Polub nas na Facebooku
Czytasz: #ObiadNaZdrowie: Przepis na pomidory faszerowane kaszą jaglaną - składniki i kcal
menu
Polub nas na Facebooku

#ObiadNaZdrowie: Przepis na pomidory faszerowane kaszą jaglaną - składniki i kcal

Faszerowane pomidory to doskonała propozycja na obiad, a wypełnieniem dla nich będzie farsz na bazie kaszy jaglanej. Jak przygotować takie danie i jakie będzie miało wartości odżywcze? W cyklu #ObiadNaZdrowie znajdziesz zawsze prosty, zdrowy i tani przepis na obiad, który pomoże ci osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Pomidor to warzywo, które Polacy szczególnie sobie upodobali. Zazwyczaj jednak jemy go na surowo – w sałatce czy na kanapce – lub przygotowujemy z nich domowy koncentrat do zupy pomidorowej. A szkoda, bo można je podawać na różne sposoby, choćby pieczone i nadziewane.

Pomidory - dlaczego warto jeść pomidory? 

Pomidory są doskonałym źródłem witaminy C, która poza wzmacnianiem odporności zwalcza wolne rodniki, które przyczyniają się powstania zmian nowotworowych. Dostarczają także witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i pomagają się zrelaksować. Zawarta w warzywie witamina K odpowiada za prawidłową krzepliwość. Pomidor to także cenna porcja błonnika, witaminy A oraz E. Błonnika potrzebuje układ pokarmowy, witamina A wspomaga oczy oraz poprawia wygląd skóry. Witamina E – spowalnia proces starzenia się skóry.

Czy pomidor i świeży ogórek to dobre połączenie? Odpowiedź znajdziesz w filmie

Zobacz film: Czy to prawda, że nie można łączyć ogórka z pomidorem? Źródło: 36,6.

Po to niezwykle smaczne warzywo powinny sięgać przede wszystkim te osoby, które maja problemy z układem krążenia. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który wzmacnia naczynia krwionośne oraz pomaga wyregulować szalejące ciśnienie tętnicze.

Ale to jest w nich najcenniejsze. Najbardziej wartościowym składnikiem pomidorów jest likopen, który jako jeden z niewielu wartościowych związków, lepiej wchłania się po obróbce. Dlaczego jest taki ważny? Likopen wspomaga pracę układu krwionośnego, obniża poziom cholesterolu, ale przede wszystkim jest bardzo silnym przeciwutleniaczem. Badania pokazują, że związek chroni przed rozwojem raka piersi, prostaty, skóry, a także szyjki macicy.

Kasza jaglana - jakie ma wartości odżywcze? 

Od pewnego czasu kasza jaglana cieszy się bardzo dużą popularnością. I dobrze, bo stanowi doskonałe źródło potasu, magnezu oraz żelaza. Dostarcza także błonnika oraz wapnia, tego ostatniego potrzebuje cały układ kostny. Zawiera także krzem, który wspomaga trawienie. Z jedzenia kaszy jaglanej muszą zrezygnować osoby chore na cukrzycę. Po ugotowaniu jej indeks glikemiczny bardzo się podnosi.

Zobacz film i poznaj najlepszy przepis na kaszę jaglaną

Zobacz film: Rozgrzewająca kasza jaglana. Źródło: X-Bank Gallery.

Jak przygotować pomidory faszerowane kasza jaglaną (przepis na 4-5 porcji)?

Dopełnieniem farszu może być cukinia, cebula i czosnek. Te ostanie warzywa to jeden z najlepszych naturalnych antybiotyków. Świetnie zwalczają infekcje zarówno wirusowe, jak i bakteryjne.

  • 300 gramów pomidorów
  • 90 g kaszy jaglanej suchej
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 1 cukinia (mała)
  • 1 cebula
  • oregano, kurkuma, sól morska, pieprz
  • olej rzepakowy (ok. 2 łyżek)

Pomidory trzeba bardzo dokładnie umyć. Odciąć górną część i oczyścić z gniazd nasiennych, które należy podzielić na mniejsze kawałki. Następnie myjemy cukinię (jeśli jest młoda nie ma potrzeby usuwać nasion). Kroimy ją w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Po kilimu minutach dodajemy gniazda nasienne z pomidorów, suszone pomidory pokrojoną w drobną kostkę cebulę i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

Następnie dodajemy kasze jaglaną i dusimy wszystko przez kilka minut. Kiedy masa będzie gotowa i trochę ostygnie można napełniać nią pomidory. Wszystko pieczemy w 180 stopniach przez dwadzieścia minut.

Jaką wartość odżywczą mają tak podane pomidory (wartości dla jednej porcji)?

Kcal
125
Białko
4
Tłuszcz 4,22
Węglowodany
18
Błonnik
2,8
Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
99
10
Polecamy
5 warzyw, które warto jeść w sierpniu
5 warzyw, które warto jeść w sierpniu Dzień Dobry TVN
Naleśniki ze szpinakiem – czy są zdrowe?
Jakie mają wartości odżywcze oraz jak przygotować je samemu w domu?
Naleśniki ze szpinakiem – czy są zdrowe? Jakie mają wartości odżywcze oraz jak przygotować je samemu w domu? TVN zdrowie
Kasza pęczak - właściwości zdrowotne i odżywcze.
Przepis na pęczotto po meksykańsku
Kasza pęczak - właściwości zdrowotne i odżywcze. Przepis na pęczotto po meksykańsku TVN zdrowie
Dlaczego warto jeść zielone warzywa?
Potrafią zdziałać cuda!
Dlaczego warto jeść zielone warzywa? Potrafią zdziałać cuda! Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty
Dieta paleo - przykładowy jadłospis, przepisy, zasady i efekty