Polub nas na Facebooku
Czytasz: Podwyższone trójglicerydy: co oznaczają? Czy dają jakieś objawy?
menu
Polub nas na Facebooku

Podwyższone trójglicerydy: co oznaczają? Czy dają jakieś objawy?

Strzykawka z krwią położona na ankiecie dotyczącej cholesterolu

Fot: gamjai / fotolia.com

Podwyższony poziom trójglicerydów we krwi może być przyczyną wielu chorób i powikłań ze strony układu sercowo-naczyniowego. Dieta opiera się na zasadach zdrowego żywienia i powinna dążyć do utraty masy ciała.

Trójglicerydy (triglicerydy) są estrami glicerolu i kwasów tłuszczowych. Są podstawowym składnikiem tkanki tłuszczowej i substratem energetycznym w organizmie człowieka. Transportowane są w organizmie dzięki chylomikronom i lipoproteinom bardzo małej gęstości (VLDL).

Badanie poziomu trójglicerydów

Poziom trójglicerydów może być oznaczony podczas rutynowego badania krwi żylnej. Krew pobiera się na czczo; najczęściej poziom trójglicerydów oznaczany jest wraz z poziomem cholesterolu.

Redakcja poleca:
Sok z rokitnika – właściwości, sposób przygotowania, przeciwwskazania
Torbiel okołokorzeniowa kręgosłupa – na czym polega choroba? Objawy i leczenie schorzenia
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie

Badanie laboratoryjne próbki krwi w kierunku triglicerydów polega na oznaczeniu wolnego glicerolu, który powstaje po hydrolitycznym rozpadzie wiązań estrowych w trójglicerydach. Badanie dokonywane jest dzięki automatycznym analizatorom. Obecnie dopuszcza się możliwość wykonania badania nie na czczo, jednak wtedy punkt odcięcia normy dla poziomu trójglicerydów jest wyższy i wynosi około 440 mg/dl. Należy wtedy powtórzyć badanie na czczo. Norma poziomu trójglicerydów wynosi 150 mg/dl na czczo. Niski poziom trójglicerydów jest związany z niższym ryzykiem chorób i powikłań sercowo-naczyniowych. Podwyższony poziom trójglicerydów jest jednym z kryteriów rozpoznania zespołu metabolicznego.

Podwyższony poziom trójglicerydów

Podwyższony poziom trójglicerydów jest niezależnym czynnikiem ryzyka chorób i powikłań sercowo-naczyniowych. Oznacza to, że nawet izolowany wzrost trójglicerydów stanowi ten czynnik ryzyka, niezależnie od poziomu cholesterolu. Oczywiście zaburzenia w zakresie wyników poziomu cholesterolu również mają znaczenie, potęgując dodatkowo negatywny wpływ poziomu trójglicerydów na organizm.

Podwyższony poziom trójglicerydów ma następujące przyczyny:

Dyslipidemia aterogenna to zaburzenie, w którym poza zwiększonym stężeniem trójglicerydów obniża się stężenie frakcji HDL cholesterolu (lipoproteiny o dużej gęstości, tzw. dobry cholesterol), a lipoproteina LDL (lipoproteiny o małej gęstości, tzw. zły cholesterol) ma nieprawidłową budowę. Dyslipidemia aterogenna często współistnieje z otyłością i cukrzycą typu 2.

Obniżony poziom trójglicerydów obserwuje się w nadczynności tarczycy, niedożywieniu i wyniszczeniu. A tymczasem przekonajcie się czym różni się dobry cholesterol od tego złego: 

Zobacz film: Cholesterol - dobry i zły. Źródło: 36,6

Objawy podwyższonego poziomu trójglicerydów

Trójglicerydy to cząsteczki, których wzrost poziomu nie daje żadnych objawów. Podwyższony poziom stanowi składową zespołu metabolicznego, w skład którego wchodzą dodatkowo: nadmierny obwód w talii, cukrzyca, niski poziom frakcji HDL cholesterolu i nadciśnienie.

Podwyższony poziom trójglicerydów a dieta

Podstawą leczenia jest zmiana stylu życia. Należy jak najszybciej podjąć odpowiednią do swoich możliwości aktywność fizyczną i stosować właściwą dietę redukcyjną. Dieta polega na spożywaniu regularnie 5 posiłków dziennie w małych porcjach, trzymaniu się zasad zdrowego odżywiania, zmniejszeniu podaży kalorii celem redukcji masy ciała i unormowaniu poziomu cholesterolu i trójglicerydów poprzez spożywanie odpowiedniej jakości posiłków. Istotne są: unikanie nadmiaru tłuszczów zwierzęcych, spożywanie właściwej ilości warzyw i owoców, a także wystrzeganie się słodyczy, alkoholu i fast foodów.

Na filmie poniżej znajdziecie odpowiedź na pytanie, jak zwalczyć wysoki poziom cholesterolu dietą: 

Zobacz film: Jakie produkty jeść, by zadbać o dobry poziom cholesterolu? Źródło: 36,6


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
212
30
Polecamy
Trójglicerydy - norma ogólna, u mężczyzn, kobiet i dzieci.
Trójglicerydy powyżej normy - konsekwencje dla zdrowia
Trójglicerydy - norma ogólna, u mężczyzn, kobiet i dzieci. Trójglicerydy powyżej normy - konsekwencje dla zdrowia Dzień Dobry TVN
Dyslipidemia – zaburzenie poziomu lipidów we krwi.
Jak leczyć?
Dyslipidemia – zaburzenie poziomu lipidów we krwi. Jak leczyć? TVN zdrowie
Dyslipidemia aterogenna – definicja, leczenie niefarmakologiczne i farmakologiczne
Dyslipidemia aterogenna – definicja, leczenie niefarmakologiczne i farmakologiczne TVN zdrowie
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel?
Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy
Podwyższony cholesterol - wróg czy przyjaciel? Cholesterol LDL i HDL, wysoki poziom cholesterolu - przyczyny i objawy Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty