Polub nas na Facebooku
Czytasz: Polskie Super Foods. Pietruszka i kapusta kiszona vs spirulina i woda kokosowa

Polskie Super Foods. Pietruszka i kapusta kiszona vs spirulina i woda kokosowa

Polskie Super Foods: czosnek, pietruszka, siemię lniane, miód

Fot. Polskie Super Foods / x-news.pl

Super Foods, czyli jedzenie, które słynie ze swoich zdrowotnych właściwości, zwykle kojarzy nam się z zagraniczną żywnością. Tymczasem nasze rodzime warzywa, owoce czy zboża lub inne produkty potrafią zdziałać cuda dla zdrowia. Przekonajcie się, czego nie może zabraknąć w naszej diecie. 

Super foods to zdrowa żywność. Mówiąc dosadniej - bardzo zdrowa, pełna witamin i minerałów niezbędnych naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Zdrowej żywności przypisuje się między innymi właściwości antynowotworowe. Jednak pamiętajmy, że super foods jest terminem marketingowym i wcale zagraniczna żywność nie jest lepsza od naszej rodzimej, polskiej. 

Polecamy: Slow Food – czym jest? Jakie są cele i kierunki działania ruchu?

Warto też wiedzieć, że często żywność z dalekich krajów wcale nie jest taka zdrowa, ponieważ musiała przebyć bardzo daleką podróż i być na nią odpowiednio przygotowana. Kupowanie produktów suszonych w kraju, gdzie występują naturalnie, to zdrowy pomysł. Podobnie, jak jedzenie produktów, które pochodzą z Polski, a więc mamy gwarancję, że są świeże.

Tak jest w przypadku natki pietruszki, która zawiera więcej witaminy C niż cytrusy i z powodzeniem może zastąpić tak popularną spirulinę. Więcej o właściwościach zdrowotnych natki pietruszki dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Super Foods z Polski: Pietruszka. Porównanie pietruszki i spiruliny. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję

Polskie super foods to jednak nie tylko pietruszka. Natka pietruszki to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Orzechy włoskie i laskowe, siemię lniane, miód, żurawina, kasza jaglana, rokitnik, aronia czy czosnek również można zaliczyć do super żywności, która zawiera bardzo dużo wartości odżywczych. A pamiętajmy, że ta żywność nie przemierza milionów kilometrów, żeby trafić na nasze talerze.

Kapusta kiszona

Kiszonki to naturalne probiotyki, a kiszona kapusta zawiera bardzo dużo witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy E. Dodatkowo dostarcza nam wapnia, magnezu, żelaza, potasu i związków siarki. 

Co ciekawe ukisić można bardzo dużo warzyw. Zobaczcie, jak to zrobić: Kiszone warzywa – co zawierają? Właściwości prozdrowotne kiszonek. Jakie warzywa można kisić?

Spożywanie dużych ilości produktów kiszonych poprawia odporność naszego organizmu, zapobiega zakażeniom układu pokarmowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii, zapobiega infekcjom grzybiczym, a także wpływa na poziom złego cholesterolu we krwi obniżając jego poziom. 

Czy kiszonki warto kupować? Jak je wybierać? Zobaczcie na filmie:

Zobacz film: Polskie Super Foods: Woda kokosowa vs kapusta kiszona. Źródło: Wiem, co jem, wiem, co kupuję


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
3
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Nowy rok, nowa Ty – jak mieć więcej czasu dla siebie?
Nowy rok, nowa Ty – jak mieć więcej czasu dla siebie? Materiał sponsorowany
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Czynnik reumatoidalny (badanie RF) – jak odczytać wyniki badania? 
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Domowe sposoby na ból i zapalenie ucha. Jak leczyć u dziecka i u dorosłego?
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Syrop imbirowy z dodatkiem miodu i cytryny – skuteczna walka z infekcjami. Zastosowanie, właściwości, dawkowanie. Przepis na przygotowanie domowego syropu
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć? 
Jakie rozmiary może mieć penis? Jak go zmierzyć?