Polub nas na Facebooku
Czytasz: Podrabiana żywność. Jak poznać, że jedzenie pochodzi z nielegalnego źródła?
menu
Polub nas na Facebooku

Podrabiana żywność. Jak poznać, że jedzenie pochodzi z nielegalnego źródła?

Lekarz bądź naukowiec przygląda się pączkowi

Fot. Oleh Veres / Getty Images

Proceder podrabiania produktów żywieniowych kwitnie. Z nielegalnego źródła pochodzić może nie tylko mięso, ale i inne substancje, które później trafiają na nasze stoły. Co warto wiedzieć o podrabianej żywności? Czy można ją rozpoznać?

Najczęściej podrabiane są produkty, które są bardzo znane. Co do nich zaliczamy? Masło, mozarella, miody - producenci fałszują wiele rzeczy w imię zysku. Jak można sfałszować masło? Wystarczy dodać do niego oleju roślinnego i już mamy podróbkę masła, które powinno składać się tylko z tłuszczu zwierzęcego. 

Proste, prawda? Jak zatem kupować produkty, które mają dobry skład? Przede wszystkim czytać etykiety - jeśli lista składników jest zbyt długa, pełna nazw E z numerami, a zawartość mięsa w mięsie wynosi zaledwie 50 proc. to musimy mieć świadomość, że nie kupujemy dobrego produktu. Mało tego - kupujmy u sprawdzonych źródeł, sprawdzone produkty. Obecność certyfikatu nie oznacza od razu, że produkt jest lepszy jakościowo - jest droższy, a więc producent może go podrobić dla zysku. 

Polecamy: Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?

Dietetycy przestrzegają konsumentów przed kupowaniem produktów gotowych, już przetworzonych. Najzdrowiej wybierać surowe produkty i z nich przygotowywać posiłki, jednak nie kupujmy u dostawców, którzy nie mają dokumentów potwierdzających jakość produktu. Żywnością bardzo łatwo się zatruć, a produkty z tak zwanych bazarków mogą być dla nas wręcz niebezpieczne!

Więcej: Co to są konserwanty? „Lista E” środków konserwujących żywność

Co, jeśli kupiliśmy coś, co nam nie pasuje? Lista firm, które fałszują żywność znajdziemy na stronie Inspekcji Jakości Handlowej. Konsumenci mogą tam zgłaszać swoje wątpliwości dotyczące produktów. W przypadku zatrucia (a także niewłaściwego koloru czy zapachu żywności) możemy się zgłosić do sanepidu.

Więcej na ten temat dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Podróbki wśród produktów żywnościowych - co można sfałszować? Źródło: Dzień Dobry TVN

Jednak to nie fałszowanie czy podrabianie żywności jest największym problemem, a nielegalna jej produkcja. Największe afery żywnościowe pochodzą właśnie z nielegalnej produkcji żywności lub środków żywnościowych. Na takim procederze tracimy jako państwo i  jako konsumenci. 

Warto wiedzieć: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
0
Polecamy
Jakie triki stosują sklepy, żebyśmy więcej kupowali?
Jakie triki stosują sklepy, żebyśmy więcej kupowali? Dzień Dobry TVN
Kiedy żywność eko jest naprawdę eko?
Kiedy żywność eko jest naprawdę eko? Dzień Dobry TVN
Skąd Polacy czerpią wiedzę o produktach? 
Skąd Polacy czerpią wiedzę o produktach?  TVN zdrowie
Eksperyment: jak sprawdzić, czy w żywności znajdują się sztuczne barwniki?
Eksperyment: jak sprawdzić, czy w żywności znajdują się sztuczne barwniki? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Alzheimer w młodym wieku - przyczyny, pierwsze objawy i kolejne etapy choroby
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
Ból po wyrwaniu zęba – ile trwa? Jak go złagodzić?
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie
MCV w morfologii – normy, podwyższone i obniżone stężenie