Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pakowanie próżniowe żywności - czy przedłuża jej trwałość?

Pakowanie próżniowe żywności - czy przedłuża jej trwałość?

Zainteresował Cię ten artykuł?
żywność pakowana próżniowo

Fot: vacuum sealed food/ SHARP

Przy robieniu dużych zakupów czy też nawykowi kupowania na zapas pojawia się problem – co zrobić z nadmiarem żywności? Rozwiązań takiej sytuacji może być kilka. Jeśli jesteśmy pewni, że nie będzie nam ona potrzebna, zamiast wyrzucać produkty do śmietnika możemy oddać je do specjalnego punktu, który następnie rozdysponuje żywność między tych najbardziej potrzebujących. W sytuacji, gdy jednak wolimy zagospodarować zapasy możemy skorzystać z tzw. próżniowego pakowania żywności. Na czym ono polega?

Pakowanie próżniowe to najlepszy sposób na to, aby żywność dłużej nadawała się do spożycia. Metoda ta sprawia także, że żywność nie ma kontaktu z groźnymi patogenami, które mogą nam zafundować, np. zatrucie pokarmowe. Warto pamiętać o tym, że tak opakowane jedzenie przede wszystkim dłużej zachowuje świeżość i wilgoć, ponieważ nie ma kontaktu z powietrzem, które ją pochłania. Z kolei artykuły spożywcze bogate w tłuszcz czy oleje przechowywane próżniowo nie nabierają zjełczałego smaku i zapachu. To również doskonały sposób pakowania mięsa oraz ryb. Co ciekawe, można je wtedy także od razu zamarynować. Najlepiej we własnym sosie bez dodatku soli czy niezdrowych, często pełnych sztucznych dodatków, marynat.

Żywność, która jest pakowana próżniowo nie przechodzi zapachami innych potraw. Szczelnie zamknięte produkty po otwarciu będą posiadały tylko swój charakterystyczny smak i zapach.

Ale to nie jedyne zalety pakowania próżniowego. Za takim przechowywaniem żywności przemawia jeszcze ekonomia. Dzięki próżniowemu pakowaniu jedzenie może być dłużej przechowywane i nie psuje się tak szybko. Tym samym nie ma potrzeby robienia częstych zakupów.

Jak pakować próżniowo?

Sposobów na próżniowe zamknięcie pożywienia jest kilka. Na rynku dostępne są m.in. specjalne urządzenia, które całkowicie usuwają powietrze z opakowania. Zazwyczaj składają się one z pompki i torebek na żywność, które po usunięciu powietrza doskonale dopasowują się do kształtu pakowanego produktu.

Innym rozwiązaniem może być nowoczesna lodówko-zamrażarka VacPac Pro firmy SHARP. Urządzenie jest doskonałą opcją dla osób, które często robią większe zakupy, ale i tych, które uwielbiają nowinki kulinarne i kochają gotować.

Dlaczego ta lodówka jest wyjątkowa? Urządzenie, oprócz tradycyjnego chłodzenia i mrożenia pozwala również na próżniowe pakowanie oraz przechowywanie żywności. Wystarczy umieścić produkt w torebce, z której po naciśnięciu odpowiedniego przycisku automatyczna zgrzewarka próżniowa VacPac Pro usuwa powietrze. Tak przygotowaną żywność można przechowywać w lodówce oszczędzając w ten sposób mnóstwo miejsca. Opakowane w ten sposób produkty, przede wszystkim mięso czy produkty mleczne, można przechowywać nawet ośmiokrotnie dłużej.

Coś dla miłośników gotowania

Wielofunkcyjna lodówka VacPac Pro firmy SHARP pomoże nam również zmierzyć się z poważniejszymi wyzwaniami kulinarnymi. Z jej pomocą w domowym zaciszu można na przykład przygotować jedzenie metodą sous vide. Polega ona na wrzuceniu szczelnie zapakowanego produktu do kąpieli wodnej lub parowej w ściśle kontrolowanej temperaturze. Choć przygotowywanie jedzenia w ten sposób trwa znacznie dłużej, warto wypróbować tę metodę pozwalającą wydobyć pełnię smaku potrawy.

Osoby, których nie przekonuje idea próżniowego pakowania z pewnością przypadnie do gustu technologia NutriFresh, która o połowę wydłuża świeżość przechowywanych w lodówce warzyw i owoców. Zaś system AdvancedCooling chroni jedzenie przed wysychaniem.

Lodówka VacPac Pro firmy SHARP spodoba się także każdemu, kto lubi wydawać przyjęcia i przyjmować gości. Urządzenie posiada funkcję AdaptiZone, która umożliwia tymczasowe przekształcenie jednej lub obu komór zamrażarki w przestrzeń chłodziarki. Tym samym wszystkie przekąski czy potrawy, które powinny być przechowywane lodówce znajdą w niej swoje miejsce.

Praktyczna w przypadku wizyt znajomych jest również funkcja Quick Drink, która sprawia, że napoje schładzają się w zaledwie pięć minut! A także niezawodny pojemnik na lód Twist and Serve, który oprócz swojej pierwotnej funkcji ma taką zaletę, że zajmuje bardzo mało miejsca.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
5
4
Więcej na temat
Ile papierosów wypalamy, wdychając smog?Jak wyglądają płuca po oddychaniu smogiem?
Ile papierosów wypalamy, wdychając smog?Jak wyglądają płuca po oddychaniu smogiem?
Rozwoju cywilizacji nie zatrzymamy, czy jesteśmy zatem w stanie obronić się przed alergiami?
Rozwoju cywilizacji nie zatrzymamy, czy jesteśmy zatem w stanie obronić się przed alergiami?
Kiedy lód w kostkach może być szkodliwy dla zdrowia?
Kiedy lód w kostkach może być szkodliwy dla zdrowia?
O co chodzi w programie Ministerstwa Środowiska „Czyste Powietrze” i kto będzie mógł z niego skorzystać?
O co chodzi w programie Ministerstwa Środowiska „Czyste Powietrze” i kto będzie mógł z niego skorzystać?
Komentarze (0)
Nie przegap
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi
Cukrzyca nie musi zamykać w domu! Poznaj nowoczesny sposób pomiaru cukru we krwi Materiał sponsorowany
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Przepisy na potrawy przygotowywane w programie 36,6 °C. Jak ograniczyć sól w diecie?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej?
Błędy przy antybiotykoterapii – jakie popełniamy najczęściej? Materiał sponsorowany
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna? 
Ciśnieniomierz B2 Basic – co to jest walidacja kliniczna?  Materiał sponsorowany
Czym są probiotyki i dlaczego warto je stosować?
Czym są probiotyki i dlaczego warto je stosować? Materiał sponsorowany
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi?
Jak podnieść ciśnienie tętnicze krwi? Materiał sponsorowany