Polub nas na Facebooku
Czytasz: Portulaka pospolita i jej lecznicze właściwości. Zastosowanie, przepisy

Portulaka pospolita i jej lecznicze właściwości. Zastosowanie, przepisy

liście portulanki pospolitej

Fot. seven75 / Getty Images

Portulaka pospolita może być nie tylko ładną ozdobą każdego ogrodu, ale też ziołem na wiele dolegliwości. Roślina występuje obecnie niemal na całym świecie, mimo że oryginalnie pochodzi z Ameryki Południowej. Niektórzy, nie wiedząc o jej dodatkowych zaletach, traktują ją po prostu jak chwast.

Portulaka pospolita, wyglądem przypominająca nieco roszponkę, znalazła zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w ziołolecznictwie. Docenia ją również przemysł kosmetyczny. Ponieważ nie jest wymagającą rośliną, można ją uprawiać w ogródku, ale świetnie poradzi sobie także w stojącej na balkonie doniczce.

Czym się wyróżnia portulaka pospolita?

Portulaka pospolita (nazywana zamiennie warzywną) na tle innych roślin przypomina wspomnianą już roszponkę. W okresie kwitnienia pojawiają się na jej łodyżkach niewielkich rozmiarów kwiaty. Ma charakterystyczne, mięsiste liście i bordową łodygę. W naturze można ją spotkać w okolicach pól uprawnych, zwłaszcza przy drogach. Dobrze radzi sobie na suchym podłożu, dlatego często rośnie na piaskach, osiągając od 30 do 40 cm wysokości. Równie dobrze rośnie na gliniastym podłożu i bardzo szybko adaptuje się do zmiennych warunków pogodowych.

Portulakę pospolitą można poznać po znacznym rozgałęzieniu. W ogrodowym zielniku nie ma dużych wymagań. Z racji niepozornego wyglądu, jej właściwości zdrowotne często są wręcz niedoceniane.

Cenne składniki portulaki warzywnej

Portulaka warzywna jest niepozorna, a mimo to zawiera wiele cennych składników, które pozytywnie działają na organizm człowieka. W mięsistych liściach obecny jest sok o lekkich właściwościach przeczyszczających. Roślina bogata jest w witaminy A i C, minerały (wapń, magnez, żelazo, sód) oraz antyoksydanty, pożądane w preparatach kosmetycznych. Warto ją cenić również za spore ilości kwasów omega-3. Pod tym względem nie ustępuje rybom.

Trzeba wspomnieć, że w starożytnym Egipcie wykorzystywano portulakę pospolitą jako środek na problemy z układem moczowym. Dziś stosowana jest głównie w ziołolecznictwie do łagodzenia problemów układu trawiennego, z racji tego, że pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga procesy trawienne i łagodzi dokuczliwe objawy zgagi. Ponadto reguluje metabolizm, łagodzi wzdęcia i pomaga zmniejszyć dolegliwości towarzyszące biegunkom, chociaż spożyta w nadmiarze, wykazuje działanie przeczyszczające.

Przy trudno gojących się ranach portulakę warzywną można stosować jako wspomaganie procesu regeneracji tkanek, a dodatkowo zapobieganie brzydkiemu bliznowaceniu się. Można też używać jej po ukąszeniu owadów, przy owrzodzeniach, a nawet hemoroidach. Jeśli chodzi o cerę, to działa kojąco, łagodząc wszelkie podrażnienia, tonizująco i antytoksycznie.

Działanie antyoksydacyjne portulaki pospolitej pomaga usuwać z organizmu nadmiar wolnych rodników, które powodują starzenie się komórek. Co więcej, roślina wzmacnia wzrok, kości, reguluje pracę układu krążenia oraz normuje poziom glukozy.

Zobacz film i sprawdź, skąd się bierze zgaga i kiedy może być objawem poważniejszych problemów ze zdrowiem: 

Zobacz film: Zgaga - skąd się bierze i kiedy może być objawem poważniejszych problemów ze zdrowiem? Źródło: 36,6

Portulaka jadalna w kuchni

Kuchnie na całym świecie wykorzystują przepisy z portulaką warzywną jako zdrowym dodatkiem do potraw o dużych walorach smakowych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że jest jednym z ulubionych ziół/warzyw, jeśli chodzi o kuchnię grecką. Jej liście mają delikatny, kwaskowo-słony smak, przez co stanowią smaczny dodatek do sałatek, past i twarożku. Jeśli chodzi o obróbkę, można je potraktować w ten sam sposób co szpinak. Wystarczy zerwać liście, umyć je pod bieżącą wodą i gotować przez około 5 min. Dobrze dodać do nich nieco cukru, który złagodzi wyrazisty, cierpki i lekko kwaśny smak.

Innym sposobem przyrządzenia portulaki pospolitej jest blanszowanie. W tym celu trzeba wrzucić listki na około 2 min do wrzącej wody i na tyle samo do zimnej.

Jadalna jest łodyga portulaki, którą przyrządza się i podaje jak popularne szparagi. Z kolei kwiaty można stosować zamiennie lub razem z kaparami. Mają podobny smak i dodają potrawie kolorowego wyglądu.

Najczęściej jednak portulakę warzywną zjada się na surowo, dodając listki do sałatek lub zdrowych koktajli.

Przepis na napar z portulaki

Portulaka nadaje się do przyrządzenia wywaru leczniczego. Konieczna jest szklanka świeżych listków, które następnie należy zalać taką samą ilością wrzątku i zostawić na mniej więcej 15 min do gotowania. Otrzymany w ten sposób wywar po schłodzeniu nadaje się do picia. Ważne jest, aby nie stosować go więcej niż 3 łyżeczki dziennie, gdyż wykazuje działanie przeczyszczające. Płyn o zdrowotnych właściwościach nadaje się również do przemywania ran, owrzodzeń czy podrażnień skóry.

Portulaka jadalna przez większość osób jest dobrze tolerowana i stosowana zgodnie z zaleceniami, nie powoduje skutków ubocznych. Nie zaleca się jej kobietom w ciąży, ponieważ podobnie jak inne zioła, może mieć działanie niepożądane. Podobne wskazania dotyczą tzw. zespołu leniwego jajnika. Ponieważ roślina zawiera kwasy szczawiowe, ostrożnie powinny do niej podchodzić osoby borykające się z problemami z nerkami. Zawarte w niej substancje mogą w ich przypadku negatywnie wpływać na pracę układu moczowego.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
12
2
Polecamy
Chrzan, czyli bogactwo witamin w korzeniu. Sprawdź, jakie ma właściwości
Chrzan, czyli bogactwo witamin w korzeniu. Sprawdź, jakie ma właściwości Dzień Dobry TVN
Mięta – właściwości i zastosowanie
Mięta – właściwości i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Lubczyk to nie tylko afrodyzjak. Zdrowotne właściwości lubczyku
Lubczyk to nie tylko afrodyzjak. Zdrowotne właściwości lubczyku TVN zdrowie
Miodownik melisowaty – właściwości i zastosowanie w ziołolecznictwie
Miodownik melisowaty – właściwości i zastosowanie w ziołolecznictwie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?