Polub nas na Facebooku
Czytasz: Produkty spożywcze, które przyspieszają starzenie się organizmu. Co jeść, a czego nie?
menu
Polub nas na Facebooku

Produkty spożywcze, które przyspieszają starzenie się organizmu. Co jeść, a czego nie?

Kobieta je słodycze. Oblizuje palec z cukru.

Fot. stock_colors / Getty Images

W jaki sposób żywność może nas postarzać? Przede wszystkim starzenie organizmu zaczyna się nie od skóry, a od narządów wewnętrznych. Przewlekły stan zapalny, dużo wolnych rodników i rozwój chorób metabolicznych może powodować właśnie nieodpowiednia dieta. 

Starzenie organizmu zaczyna się od narządów wewnętrznych. Możemy mieć 20 lat, a nasza wątroba będzie ich mieć o wiele więcej. Oczywiście w pierwszej kolejności "starość" widać po kondycji skóry. Jednak to przewlekły stan zapalny, który powodowany jest przez ilość wolnych rodników odpowiada za starzenie się organizmu od środka. Duża ilość wolnych rodników odpowiada także za rozwój większości chorób metabolicznych. 

Warto wiedzieć: Dieta MIND na pracę mózgu – wskazania, zasady, efekty

Co jeść, a czego nie? Lista produktów szkodliwych dla nas jest długa. Należy zdawać sobie sprawę, że niebezpieczeństwo może czyhać na nas nie tylko w żywności, ale i w sposobie jej przetwarzania. Ze wszystkich sposobów przygotowywania żywności najlepiej wybrać pieczenie lub gotowanie (na parze / w małej ilości wody). Najmniej korzystne jest smażenie, które powoduje utlenianie produktów, a więc i największą utratę wartości odżywczych. Więcej na ten temat dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Żywność, która przyspiesza starzenie organizmu. Źródło: Dzień Dobry TVN

Produkty oczywiste, które powodują starzenie się organizmu:

  • alkohol,
  • żywność wysokoprzetworzona,
  • cukier, syrop glukozowo-fruktozowy,
  • sól,
  • biała mąka (a więc i białe pieczywo),
  • barwniki,
  • konserwanty,
  • mięso.

Dieta jest kluczowa dla zachowania zdrowia. Niestety w dzisiejszych czasach żywność jest o wiele bardziej "zanieczyszczona". Warzywa i owoce są pryskane, mięso jest jedzone zbyt często (a dodatkowo pochodzi ze zestresowanych zwierząt karmionych antybiotykami), a my sami mamy za dużo stresu, za mało ruchu i oddychamy zanieczyszczonym powietrzem. Wszystkie te czynniki powodują przewlekły stan zapalny w organizmie, a ten odpowiada za rozwój schorzeń takich jak cukrzyca, miażdżyca, choroby układu krążenia, choroby autoimmunologiczne (reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, Hashimoto), chorób neurodegeneracyjnych, czyli Parkinsona i Alzheimera oraz rozwój nowotworów.

Zdrowa, zbilansowana dieta (lub dieta przeciwzapalna) pozwala nam zminimalizować ryzyko rozwoju groźnych chorób. Ważne, aby pamiętać o piramidzie zdrowego odżywiania - u jej podstaw leżą warzywa i owoce (w proporcjach 3:1), aktywność fizyczna, właściwe nawodnienie organizmu... Dietetycy zalecają, aby mięso jeść sporadycznie (raz w tygodniu, nie więcej niż pół kilograma na tydzień), częściej jeść ryby morskie (bogate w kwasy tłuszczowe omega-3) oraz wyeliminować całkowicie olej palmowy, słonecznikowy czy olej kokosowy utwardzany. Zdrowe tłuszcze znajdziemy w oleju lnianym, rzepakowym, orzechach włoskich i siemieniu lnianym, a białko - w strączkach roślin.

Polecamy: Dieta DASH - na czym polega? Produkty wskazane i przeciwwskazane, jadłospis 

Fot. Zdrowie.tvn.pl / Piramida Żywienia

Fot. Zdrowie.tvn.pl / Piramida Żywienia


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
0
Polecamy
Poznaj produkty, które odbierają nam młodość
Poznaj produkty, które odbierają nam młodość Dzień Dobry TVN
Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej?
Czym zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej i wegańskiej? Dzień Dobry TVN
Które produkty przyczyniają się do rozwoju raka?
Dowiecie się tego z nowego sezonu programu 36,6°C!
Które produkty przyczyniają się do rozwoju raka? Dowiecie się tego z nowego sezonu programu 36,6°C! TVN zdrowie
Dieta przy zapaleniu stawów:
tych 8 produktów lepiej omijać szerokim łukiem
Dieta przy zapaleniu stawów: tych 8 produktów lepiej omijać szerokim łukiem TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Suszone morele – pyszna przekąska na zdrowe serce, kości i żołądek. Dlaczego warto je jeść po chorobie?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
Atrofia jąder - czym jest? Jakie są przyczyny?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
COVID-19. Jak sprawdzić, że przeszło się zakażenie koronawirusem?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Niskorosłość - jakie są przyczyny? Jak wygląda leczenie?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Szczepionka na COVID-19 od Pfizera różni się od wielu szczepionek. Co zawiera? Kiedy będzie dostępna w Polsce?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?
Co to jest bikram joga? Jakie korzyści płyną z uprawiania tzw. gorącej jogi?