sytości) i ilość wchłanianych kalorii - enzymy trawiące z żołądka i dwunastnicy mieszają się z pokarmem w końcowym odcinku jelita cienkiego. Metoda ta pozwala na usunięcie nawet 85 procent nadmiaru masy ciała w ciągu roku po operacji.

Zobacz także: Prawidłowa waga – czy można ją dokładnie określić?

Rękawowa resekcja żołądka

Zabieg ten polega na zmniejszeniu pojemności żołądka. Usuwa się nawet 70 procent powierzchni tego organu. Resekcja żołądka dodatkowo modyfikuje wydzielanie hormonu odpowiedzialnego za łaknienie - greliny.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
1
Więcej na temat
Czy warto szczepić się przeciwko grypie? 
Jak działają wkładki domaciczne?
Test: Czy mięso jest zdrowe?
Jak dbać o nerki?
Komentarze (0)
Nie przegap
Mleko z miodem, czosnkiem i masłem - domowe lekarstwo na przeziębienie
Transferyna: co oznacza niski lub podwyższony poziom w badaniu?
Bazocyty – co to? Czy bazocyty mogą być podwyższone i obniżone?
Jak wybierać buty dla dzieci?
Sok z brzozy – właściwości i zastosowanie. Pijmy na zdrowie!
Korzeń mniszka lekarskiego, kwiaty i liście – właściwości lecznicze mniszka i stosowanie