Polub nas na Facebooku
Czytasz: Polscy naukowcy uzyskali mięso bez zabijania zwierząt!
menu
Polub nas na Facebooku

Polscy naukowcy uzyskali mięso bez zabijania zwierząt!

Fot: Szpinak

Discovery Life

Naukowcy z Centrum Nauki Kopernik w Warszawie postanowili udowodnić, że można uzyskać mięso bez cierpienia zwierząt. Jak tego dokonali? Czy taki rodzaj mięsa faktycznie nadaje się do spożycia?

Metody namnażania komórek są obecne w technologiach medycznych od dawna. Cały czas trwają badania naukowe nad przeniesieniem ich do przemysłu spożywczego. Tym razem wyhodowano mięso drobiowe na liściu szpinaku. Autorem eksperymentu jest Stanisław Łoboziak - polski biolog molekularny z Centrum Nauki Kopernik w Warszawie.

Jak wyhodowano mięso?

W sterylnych warunkach pobrano komórki macierzyste od zdrowej kury o wielkości 0,5 cm. Następnie na celulozowym szkielecie liścia szpinaku, rozmnożono przeszczepione komórki mięśni. Pobrany biomateriał początkowo miał wielkość 5 mm kwadratowych. Ostatecznie udało się je rozmnożyć na tyle, by pokryć nimi powierzchnie 5 cm kwadratowych.

„Do jednego liścia wrzucaliśmy około 2 mln komórek. To bardzo dużo, jednak zapewne nie wszystkie z nich się na liściu zagnieździły” – tłumaczy polski biolog molekularny Stanisław Łoboziak

Laboratoryjne mięso składa się tylko z komórek mięśni kury, nie ma nim komórek tłuszczowych dlatego produkt naukowców z CKM nie smakuje jak kurczak. Smak unikalnego w skali Europy dania bardziej przypomina glony.

„Wiemy, że są eksperymenty, które polegają na drukowaniu pizzy czy drukowaniu hamburgera. Są to głównie tematy, które są eksplorowane przez agencje kosmiczne. Bo jedzenie w kosmosie jest pewnego rodzaju problemem. Zwłaszcza przygotowanie tego jedzenia” – wyjaśnia zajmujący się drukiem 3D Konrad Sierzputowski

Za 15-20 lat wyżywienie wszystkich ludzi, którzy będą żyli na Ziemi, będzie niemożliwe przy pomocy obecnie dostępnych metod. Poszukiwanie nowatorskich sposobów żywienia, ma być odpowiedzią na postępujące zmiany klimatyczne i zbliżającą się utratę bioróżnorodności.

Praca naukowców wymaga od nich nie tylko zrozumienia obecnych osiągnięć biotechnologii, ale także przełamania dotychczasowych schematów myślenia. Zobacz, jak naukowcy wyhodowali mięso na szpinaku: 

Zobacz film: Mięso ze szpinaku? Szokujące ale prawdziwe! Źródło: Discovery Life

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
49
5
Polecamy
Jakie są rodzaje wegetarianizmu i czy jest zdrowy?
Dowiecie się tego z nowego sezonu programu 36,6°C!
Jakie są rodzaje wegetarianizmu i czy jest zdrowy? Dowiecie się tego z nowego sezonu programu 36,6°C! TVN zdrowie
Mięso wołowe wycofywane ze sklepów.
Możliwe, że nie było badane
Mięso wołowe wycofywane ze sklepów. Możliwe, że nie było badane TVN zdrowie
Mięso – czy powinno znajdować się w naszej diecie? 
Mięso – czy powinno znajdować się w naszej diecie?  Dzień Dobry TVN
Tomasz Paterek - polski laureat Antynobla.
"Jestem zaszczycony i zachwycony tą nagrodą"
Tomasz Paterek - polski laureat Antynobla. "Jestem zaszczycony i zachwycony tą nagrodą" Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Poziome ustawienie kości krzyżowej, co to jest?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Czym może być guzek w pachwinie udowej? Jakie objawy mogą towarzyszyć jego obecności i na jaką chorobę mogą wskazywać?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
"Najczęstszym błędem jest podnoszenie nóżek do góry". Ekspert radzi, jak przewijać dziecko
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby