Polub nas na Facebooku
Czytasz: Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?
menu
Polub nas na Facebooku

Podgrzybek zajączek - jak wygląda? Czy ten grzyb jest trujący?

Podgrzybek zajączek

Fot. Adam88xx / Getty Images

Podgrzybek zajączek jest jadalnym grzybem z rodziny borowikowatych. Bardzo często robaczywieje i jest podobny do dwóch innych podgrzybków - złotoporego oraz żeberkowanego. Jak rozpoznać podgrzybka zajączka w lesie? Sprawdźcie. 

Podgrzybek zajączek jest grzybem jadalnym. Młode osobniki nadają się do marynowania w occie, starsze lepiej wykorzystać inaczej - np. do przygotowania pasty grzybowej lub zupy. Jak rozpoznać podgrzybka zajączka w lesie? Kolor kapelusza jest najczęściej oliwkowobrązowy, czasami żółtobrązowy lub siwobrązowy. U młodszych osobników jest półkolisty, starsze charakteryzują się bardziej rozpłaszczonym. Nie da się ściągnąć skórki z kapelusza, który w trakcie suszy pęka. Trzon grzyba ma kolor od żółtego przez żółtobrązowy do czerwonobrązowego. Jest wysoki - do 10 cm i smukły - do 2 cm średnicy. 

Podgrzybek zajączek ma miąższ biały lub kremowy z żółtym odcieniem, w kapeluszu miękki i mięsisty, siniejący po uściśnięciu. Grzyby mają przyjemny, lekko owocowy zapach.

Poznajcie ciekawostki na temat grzybów:

Zobacz film: Ciekawostki na temat grzybów. Źródło: X-Bank Gallery

Podgrzybek zajączek to grzyb bardzo pospolity. Występuje w lasach liściastych, iglastych i mieszanych, najczęściej pod dębem szkarłatnym, świerkiem pospolitym i limbą. W lasach iglastych można go także znaleźć wśród krzewinek borówki i czarnej jagody. Najczęściej spotkamy go w sezonie od czerwca do października.

Podgrzybek zajączek - jak przygotować?

Z powodu miękkich kapeluszy grzyby te nie nadają się do suszenia. Do marynowania w occie nadają się tylko, jak wspominaliśmy, młode osobniki. Najczęściej podgrzybki zajączki dusi się lub smaży, aby wydobyć ich smak.

Zupa z podgrzybków

  • 30 dag podgrzybków
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy zeszklić na maśle czosnek i cebulę, dodać rozmaryn oraz dokładnie umyte i oczyszczone grzyby. Po podsmażeniu grzybów z cebulą dolewamy bulion, a następnie gotujemy około 20 minut.

Zupę można zblendować na gładki krem. Należy ją doprawić solą i pieprzem, ewentualnie zabielić śmietaną. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
61
9
Polecamy
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda?
W jaki sposób go przyrządzić?
Gąska (grzyb jadalny) - jak wygląda? W jaki sposób go przyrządzić? TVN zdrowie
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny?
Suszenie grzybów
Maślak pstry (bagniak, jakubek, miodówka) - czy jest jadalny? Suszenie grzybów TVN zdrowie
Mleczaj rydz – jadalny czy niejadalny?
Mleczaj rydz – jadalny czy niejadalny? Dzień Dobry TVN
Krwistoborowik szatański - jak wygląda trujący podgrzybek  i czym się charakteryzuje?
Krwistoborowik szatański - jak wygląda trujący podgrzybek  i czym się charakteryzuje? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dietetyczka radzi: Dieta ketogeniczna - plan, efekty, przepisy i skutki uboczne
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Dieta niskowęglowodanowa, czyli skuteczna redukcja tkanki tłuszczowej. Na czym polega dieta niskowęglowodanowa – zasady i efekty jej stosowania. Przykładowy dzienny jadłospis
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Strofantyna – gdzie kupić zapomniany lek nasercowy?
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Kiedy i co można jeść po gastroskopii? Zalecenia po badaniu
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Krosty na brzuchu – jakie mogą być przyczyny ich pojawienia się?
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia
Co oznacza i do czego prowadzi zanik kory mózgowej? Przyczyny i objawy schorzenia