Polub nas na Facebooku
Czytasz: Prawie połowa Polaków wyrzuca 200 złotych miesięcznie... do kosza na śmieci
menu
Polub nas na Facebooku

Prawie połowa Polaków wyrzuca 200 złotych miesięcznie... do kosza na śmieci

Getty Images

O marnowaniu żywności mówi się wiele. Jednak chyba wciąż za mało, ponieważ okazuje się, że blisko 50% Polaków wyrzuca każdego miesiąca przeterminowane lub zepsute jedzenie.

Od kilku tygodni świat żyje tematem koronawirusa. Trudno się oczywiście temu dziwić, ponieważ SARS-CoV-2, wywołujący chorobę COVID19 rozprzestrzenia się po świecie w szybkim tempie i w niektórych przypadkach niesie ze sobą śmierć. W związku z obawą przed zarażeniem, wielu ludzi stosuje się do zaleceń Ministerstwa Zdrowia, a co za tym idzie, przede wszystkim w miarę możliwości nie opuszcza swoich domów. Niemniej tego rodzaju działania, dla wielu oznaczają również zrobienie zapasów żywności i środków higienicznych.

Takie zachowanie nie jest oczywiście złe, pod warunkiem, że robimy to z głową. Co mamy na myśli? Wycieczki do zatłoczonych centrów handlowych i wykupywanie wszelkiej, suchej żywności może przynieść nam więcej szkód, niż korzyści. Stanie w kolejkach, w dużych skupiskach zwiększa ryzyko zarażeniem się koronawirusem. Wykupywanie ogromnych ilości jedzenia z kolei… wyrzuceniem ich do śmieci. Zaskoczony? Zatrzymajmy się na chwilę przy tym temacie.

Wyniki badania przeprowadzonego dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor mówią jasno: z przemyślanymi zakupami mają problem nawet ci, którzy sumiennie rozplanowują swoje wydatki. Okazuje się bowiem, że nietrafione zakupy ma na swoim koncie 55% Polaków. 44% respondentów przyznało, że każdego miesiąca ubywa im z tego powodu około 200 zł. 8% ankietowanych zdradziło, że przez takie działanie jest biedniejsze o 500 złotych, a 3% marnuje nawet 1000 złotych i więcej. Niestety prawie trzy czwarte społeczeństwa przykłada się w ten sposób do wyrzucania żywności. Najwięcej osób, które marnują w ten sposób pieniądze i jedzenie znajdują się w przedziale wiekowym między 35 a 55 rokiem życia.

Dodajmy, że według danych Parlamentu Europejskiego w naszym kraju rocznie traci się około 9 milionów ton produktów. Niestety jest to jeden z najwyższych wyników w obrębie Unii Europejskiej. Przeliczając tę liczbę na jednego mieszkańca, wychodzi na to, że co tydzień każdy z nas wyrzuca do kosza około 4,5 kilograma towarów. Daje do myślenia, prawda?

Zobacz film: Nie wyrzucaj – to może się przydać. Jak wykorzystywać resztki jedzenia?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
80
7
Polecamy
Polacy martwią się o zdrowie najbliższych, ale bezpiecznie czują się na zakupach i w restauracjach
Polacy martwią się o zdrowie najbliższych, ale bezpiecznie czują się na zakupach i w restauracjach Dzień Dobry TVN
Polacy chcą być eko, czyli jak nie dać się "zielonym oszustom".
Dowiedz się czym jest "greenwashing"
Polacy chcą być eko, czyli jak nie dać się "zielonym oszustom". Dowiedz się czym jest "greenwashing" Dzień Dobry TVN
Blisko połowa młodych Polaków lekceważy koronawirusa
Blisko połowa młodych Polaków lekceważy koronawirusa TVN zdrowie
Skąd Polacy czerpią wiedzę o produktach? 
Skąd Polacy czerpią wiedzę o produktach?  TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.