Czytasz: Pomelo – właściwości i wartości odżywcze owocu

Pomelo – właściwości i wartości odżywcze owocu

Na talerzyku leży pół pomelo oraz dwa obrane kawałki tego owoca

Fot: fotolia.com

Pomelo to owoc, który inaczej nazywany jest pomarańczą olbrzymią. Wyróżnia go nie tylko rozmiar – to jeden z największych cytrusów – ale również bogactwo witaminy C. Jeżeli chodzi o kalorie, pomelo nie ma ich zbyt wielu i dlatego wiele osób może spożywać go podczas diet odchudzających.

Właściwości owocu pomelo są bardzo korzystne dla zdrowia - pomaga schudnąć, chroni przed przeziębieniami i reguluje ciśnienie krwi. Ponadto jest smaczne i uniwersalne - z wykorzystaniem pomelo można przyrządzić doskonałe koktajle, sałatki, a nawet ciasto.

Owoc pomelo – charakterystyka

Pomelo było znane w południowo-wschodniej Azji prawdopodobnie od 100 r. p.n.e. Uprawiano je m.in. w Malezji, Tajlandii i Japonii. W Ameryce pojawiło się w XVII wieku za sprawą kapitana Shaddocka i od tamtej pory uprawiane jest na Barbadosie. Duże uprawy znajdują się także w Indiach i Izraelu.

Pomelo, inaczej pomarańcza olbrzymia, swoją nazwę zawdzięcza niemałym rozmiarom. Spotykane są owoce o średnicy 25 cm średnicy i wadze 2 kg. Pomelo ma charakterystyczną gąbczastą skórkę w kolorze żółtym, żółtozielonym lub różowym, której grubość może wynosić nawet 5 cm! Wyglądem przypomina przerośnięty grejpfrut – w dużej mierze dlatego, że powstał on w wyniku skrzyżowania pomelo z chińską pomarańczą i przejął sporo jej cech. Jest jednak znacznie słodszy w smaku, za to mniej soczysty i mniej aromatyczny. Miąższ pomelo występuje w kolorach białym, zielonym lub czerwonym. Najwięcej cennych właściwości odżywczych ma biały miąższ pomelo.

Pomelo służy poprawie zdrowia

Owoc pomelo ma szereg korzystnych dla zdrowia właściwości:

  • Wspomaga odchudzanie

Pomelo ma 38 kalorii w 100 g miąższu i ani grama tłuszczu. Doskonale sprawdzi się w codziennej diecie osób dbających o linię i tych, które nie lubią smaku grejpfrutów. Owoc zawiera specjalne enzymy, które są odpowiedzialne za szybsze spalanie tkanki tłuszczowej, a ponadto pomagają ograniczać wchłanianie skrobi z pożywienia i obniżyć ilości cukru we krwi po spożyciu posiłków.

Zawarte w owocach pomelo spore ilości pektyn przyczyniają się do wzmocnienia poczucia sytości. Dosyć szybko wypełniają żołądek, dzięki czemu szybko przestaje się odczuwać głód – wystarczy zjeść kilka cząstek owocu. Z powodu wysokiej zawartości błonnika spożycie pomelo wskazane jest przed posiłkami (błonnik sprawia, że możemy szybciej pozbyć się zalegających resztek pokarmowych).

Koktajl z pomelo i połowy ananasa przyspieszy proces przemiany materii. Aby wykonać taki napój, należy obrać owoce i je zblendować, można też doprawić sokiem z cytryny. Najlepiej smakuje z dodatkiem kruszonego lodu – poza właściwościami zdrowotnymi orzeźwia i dodaje energii.

  • Pomelo sprzymierzeńcem cukrzyków?

Wartość indeksu glikemicznego pomelo wynosi 30 – jest to niski indeks, który nie podnosi znacząco poziomu glukozy w krwi po spożyciu. Pomelo i grejpfruty zalecane są przez specjalistów żywienia. Bez obaw mogą te owoce spożywać osoby zmagające się z cukrzycą.

  • Pomelo w profilaktyce przeziębień

Duża zawartość witaminy C (61 mg / 100 g) sprawia, że połowa przeciętnego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. To znacznie więcej niż w przypadku grejpfrutu czy pomarańczy. Prozdrowotne właściwości pomelo pozwalają wzmocnić układ odpornościowy oraz wyleczyć istniejące przeziębienie. Zmniejsza także ryzyko powikłań po zakończeniu przeziębienia.

Zobacz film: Jakie wartości odżywcze mają owoce? Źródło: Wiem co jem

  • Pomelo a nowotwory

Mięsista skórka i błony zabezpieczające właściwy miąższ owocu stanowią bogate źródło bioflawonoidów. Są to przeciwutleniacze, które pomagają hamować namnażanie i rozwój komórek nowotworowych. Mimo tego, że psują smak owocu, warto ich nie usuwać. W Azji skórki pomelo są popularnym dodatkiem do sałatek. Przydatne są też w profilaktyce zwłaszcza raka jelita i trzustki. Pomelo eliminuje nadmiar estrogenu, więc z jego właściwości skorzystają kobiety – owoc ten zapobiega rozprzestrzenianiu komórek nowotworu piersi.

  • Pomelo wspomaga serce

Będące źródłem potasu – 216 mg w 100 g owocu – pomelo przyczynia się znacząco do regulacji ciśnienia krwi, rytmu serca, napięcia mięśniowego oraz utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej w organizmie. Pod względem zawartości tego pierwiastka pomelo nieznacznie ustępuje pomidorom, które mają go 237 mg w 100 g i są nieodłącznym elementem codziennego jadłospisu osób zmagającym się z nadciśnieniem.

Dzięki zawartości pektyn, które pomagają chudnąć, pomelo wspomaga hamowanie odkładania się tłuszczu w tętnicach. Dlatego skórka, błonki i miąższ zalecane są w profilaktyce miażdżycy. Witamina C ma również właściwości zwiększające elastyczność naczyń krwionośnych.

Jak jeść pomelo?

Pomelo dobre do spożycia powinno być ciężkie, dlatego warto zważyć przed zakupem kilka owocow w podobnych rozmiarach i kupić ten najcięższy. Będzie zawierać najwięcej soku.

To Cię zainteresuje

Olej z czarnuszki – płynne złoto z domowej apteczki Yerba mate – parzona i terere. Rodzaje i właściwości naparu Olej konopny – z czego jest wytwarzany? Właściwości zdrowotne oraz pielęgnacyjne

Skórkę owocu należy naciąć kilkakrotnie wzdłuż od nasady, a następnie ją usunąć. Do spożycia zaleca się usunąć błonki i pestki, a zjeść jedynie miąższ.  

Zobacz film: Produkty z dużą ilością białka. Źródło: Wiem co jem

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Więcej na temat
Kwas foliowy - niedobór, działanie, dawkowanie i właściwości
Olej z czarnuszki – płynne złoto z domowej apteczki
Yerba mate – parzona i terere. Rodzaje i właściwości naparu
Olej konopny – z czego jest wytwarzany? Właściwości zdrowotne oraz pielęgnacyjne
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to jest śmierć kliniczna? Świadectwa osób, które jej doświadczyły
Konizacja szyjki macicy – wskazania, przebieg zabiegu, gojenie i rekonwalescencja
Co to jest transplantologia? Definicja, statystyki, etyka
Skręt kiszek – objawy, przyczyny oraz leczenie
Ból w mostku – powód do paniki? Nie zawsze oznacza zawał
Torbiel pajęczynówki – objawy i leczenie. Czym jest to groźne schorzenie?