Polub nas na Facebooku
Czytasz: Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
menu
Polub nas na Facebooku

Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?

Podgrzybek zajączek

Fot. Adam88xx / Getty Images

Podgrzybek zajączek jest jadalnym grzybem z rodziny borowikowatych. Bardzo często robaczywieje i jest podobny do dwóch innych podgrzybków - złotoporego oraz żeberkowanego. Jak rozpoznać podgrzybka zajączka w lesie? Sprawdźcie. 

Podgrzybek zajączek jest grzybem jadalnym. Młode osobniki nadają się do marynowania w occie, starsze lepiej wykorzystać inaczej - np. do przygotowania pasty grzybowej lub zupy. Jak rozpoznać podgrzybka zajączka w lesie? Kolor kapelusza jest najczęściej oliwkowobrązowy, czasami żółtobrązowy lub siwobrązowy. U młodszych osobników jest półkolisty, starsze charakteryzują się bardziej rozpłaszczonym. Nie da się ściągnąć skórki z kapelusza, który w trakcie suszy pęka. Trzon grzyba ma kolor od żółtego przez żółtobrązowy do czerwonobrązowego. Jest wysoki - do 10 cm i smukły - do 2 cm średnicy. 

Podgrzybek zajączek ma miąższ biały lub kremowy z żółtym odcieniem, w kapeluszu miękki i mięsisty, siniejący po uściśnięciu. Grzyby mają przyjemny, lekko owocowy zapach.

Poznajcie ciekawostki na temat grzybów:

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery

Podgrzybek zajączek to grzyb bardzo pospolity. Występuje w lasach liściastych, iglastych i mieszanych, najczęściej pod dębem szkarłatnym, świerkiem pospolitym i limbą. W lasach iglastych można go także znaleźć wśród krzewinek borówki i czarnej jagody. Najczęściej spotkamy go w sezonie od czerwca do października.

Podgrzybek zajączek - jak przygotować?

Z powodu miękkich kapeluszy grzyby te nie nadają się do suszenia. Do marynowania w occie nadają się tylko, jak wspominaliśmy, młode osobniki. Najczęściej podgrzybki zajączki dusi się lub smaży, aby wydobyć ich smak.

Zupa z podgrzybków

  • 30 dag podgrzybków
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy zeszklić na maśle czosnek i cebulę, dodać rozmaryn oraz dokładnie umyte i oczyszczone grzyby. Po podsmażeniu grzybów z cebulą dolewamy bulion, a następnie gotujemy około 20 minut.

Zupę można zblendować na gładki krem. Należy ją doprawić solą i pieprzem, ewentualnie zabielić śmietaną. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
57
5
Polecamy
Suszone grzyby krok po kroku.
Jak je przygotować i przyrządzić?
Suszone grzyby krok po kroku. Jak je przygotować i przyrządzić? Dzień Dobry TVN
Podgrzybek szatan - jak wygląda podgrzybek trujący i czym się charakteryzuje?
Podgrzybek szatan - jak wygląda podgrzybek trujący i czym się charakteryzuje? Dzień Dobry TVN
Borowik ceglastopory – jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i jak go podawać?
Borowik ceglastopory – jak go rozpoznać, jakie ma właściwości i jak go podawać? TVN zdrowie
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda?
W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o odporność w okresie jesienno-zimowym? 
Jak dbać o odporność w okresie jesienno-zimowym?  Materiał sponsorowany
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Czym jest tabaka? Jakie jest działanie tabaki na organizm?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
Tabletki przeciwbólowe po alkoholu – paracetamol czy ibuprofen?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?
O czym może świadczyć zgrubienie za uchem?