Polub nas na Facebooku
Czytasz: Polscy naukowcy uzyskali mięso bez zabijania zwierząt!
menu
Polub nas na Facebooku

Polscy naukowcy uzyskali mięso bez zabijania zwierząt!

Fot: Szpinak

Discovery Life

Naukowcy z Centrum Nauki Kopernik w Warszawie postanowili udowodnić, że można uzyskać mięso bez cierpienia zwierząt. Jak tego dokonali? Czy taki rodzaj mięsa faktycznie nadaje się do spożycia?

Metody namnażania komórek są obecne w technologiach medycznych od dawna. Cały czas trwają badania naukowe nad przeniesieniem ich do przemysłu spożywczego. Tym razem wyhodowano mięso drobiowe na liściu szpinaku. Autorem eksperymentu jest Stanisław Łoboziak - polski biolog molekularny z Centrum Nauki Kopernik w Warszawie.

Jak wyhodowano mięso?

W sterylnych warunkach pobrano komórki macierzyste od zdrowej kury o wielkości 0,5 cm. Następnie na celulozowym szkielecie liścia szpinaku, rozmnożono przeszczepione komórki mięśni. Pobrany biomateriał początkowo miał wielkość 5 mm kwadratowych. Ostatecznie udało się je rozmnożyć na tyle, by pokryć nimi powierzchnie 5 cm kwadratowych.

„Do jednego liścia wrzucaliśmy około 2 mln komórek. To bardzo dużo, jednak zapewne nie wszystkie z nich się na liściu zagnieździły” – tłumaczy polski biolog molekularny Stanisław Łoboziak

Laboratoryjne mięso składa się tylko z komórek mięśni kury, nie ma nim komórek tłuszczowych dlatego produkt naukowców z CKM nie smakuje jak kurczak. Smak unikalnego w skali Europy dania bardziej przypomina glony.

„Wiemy, że są eksperymenty, które polegają na drukowaniu pizzy czy drukowaniu hamburgera. Są to głównie tematy, które są eksplorowane przez agencje kosmiczne. Bo jedzenie w kosmosie jest pewnego rodzaju problemem. Zwłaszcza przygotowanie tego jedzenia” – wyjaśnia zajmujący się drukiem 3D Konrad Sierzputowski

Za 15-20 lat wyżywienie wszystkich ludzi, którzy będą żyli na Ziemi, będzie niemożliwe przy pomocy obecnie dostępnych metod. Poszukiwanie nowatorskich sposobów żywienia, ma być odpowiedzią na postępujące zmiany klimatyczne i zbliżającą się utratę bioróżnorodności.

Praca naukowców wymaga od nich nie tylko zrozumienia obecnych osiągnięć biotechnologii, ale także przełamania dotychczasowych schematów myślenia. Zobacz, jak naukowcy wyhodowali mięso na szpinaku: 

Zobacz film: Mięso ze szpinaku? Szokujące ale prawdziwe! Źródło: Discovery Life

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
48
5
Polecamy
Mięso wołowe wycofywane ze sklepów.
Możliwe, że nie było badane
Mięso wołowe wycofywane ze sklepów. Możliwe, że nie było badane TVN zdrowie
Mięso z kurczaka – czy jest zdrowe i jak wybrać to najlepsze?
Mięso z kurczaka – czy jest zdrowe i jak wybrać to najlepsze? TVN zdrowie
Czy dziczyzna jest zdrowa?
Jak ją przyrządzać i jak marynować?
Czy dziczyzna jest zdrowa? Jak ją przyrządzać i jak marynować? Dzień Dobry TVN
Czym charakteryzuje się koszerne jedzenie?
Historia, przykłady dań i ubój rytualny
Czym charakteryzuje się koszerne jedzenie? Historia, przykłady dań i ubój rytualny Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Energooszczędne AGD. Jak wybrać sprzęt, który spełni oczekiwania i nie nadwyręży domowego budżetu?
Energooszczędne AGD. Jak wybrać sprzęt, który spełni oczekiwania i nie nadwyręży domowego budżetu? Materiał sponsorowany
Jakie bakterie mogą żerować w lodówce i jak się ich pozbyć?
Jakie bakterie mogą żerować w lodówce i jak się ich pozbyć? Materiał sponsorowany
Do czego służy korek analny? Wybrać z ogonem, z diamentem czy szklany?
Do czego służy korek analny? Wybrać z ogonem, z diamentem czy szklany?
Jak wybrać oczyszczacz powietrza do samochodu?
Jak wybrać oczyszczacz powietrza do samochodu? Materiał sponsorowany