Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości
menu
Polub nas na Facebooku

Pomidory – odmiany, wartości odżywcze, właściwości

pomidor

Fot.: Mara Zemgaliete / stock.adobe.com

Pomidor to jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych w Polsce warzyw. Stanowiąc podstawę wielu smacznych dań i przetworów, jest bogatym źródłem cennych dla zdrowia substancji – witamin, minerałów, błonnika oraz wyjątkowo silnych przeciwutleniaczy.

Pomidory, uznawane za warzywo w klasyfikacji towarów spożywczych, z botanicznego punktu widzenia są owocami. Pochodzą z Ameryki Południowej, zwykle mają kulisty kształt. Ich wielkość zależy od odmiany – od niewielkich pomidorków cherry, po okazy większe od grejpfruta. Najczęściej spotyka się pomidory czerwone, choć istnieją także żółte, zielone, pomarańczowe i czarne.

Odmiany pomidorów

Spośród tysięcy odmian pomidorów w Polsce najczęściej spotykane są następujące gatunki:

  • gruntowe – najbardziej popularne, o regularnym, okrągłym kształcie i czerwonym kolorze; soczyste, kwaskowe, smaczne zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu,
  • malinowe – okrągłe, o różowawej skórce i delikatnym, słodkim miąższu; najsmaczniejsze są surowe (w sałatkach, kanapkach itd.),
  • gargamele – duże, ciężkie, bezkształtne okazy o intensywnie czerwonej barwie, intensywnym zapachu oraz soczystym, twardym, słodko-kwaśnym miąższu; najlepiej sprawdzają się jako baza do zup i sosów,
  • śliwkowe – średniej wielkości, podłużne owoce (na dole zakończone czubkiem) o zwartej strukturze; słodkie, aromatyczne, świetnie nadają się do wszelkich dań z pomidorów,
  • bawole serca – bardzo duże, podłużne, kształtem przypominające serce, niemal pozbawione pestek, za to o dużej zawartości miękkiego, bardzo słodkiego miąższu; polecane do sosów i przecierów,
  • koktajlowe – niewielkie owoce o barwie czerwonej, pomarańczowej lub żółtej, bardzo soczyste, kwaskowe, z dużą ilością pestek; nadają się do sałatek, koreczków i celów dekoracyjnych.

Pomidor – wartości odżywcze

Pomidory to niezwykle cenne źródło składników odżywczych. Zawierają mnóstwo witamin oraz makro- i mikroelementów. Mają bardzo dużo witaminy C (100 g owocu zaspokaja około 30% dziennego zapotrzebowania), a także witaminy K, E, A, B1, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Jeśli chodzi o minerały, pomidory najbogatsze są w potas (około 280 mg w 100 g owocu pokrywa 6% dziennego zapotrzebowania). Dostarczają również sporo fosforu, żelaza, magnezu, cynku, wapnia oraz rzadko spotykanych w produktach spożywczych mikroelementów, takich jak mangan, miedź czy kobalt. Pomidor to także dobre źródło błonnika – w 100 g owocu jest go około 1,2 g (dzienne zapotrzebowanie to 25–40 g).

Jedna z najcenniejszych substancji zawartych w pomidorach to likopen, któremu owoce zawdzięczają intensywnie czerwoną barwę. Jest on najsilniejszym antyutleniaczem z grupy karotenoidów. Organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować tej substancji samodzielnie, dlatego należy dostarczać ją z pożywieniem. Co ciekawe, w procesie obróbki cieplnej pomidorów wartościowy antyoksydant nie ulega biodegradacji i zachowuje swoje własności. W przetworach (sosach, ketchupach, koncentratach) likopenu jest nawet 2–3 razy więcej niż w świeżych owocach i staje się on łatwiej przyswajalny dla organizmu, dlatego produkty te zasługują na stałe miejsce w diecie. Prozdrowotne właściwości mają także suszone pomidory, w których przypadająca na 100 g zawartość składników odżywczych (zwłaszcza błonnika i potasu) jest zdecydowanie wyższa niż w owocach przed ususzeniem.

Pomidory nie lubią zimna. Aby zachowały jędrność, walory smakowe i wartości odżywcze, należy je przechowywać w temperaturze powyżej 7°C.

Właściwości pomidorów

Ze względu na bogactwo wartości odżywczych pomidorów ich stała obecność w diecie wiąże się z szeregiem skutków prozdrowotnych. Pomidory:

  • opóźniają procesy starzenia się i działają antynowotworowo – przeciwutleniacze (likopen, witaminy) zwalczają szkodliwe wolne rodniki,
  • obniżają ryzyko chorób serca i układu krążenia – błonnik, potas, witamina C, miedź i magnez wpływają korzystnie na pracę serca, likopen zmniejsza ryzyko zawałów, a także spowalnia zmiany miażdżycowe, witamina E wzmacnia naczynia krwionośne, witaminy z grupy B podnoszą ilość „dobrego” cholesterolu we krwi i ograniczają odkładanie się „złego”, witamina K zapewnia prawidłową krzepliwość krwi, kobalt i żelazo biorą udział w tworzeniu hemoglobiny,
  • wzmacniają odporność – witamina C jest niezbędna do produkcji limfocytów (aby nie dopuścić do jej straty, nie należy łączyć pomidorów z surowymi ogórkami, które zawierają enzym niszczący kwas askorbinowy),
  • wspomagają trawienie – błonnik wspiera pracę jelit i usuwa resztki pokarmowe, mangan poprawia przemianę materii,
  • działają moczopędnie – potas powoduje obniżenie ciśnienia krwi,
  • regulują pracę układu nerwowego – witaminy z grupy B i brom łagodzą napięcie, redukują stres,
  • wpływają korzystnie na samopoczucie – kwas foliowy wspomaga produkcję serotoniny, dopaminy i noradrenaliny (hormonów odpowiedzialnych za dobry nastrój, sen, apetyt), potas poprawia koncentrację.

Dzięki pomidorowej diecie można uzyskać zgrabną sylwetkę i zdrową cerę. Zawierający zaledwie 18 kcal w 100 g pomidor zapewnia na długo uczucie sytości dzięki dużej zawartości błonnika. Moczopędne działanie potasu pozwala na pozbycie się nadmiaru wody z organizmu, dlatego pomidory są doskonałą podstawą diet odchudzających. Z kolei zawarte w nich witaminy i przeciwutleniacze korzystnie wpływają na stan skóry. Działają przeciwzmarszczkowo, nawilżają, rozjaśniają przebarwienia, łagodzą zmiany trądzikowe.

Kto powinien unikać pomidorów?

Ostrożność przy spożywaniu pomidorów zaleca się karmiącym mamom, a także osobom cierpiącym na reumatoidalne zapalenie stawów, dnę moczanową, zgagę. Przy wrażliwym przewodzie pokarmowym pomidory przed spożyciem należy obierać ze skórki.

Zobacz film: Czy to prawda, że nie wolno łączyć pomidora z ogórkiem? Źródło: 36,6

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
59
4
Polecamy
Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Truskawki – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne TVN zdrowie
Egzotyczne owoce.
Jakie mają wartości odżywcze?
Egzotyczne owoce. Jakie mają wartości odżywcze? Dzień Dobry TVN
Karambola – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie
Karambola – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie TVN zdrowie
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie.
Właściwości i zastosowanie guawy
Guawa - tropikalny owoc o dobroczynnym wpływie na zdrowie. Właściwości i zastosowanie guawy Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby