Polub nas na Facebooku
Czytasz: Prawie połowa Polaków wyrzuca 200 złotych miesięcznie... do kosza na śmieci
menu
Polub nas na Facebooku

Prawie połowa Polaków wyrzuca 200 złotych miesięcznie... do kosza na śmieci

Getty Images

O marnowaniu żywności mówi się wiele. Jednak chyba wciąż za mało, ponieważ okazuje się, że blisko 50% Polaków wyrzuca każdego miesiąca przeterminowane lub zepsute jedzenie.

Od kilku tygodni świat żyje tematem koronawirusa. Trudno się oczywiście temu dziwić, ponieważ SARS-CoV-2, wywołujący chorobę COVID19 rozprzestrzenia się po świecie w szybkim tempie i w niektórych przypadkach niesie ze sobą śmierć. W związku z obawą przed zarażeniem, wielu ludzi stosuje się do zaleceń Ministerstwa Zdrowia, a co za tym idzie, przede wszystkim w miarę możliwości nie opuszcza swoich domów. Niemniej tego rodzaju działania, dla wielu oznaczają również zrobienie zapasów żywności i środków higienicznych.

Takie zachowanie nie jest oczywiście złe, pod warunkiem, że robimy to z głową. Co mamy na myśli? Wycieczki do zatłoczonych centrów handlowych i wykupywanie wszelkiej, suchej żywności może przynieść nam więcej szkód, niż korzyści. Stanie w kolejkach, w dużych skupiskach zwiększa ryzyko zarażeniem się koronawirusem. Wykupywanie ogromnych ilości jedzenia z kolei… wyrzuceniem ich do śmieci. Zaskoczony? Zatrzymajmy się na chwilę przy tym temacie.

Wyniki badania przeprowadzonego dla Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor mówią jasno: z przemyślanymi zakupami mają problem nawet ci, którzy sumiennie rozplanowują swoje wydatki. Okazuje się bowiem, że nietrafione zakupy ma na swoim koncie 55% Polaków. 44% respondentów przyznało, że każdego miesiąca ubywa im z tego powodu około 200 zł. 8% ankietowanych zdradziło, że przez takie działanie jest biedniejsze o 500 złotych, a 3% marnuje nawet 1000 złotych i więcej. Niestety prawie trzy czwarte społeczeństwa przykłada się w ten sposób do wyrzucania żywności. Najwięcej osób, które marnują w ten sposób pieniądze i jedzenie znajdują się w przedziale wiekowym między 35 a 55 rokiem życia.

Dodajmy, że według danych Parlamentu Europejskiego w naszym kraju rocznie traci się około 9 milionów ton produktów. Niestety jest to jeden z najwyższych wyników w obrębie Unii Europejskiej. Przeliczając tę liczbę na jednego mieszkańca, wychodzi na to, że co tydzień każdy z nas wyrzuca do kosza około 4,5 kilograma towarów. Daje do myślenia, prawda?

Zobacz film: Nie wyrzucaj – to może się przydać. Jak wykorzystywać resztki jedzenia?

Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
80
7
Polecamy
Jak oszczędzać na jedzeniu?
Podstawowe zasady i porady
Jak oszczędzać na jedzeniu? Podstawowe zasady i porady Dzień Dobry TVN
Jak kupować rozsądnie, żeby potem nie wyrzucać?
Jak kupować rozsądnie, żeby potem nie wyrzucać? TVN zdrowie
Stop marnowaniu żywności!
Sklepy wprowadzają 50-procentowe obniżki
Stop marnowaniu żywności! Sklepy wprowadzają 50-procentowe obniżki Dzień Dobry TVN
Znowu za dużo?
Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach?
Znowu za dużo? Co zrobić z nadmiarem jedzenia po świętach? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?