Polub nas na Facebooku
Czytasz: Polskie Super Foods. Pietruszka i kapusta kiszona vs spirulina i woda kokosowa

Polskie Super Foods. Pietruszka i kapusta kiszona vs spirulina i woda kokosowa

Polskie Super Foods: czosnek, pietruszka, siemię lniane, miód

Fot. Polskie Super Foods / x-news.pl

Super Foods, czyli jedzenie, które słynie ze swoich zdrowotnych właściwości, zwykle kojarzy nam się z zagraniczną żywnością. Tymczasem nasze rodzime warzywa, owoce czy zboża lub inne produkty potrafią zdziałać cuda dla zdrowia. Przekonajcie się, czego nie może zabraknąć w naszej diecie. 

Super foods to zdrowa żywność. Mówiąc dosadniej - bardzo zdrowa, pełna witamin i minerałów niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Zdrowej żywności przypisuje się między innymi właściwości antynowotworowe. Jednak pamiętajmy, że super foods jest terminem marketingowym i wcale zagraniczna żywność nie jest lepsza od naszej rodzimej, polskiej. 

Polecamy: Slow Food – czym jest? Jakie są cele i kierunki działania ruchu?

Warto też wiedzieć, że często żywność z dalekich krajów wcale nie jest taka zdrowa, ponieważ musiała przebyć bardzo daleką podróż i być na nią odpowiednio przygotowana. Kupowanie produktów suszonych w kraju, gdzie występują naturalnie, to zdrowy pomysł. Podobnie, jak jedzenie produktów, które pochodzą z Polski, a więc mamy gwarancję, że są świeże.

Tak jest w przypadku natki pietruszki, która zawiera więcej witaminy C niż cytrusy i z powodzeniem może zastąpić tak popularną spirulinę. Więcej o właściwościach zdrowotnych natki pietruszki dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Super Foods z Polski: Pietruszka. Porównanie pietruszki i spiruliny. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Polskie super foods to jednak nie tylko pietruszka. Natka pietruszki to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Orzechy włoskie i laskowe, siemię lniane, miód, żurawina, kasza jaglana, rokitnik, aronia czy czosnek również można zaliczyć do super żywności, która zawiera bardzo dużo wartości odżywczych. A pamiętajmy, że ta żywność nie przemierza milionów kilometrów, żeby trafić na nasze talerze.

Zobacz film: Woda z cytryną - jak działa na organizm? Wpływ na odchudzanie, przepis, skutki uboczne

Kapusta kiszona

Kiszonki to naturalne probiotyki, a kiszona kapusta zawiera bardzo dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy E. Dodatkowo dostarcza nam wapnia, magnezu, żelaza, potasu i związków siarki. 

Co ciekawe ukisić można bardzo dużo warzyw. Zobaczcie, jak to zrobić: Kiszone warzywa – co zawierają? Właściwości prozdrowotne kiszonek. Jakie warzywa można kisić?

Spożywanie dużych ilości produktów kiszonych poprawia odporność naszego organizmu, zapobiega zakażeniom układu pokarmowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii, zapobiega infekcjom grzybiczym, a także wpływa na poziom złego cholesterolu we krwi obniżając jego poziom. 

Czy kiszonki warto kupować? Jak je wybierać? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Polskie Super Foods: Woda kokosowa vs kapusta kiszona. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Polecamy
Pietruszka. Afrodyzjak, a może narkotyk?
Pietruszka. Afrodyzjak, a może narkotyk? Dzień Dobry TVN
Zdrowie i energia na wiosnę. Naturalne sposoby
Zdrowie i energia na wiosnę. Naturalne sposoby Dzień Dobry TVN
Ogórki kiszone: czy są zdrowe? Dlaczego nie może zabraknąć ich w diecie?
Ogórki kiszone: czy są zdrowe? Dlaczego nie może zabraknąć ich w diecie? TVN zdrowie
Buraki – dlaczego warto je jeść i jakie mają wartości odżywcze?
Buraki – dlaczego warto je jeść i jakie mają wartości odżywcze? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?