Polub nas na Facebooku
Czytasz: Produkty spożywcze, które przyspieszają starzenie się organizmu. Co jeść, a czego nie?
menu
Polub nas na Facebooku

Produkty spożywcze, które przyspieszają starzenie się organizmu. Co jeść, a czego nie?

Kobieta je słodycze. Oblizuje palec z cukru.

Fot. stock_colors / Getty Images

W jaki sposób żywność może nas postarzać? Przede wszystkim starzenie organizmu zaczyna się nie od skóry, a od narządów wewnętrznych. Przewlekły stan zapalny, dużo wolnych rodników i rozwój chorób metabolicznych może powodować właśnie nieodpowiednia dieta. 

Starzenie organizmu zaczyna się od narządów wewnętrznych. Możemy mieć 20 lat, a nasza wątroba będzie ich mieć o wiele więcej. Oczywiście w pierwszej kolejności "starość" widać po kondycji skóry. Jednak to przewlekły stan zapalny, który powodowany jest przez ilość wolnych rodników odpowiada za starzenie się organizmu od środka. Duża ilość wolnych rodników odpowiada także za rozwój większości chorób metabolicznych. 

Warto wiedzieć: Dieta MIND na pracę mózgu – wskazania, zasady, efekty

Redakcja poleca:
Zespół suchego oka, czyli co? Skąd się bierze i jak sobie z nim poradzić? Materiał sponsorowany
Czym nie należy popijać leków? Pytamy eksperta
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy? Materiał sponsorowany

Co jeść, a czego nie? Lista produktów szkodliwych dla nas jest długa. Należy zdawać sobie sprawę, że niebezpieczeństwo może czyhać na nas nie tylko w żywności, ale i w sposobie jej przetwarzania. Ze wszystkich sposobów przygotowywania żywności najlepiej wybrać pieczenie lub gotowanie (na parze / w małej ilości wody). Najmniej korzystne jest smażenie, które powoduje utlenianie produktów, a więc i największą utratę wartości odżywczych. Więcej na ten temat dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Żywność, która przyspiesza starzenie organizmu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Produkty oczywiste, które powodują starzenie się organizmu:

  • alkohol,
  • żywność wysokoprzetworzona,
  • cukier, syrop glukozowo-fruktozowy,
  • sól,
  • biała mąka (a więc i białe pieczywo),
  • barwniki,
  • konserwanty,
  • mięso.

Dieta jest kluczowa dla zachowania zdrowia. Niestety w dzisiejszych czasach żywność jest o wiele bardziej "zanieczyszczona". Warzywa i owoce są pryskane, mięso jest jedzone zbyt często (a dodatkowo pochodzi ze zestresowanych zwierząt karmionych antybiotykami), a my sami mamy za dużo stresu, za mało ruchu i oddychamy zanieczyszczonym powietrzem. Wszystkie te czynniki powodują przewlekły stan zapalny w organizmie, a ten odpowiada za rozwój schorzeń takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroby układu krążenia, choroby autoimmunologiczne (reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, Hashimoto), chorób neurodegeneracyjnych, czyli Parkinsona i Alzheimera oraz rozwój nowotworów.

Zdrowa, zbilansowana dieta (lub dieta przeciwzapalna) pozwala nam zminimalizować ryzyko rozwoju groźnych chorób. Ważne, aby pamiętać o piramidzie zdrowego odżywiania - u jej podstaw leżą warzywa i owoce (w proporcjach 3:1), aktywność fizyczna, właściwe nawodnienie organizmu... Dietetycy zalecają, aby mięso jeść sporadycznie (raz w tygodniu, nie więcej niż pół kilograma na tydzień), częściej jeść ryby morskie (bogate w kwasy tłuszczowe omega-3) oraz wyeliminować całkowicie olej palmowy, słonecznikowy czy olej kokosowy utwardzany. Zdrowe tłuszcze znajdziemy w oleju lnianym, rzepakowym, orzechach włoskich i siemieniu lnianym, a białko - w strączkach roślin.

Polecamy: Dieta DASH - na czym polega? Produkty wskazane i przeciwwskazane, jadłospis 

Fot. Zdrowie.tvn.pl / Piramida Żywienia

Fot. Zdrowie.tvn.pl / Piramida Żywienia


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
0
Polecamy
Poznaj produkty, które odbierają nam młodość
Poznaj produkty, które odbierają nam młodość Dzień Dobry TVN
Gęstość energetyczna, czyli jak zjeść dużo i przytyć mało
Gęstość energetyczna, czyli jak zjeść dużo i przytyć mało Dzień Dobry TVN
Które produkty przyczyniają się do rozwoju raka?
Dowiecie się tego z nowego sezonu programu 36,6°C!
Które produkty przyczyniają się do rozwoju raka? Dowiecie się tego z nowego sezonu programu 36,6°C! TVN zdrowie
Dieta wegańska – efekty, wady i zalety wegańskiego stylu życia
Dieta wegańska – efekty, wady i zalety wegańskiego stylu życia TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Odkażanie w 40 sekund. W Hongkongu testują specjalną kabinę
Odkażanie w 40 sekund. W Hongkongu testują specjalną kabinę
Pandemia cofnęła polską kardiologię o 20 lat
Pandemia cofnęła polską kardiologię o 20 lat
Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych
Wysoka temperatura najlepszym sposobem na dezynfekcję masek medycznych
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy?
Niepłodność - to się leczy! Gdzie szukać pomocy? Materiał sponsorowany
Jak skutecznie rozładować stres i pozbyć się napięcia?
Jak skutecznie rozładować stres i pozbyć się napięcia?
Nowe metody leczenia czerniaka. Immunoterapia i terapia celowana szansą dla pacjentów
Nowe metody leczenia czerniaka. Immunoterapia i terapia celowana szansą dla pacjentów