Polub nas na Facebooku
Czytasz: Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?
menu
Polub nas na Facebooku

Poprawne rozmrażanie - jak przechowywać żywność w zamrażarce i jak ją rozmrozić?

Mrożone jedzenie w lodówkach.

Fot. Katrina Wittkamp / Getty Images

Wbrew pozorom zamrożona żywność nie może leżeć w nieskończoność. Najczęstszym błędem, jaki popełniamy, jest właśnie zbyt długie mrożenie produktów. Często po prostu zapominamy, kiedy dany produkt wylądował w zamrażarce. W ten sposób sami fundujemy sobie problemy zdrowotne... 

W programie 36,6°C poznaliśmy tajniki mrożenia i rozmrażania żywności. Nie od dziś wiadomo, że trzymanie jedzenia w niskich temperaturach pozwala uniknąć marnowania żywności. Jednak nie wszystko nadaje się do zamrożenia. Podobnie wiele produktów spożywczych nie może leżeć w naszych zamrażarkach w nieskończoność! Zobaczcie, ile możemy mrozić pewne produkty:

Co możemy z powodzeniem zamrozić? Oto lista:

  • mięso, w tym także wędliny czy mięso zmielone lub pasztet;
  • dania gotowe, np. pierogi, chili, leczo, zupy, bigos;
  • owoce, także banany czy borówki;
  • warzywa, np. seler, marchew, kalafior, papryka;
  • ciasto francuskie, także to kupowane;
  • kruche ciasto;
  • masło;
  • pieczywo;
  • jajka - tylko uwaga, bez skorupek;
  • zioła;
  • starty żółty ser. Jeśli zamrozimy cały, po rozmrożeniu zacznie się kruszyć.

Czego nie powinno się mrozić? Oto lista:

  • nabiał - jogurty, sery, mleko itd. źle znoszą niskie temperatury i zmieniają swoją konsystencję. Np. jogurt stanie się lodami, a ser pokruszy;
  • nie powinno się zamrażać surowych produktów bogatych w wodę – np. ogórków, sałaty, pomarańczy, arbuzów. W trakcie mrożenia wytwarzają się kryształki lodu, które uszkadzają jedzenie. Pomidory można za to z powodzeniem mrozić w innych daniach lub mrozić w formie pulpy;
  • ugotowanego makaronu, ziemniaków ani ryżu;
  • gazowanych napojów;
  • soków (rozwarstwiają się po rozmrożeniu);
  • sałatek.

Niektóre produkty wymagają specjalnego przygotowania do mrożenia. Więcej dowiecie się tutaj: Mrożenie – ciasta, niektórych warzyw i owoców. Jakich zasad trzeba przestrzegać?

Wiesz, jak prawidłowo rozmrażać jedzenie?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

Jak rozmrażać jedzenie?

Wiele zależy od produktu. Mięso i ryby rozmrażaj poprzez zanurzenie w chłodnej wodzie. Z kolei owoce podczas rozmrażania tracą dużo wody, zatem jeśli chcemy je wykorzystać do ciasta, lepiej dodać je jeszcze w połowie zamrożone. Jak rozmrażać pieczywo? Najlepiej w temperaturze pokojowej, można je potem umieścić na chwilę w rozgrzanym piekarniku, żeby było chrupiące. Nie rozmrażaj pieczywa w mikrofalówce, ponieważ stanie się gumowate.

Najlepszym sposobem rozmrażania produktów spożywczych jest umieszczenie ich w lodówce na dolnej półce. To najbardziej czasochłonna metoda, ale najbezpieczniejsza. Zimno chroni jedzenie przed psuciem się. 

Ważne jest także to, aby zamrożonych produktów nie wystawiać na słońce. Wysoka temperatura sprzyja namnażaniu się bakterii. 

Więcej zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Program 36,6 - zapowiedź 9. odcinka (27.04.2019). Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
20
4
Polecamy
Dlaczego marnujemy tyle jedzenia?
Co nadaje się do mrożenia, jeśli tego nie wykorzystamy 
Dlaczego marnujemy tyle jedzenia? Co nadaje się do mrożenia, jeśli tego nie wykorzystamy  TVN zdrowie
Co zrobić z nadmiarem żywności po świętach?
Co zrobić z nadmiarem żywności po świętach? TVN zdrowie
Pakowanie próżniowe – wady i zalety.
Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Co jeść po świątecznym obżarstwie, żeby szybko dojść do siebie?
Co jeść po świątecznym obżarstwie, żeby szybko dojść do siebie? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Jak zrobić żel antybakteryjny? Koszt, zastosowanie i działanie żelu dezynfekującego ręce
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Ozonowanie mieszkania – czemu służy, na czym polega, jak wykonać?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
Ból płuc przy oddychaniu, połączony z kaszlem i bólem pleców – o czym może świadczyć?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
#ObiadNaZdrowie: Chlebek bananowy fit – jak go przygotować i dlaczego warto jeść banany?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis