Polub nas na Facebooku
Czytasz: Podrabiana żywność. Jak poznać, że jedzenie pochodzi z nielegalnego źródła?
menu
Polub nas na Facebooku

Podrabiana żywność. Jak poznać, że jedzenie pochodzi z nielegalnego źródła?

Lekarz bądź naukowiec przygląda się pączkowi

Fot. Oleh Veres / Getty Images

Proceder podrabiania produktów żywieniowych kwitnie. Z nielegalnego źródła pochodzić może nie tylko mięso, ale i inne substancje, które później trafiają na nasze stoły. Co warto wiedzieć o podrabianej żywności? Czy można ją rozpoznać?

Najczęściej podrabiane są produkty, które są bardzo znane. Co do nich zaliczamy? Masło, mozarella, miody - producenci fałszują wiele rzeczy w imię zysku. Jak można sfałszować masło? Wystarczy dodać do niego oleju roślinnego i już mamy podróbkę masła, które powinno składać się tylko z tłuszczu zwierzęcego. 

Proste, prawda? Jak zatem kupować produkty, które mają dobry skład? Przede wszystkim czytać etykiety - jeśli lista składników jest zbyt długa, pełna nazw E z numerami, a zawartość mięsa w mięsie wynosi zaledwie 50 proc. to musimy mieć świadomość, że nie kupujemy dobrego produktu. Mało tego - kupujmy u sprawdzonych źródeł, sprawdzone produkty. Obecność certyfikatu nie oznacza od razu, że produkt jest lepszy jakościowo - jest droższy, a więc producent może go podrobić dla zysku. 

Polecamy: Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?

Dietetycy przestrzegają konsumentów przed kupowaniem produktów gotowych, już przetworzonych. Najzdrowiej wybierać surowe produkty i z nich przygotowywać posiłki, jednak nie kupujmy u dostawców, którzy nie mają dokumentów potwierdzających jakość produktu. Żywnością bardzo łatwo się zatruć, a produkty z tak zwanych bazarków mogą być dla nas wręcz niebezpieczne!

Więcej: Co to są konserwanty? „Lista E” środków konserwujących żywność

Co, jeśli kupiliśmy coś, co nam nie pasuje? Lista firm, które fałszują żywność znajdziemy na stronie Inspekcji Jakości Handlowej. Konsumenci mogą tam zgłaszać swoje wątpliwości dotyczące produktów. W przypadku zatrucia (a także niewłaściwego koloru czy zapachu żywności) możemy się zgłosić do sanepidu.

Więcej na ten temat dowiecie się z filmu:

Zobacz film: Podróbki wśród produktów żywnościowych - co można sfałszować? Źródło: Dzień Dobry TVN

Jednak to nie fałszowanie czy podrabianie żywności jest największym problemem, a nielegalna jej produkcja. Największe afery żywnościowe pochodzą właśnie z nielegalnej produkcji żywności lub środków żywnościowych. Na takim procederze tracimy jako państwo i  jako konsumenci. 

Warto wiedzieć: Lista szkodliwych dodatków do żywności. Co oznaczają skróty E?

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
0
Polecamy
Szkodliwe związki chemiczne w jedzeniu.
Po części to nasza wina
Szkodliwe związki chemiczne w jedzeniu. Po części to nasza wina Dzień Dobry TVN
Pakowanie próżniowe – wady i zalety.
Kiedy się przydaje?
Pakowanie próżniowe – wady i zalety. Kiedy się przydaje? Dzień Dobry TVN
Co to jest żywność ekologiczna?
Definicja i najwięksi producenci
Co to jest żywność ekologiczna? Definicja i najwięksi producenci TVN zdrowie
Dobra wędlina, czyli jaka?
Dobra wędlina, czyli jaka? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni
Kiwano - afrykański owoc o unikalnym smaku. Właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni