Polub nas na Facebooku
Czytasz: Porost islandzki nie tylko na gardło. Jego właściwości i zastosowanie
menu
Polub nas na Facebooku

Porost islandzki nie tylko na gardło. Jego właściwości i zastosowanie

porost islandzki

Fot. HeikeRau / Getty Images

Porost islandzki kojarzony jest głównie z pastylkami na gardło i chrypkę. Wykazuje on jednak także działanie przeciwzapalne i powlekające, dzięki czemu doskonale sprawdza się w leczeniu chorób układu pokarmowego.

Porost islandzki jest bardzo bezpieczny w użyciu. Mogą go stosować kobiety w ciąży, podczas laktacji oraz dzieci po ukończeniu 1 roku życia. Za wyjątkiem alergii nie istnieją przeciwwskazania do jego stosowania.

Co to jest porost islandzki?

Porost islandzki, czyli płucnica islandzka, powstaje dzięki symbiozie grzybów tarczownicowatych i niektórych gatunków glonów. Rośnie w sosnowych lasach na piaszczystych glebach, ale też pniach czy skałach. Występuje niemal na całym świecie (z wyjątkiem Afryki), ale o wiele łatwiej spotkać go na półkuli północnej. W Polsce można go zobaczyć bardzo rzadko, został bowiem przetrzebiony na skutek intensywnej eksploatacji jako surowca zielarskiego. W związku z tym jest pod ochroną i posiada status gatunku zagrożonego wymarciem oraz został wpisany na Czerwoną listę roślin i grzybów Polski.

Porost islandzki przybiera postać kępek wyrastających na wysokość do 8 cm. Wyglądem przypomina trochę sztywną sałatę strzępiastą, ponieważ zbudowany jest z krzaczkowato-listkowatej plechy. Tworzy ją bez wyraźnego przyczepu do podłoża. Jej wierzchnia strona przybiera kolor brunatnozielony lub brunatny, podczas gdy dolna część jest jaśniejsza i podkolorowana na czerwono. Barwa jednak w dużej mierze zależy od nasłonecznienia. Na ogólny wygląd płucnicy w dużej mierze wpływają warunki zewnętrzne. Gdy panuje suchy okres, plecha staje się krucha i szara, a w wilgotnym czasie jest miękka, gąbczasta i przybiera intensywniejsze zabarwienie.

Porost islandzki i jego działanie

Surowcem zielarskim jest plecha porostu islandzkiego, która zawiera między innymi:

  • 2% cetraryny (C18H16O8),
  • 1% kwasu licheno-stearynowego,
  • kwasy szczawiowy i winiowy,
  • 70% licheniny i izolicheniny, które rozpuszczone w wodzie uwalniają glukozę, mannozę i galaktozę,
  • śluzy,
  • sole mineralne – głównie jod, miedź i krzem.

Substancjom tym porost islandzki zawdzięcza działanie:

  • powlekające błony śluzowe (osłaniające),
  • przeciwkaszlowe i wykrztuśne,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwprątkowe,
  • przeciwnowotworowe,
  • wzmacniające,
  • przeciwwymiotne,
  • przeciwpotne,
  • uspokajające,
  • regulujące metabolizm i perystaltykę jelit,
  • zwiększające produkcję i wydzielanie śliny, soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego,
  • hamujące wydzielanie potu i łoju,
  • immunostymulujące.

Na filmie znajdziecie odpowiedź na pytanie jak świadomie się odżywiać, aby nie doprowadzić do pojawienia się niedoborów: 

Zobacz film: Zdrowe odżywianie. Jak jeść świadomie? Źródło: Wiem, co jem na diecie

Porost islandzki nie tylko na gardło. Jakie ma zastosowanie?

Porost islandzki jest znanym składnikiem pastylek na gardło i zapalenie dróg oddechowych. Sprawdza się w bólach gardła, chrypce i kaszlu (zarówno suchym, jak i mokrym).

Przyjmowany wewnętrznie w różnych mieszankach zapobiega powstawaniu raka i wspomaga jego leczenie. Działa też silnie przeciwzapalnie.

Napary z płucnicy znajdują także zastosowanie w różnego rodzaju nieżytach przewodu pokarmowego. Tradycyjnie używano go w leczeniu biegunki, ale sprawdza się także w przypadku zaburzeń trawienia. Może być również wykorzystywany do leczenia wrzodów żołądka i dwunastnicy, w tym celu należy jednak sięgać po duże dawki, gdyż małe pobudzają wydzielanie kwasów trawiennych.

Stosowany zewnętrznie porost islandzki może być używany także do leczenia trudno gojących się ran – trzeba wtedy przykładać okłady z naparu tego zioła. W podobny sposób wykorzystuje się go w leczeniu cieni pod powiekami, zapalenia spojówek, podrażnienia oczu lub ich nadmiernego łzawienia.

Porost islandzki w ciąży i podczas karmienia piersią

Porost islandzki jest bezpiecznym ziołem i może być stosowany przez kobiety w ciąży oraz podczas laktacji. Kupując tabletki na gardło, warto jednak pamiętać o tym, że często mają one bardziej złożony skład i oprócz porostu islandzkiego mogą się w nich znajdować inne substancje, szkodliwe dla kobiet w tych okresach.

Porost islandzki dla dzieci

Porost islandzki może być bezpiecznie wykorzystywany również przez dzieci. Preparaty zawierające ten surowiec zielarski można stosować już po ukończeniu przez nie 1 roku życia.

Porost islandzki – przeciwwskazania

Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych wynikających z doraźnego zastosowania porostu islandzkiego oraz interakcji z innymi lekami, dlatego jedynymi przeciwwskazaniami do jego stosowania jest nadwrażliwość lub uczulenie na którykolwiek ze składników preparatu. Jednak długotrwałe używanie go w dużych dawkach może skutkować mdłościami oraz podrażnieniem żołądka i wątroby.

Porost islandzki w kosmetyce

Regularne zewnętrzne stosowanie naparów z porostu islandzkiego pomoże uporać się z trądzikiem, łuszczycą, przetłuszczającą się cerą i zniszczonymi włosami. Twarz należy przemywać naparem z tego ziela lub kupić gotowe maceraty.

Bibliografia:

1. Freysdottir J., Omarsdottir S., Ingolfsdottir K. i in., In vitro and in vivo immunomodulating effects of traditionally-prepared extract and purified compounds from Cetraria islandica, “Proceedings of the Nutrition Society”, 67, 2008.

2. H. Różański, Cetraria Islandica – porost islandzki; Iceland Moos

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
44
4
Polecamy
Rumianek pospolity – zastosowanie w medycynie i kosmetyce.
Na co pomaga to popularne ziele?
Rumianek pospolity – zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Na co pomaga to popularne ziele? Dzień Dobry TVN
Sok z aloesu – dla zdrowia i urody.
Jak przygotować i dawkować sok z aloesu?
Sok z aloesu – dla zdrowia i urody. Jak przygotować i dawkować sok z aloesu? Dzień Dobry TVN
Czerwona koniczyna – jej właściwości i działanie zdrowotne
Czerwona koniczyna – jej właściwości i działanie zdrowotne TVN zdrowie
Bobrek trójlistkowy – właściwości, działanie i zastosowanie
Bobrek trójlistkowy – właściwości, działanie i zastosowanie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć?
Postaw kręgosłup na nogi. Co zrobić, aby plecy przestały boleć? Materiał sponsorowany
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka
Pierwsza pomoc przy zespole suchego oka Materiał sponsorowany
Jak chronić skórę przed słońcem?
Jak chronić skórę przed słońcem?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
"Taki trening jest bardziej treściwy i konkretny" - zapytaliśmy eksperta, dlaczego warto postawić na trening online?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Zioła na menopauzę – które łagodzą nieprzyjemne objawy przekwitania?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?
Ocet spirytusowy- właściwości i zastosowanie. Do czego można go użyć?