Polub nas na Facebooku
Czytasz: Podbiał pospolity – skład chemiczny, właściwości, zastosowanie oraz działania niepożądane 

Podbiał pospolity – skład chemiczny, właściwości, zastosowanie oraz działania niepożądane 

NAN

Fot: creativenature.nl / stock.adobe.com

Podbiał pospolity jest powszechnie występującą byliną, która rośnie dziko w całej Europie, a także w Azji, terenach górzystych Ameryki Północnej oraz w niektórych państwach Ameryki Południowej. Popularnym surowcem leczniczym są suszone i świeże liście, a także kwiaty podbiału pospolitego Wykazują one właściwości, m.in. przeciwkaszlowe, wykrztuśne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, neuroprotekcyjne i przeciwnowotworowe. Najpowszechniejszym preparatem z tej rośliny jest syrop z podbiału. 

Podbiał pospolity (Tussilago farfara) jest rośliną należącą do roślin astrowatych. W Polsce jest to gatunek powszechny – rośnie w miejscach o dużym stopniu wilgoci: przy rowach, w polach, przy brzegach rzek i jezior, żwirowiskach, na pogorzeliskach, klifach nadmorskich, etc. Podbiał pospolity charakteryzuje się cienkimi i łuskowatymi rozłogami oraz złocistożółtymi kwiatami, które kwitną od marca do maja. Głównym surowcem leczniczym są liście podbiału, które cechują się owalno-sercowatym kształtem o nierównych brzegach.

Podbiał pospolity jako surowiec leczniczy

Popularnym surowcem charakteryzującym się wieloma właściwościami zdrowotnymi są suszone i świeże liście oraz kwiaty podbiału pospolitego. Niemniej jednak w celach leczniczych w Polce wykorzystuje się przede wszystkim liście tej rośliny, natomiast kwiaty stosowane są głównie w państwach azjatyckich. Liście podbiału pospolitego należy zbierać wiosną oraz latem z terenów charakteryzujących się niską ingerencją człowieka. Natomiast kwiaty podbiału pospolitego zbiera się we wczesnej fazie ich kwitnienia, czyli w marcu lub na początku kwietnia. 

Po zebraniu zarówno kwiaty, jak i liście tej rośliny należy jak najszybciej zasuszyć. Liście podbiału są bogatym źródłem polisacharydów (w tym szczególności insuliny), ramnozy, fukozy, a także aminokwasów. Natomiast w składzie chemicznym kwiatów znajdują się polisacharydy śluzowe (głównie glukoza i galaktoza), aminokwasy, aminy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Oprócz tego zarówno w liściach, jak i kwiatach podbiału pospolitego znajdują się liczne składniki mineralne, w tym: potas, miedź sód, magnez, żelazo i cynk.

Właściwości lecznicze podbiału pospolitego

Podbiał pospolity wykazuje wiele właściwości leczniczych, wśród najważniejszych można wymienić:

  • działanie przeciwkaszlowe i wykrztuśne, które jest możliwe dzięki zawartemu w podbiale śluzowi, który łagodzi receptory kaszlowe, a jednocześnie hamuje odruch kaszlu. Z tego powodu picie syropu z podbiału jest zalecane osobom, które zmagają się z zapaleniem gardła, krtani oraz z podrażnioną błoną śluzową jamy ustnej. Za działanie przeciwkaszlowe i wykrztuśnie odpowiadają zarówno kwiaty, jak i liście podbiału pospolitego,
  • działanie przeciwbakteryjne, za które odpowiedzialne są zawarte w podbiale pospolitym kwasy fenolowe. Dzięki temu zażywanie preparatów z tym surowcem polecane jest osobom, u których zdiagnozowano infekcję bakteryjną,
  • działanie przeciwzapalne i neuroprotekcyjne, które zostały potwierdzone w badaniach in vitro. Z tego powodu podbiał zalecany jest osobom, zmagającym się ze stanami zapalnymi – w szczególności górnych dróg oddechowych,
  • działanie przeciwutleniające i przeciwnowotworowe, które jest szczególnie odczuwalne wówczas, gdy preparaty z podbiału pospolitego są przyjmowane systematycznie przez wiele lat. Jak wykazały badania surowiec może zapobiec: białaczce, a także nowotworom okrężnicy.

Oprócz tego podbiał pospolity wykazuje również pozytywne działanie na układ krwionośnego – zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi, a także poprawia krążenie.

Jak stosować podbiał pospolity?

Podbiał można przyjmować zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Do zewnętrznego stosowania niezbędne są liście, które można zebrać samemu w okresie wiosenno-letnim, a następnie zasuszyć. Liście podbiału pospolitego dostępne są również w aptekach, sklepach zielarskich, a także w sklepach ze zdrową żywnością. Zaleca się używać liści lub przyrządzonego z nich wywaru na chorobowe zmiany skórne. Podbiału można używać także wewnętrznie – w postaci syropu, miodu lub tabletek.

Podbiał pospolity – działania niepożądane

Regularne przyjmowanie preparatów z podbiałem może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Głównym przeciwwskazaniem do stosowania syropu, miodu czy tabletek z tego surowca są problemy z wątrobą, ponieważ podbiał pospolity może przyczynić się do uszkodzenia tego organu. Ponadto preparaty z tym surowcem są bezwzględnie zakazane dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących piersią, a także dzieci poniżej 12. roku życia. 

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
20
3
Polecamy
Nawłoć – właściwości lecznicze i zastosowanie
Nawłoć – właściwości lecznicze i zastosowanie Dzień Dobry TVN
Krwawnik kichawiec – zastosowanie i właściwości lecznicze. Na co pomaga?
Krwawnik kichawiec – zastosowanie i właściwości lecznicze. Na co pomaga? Dzień Dobry TVN
Wrotycz pospolity - surowiec leczniczy. Właściwości, zastosowanie i działania niepożądane
Wrotycz pospolity - surowiec leczniczy. Właściwości, zastosowanie i działania niepożądane TVN zdrowie
Tarczyca bajkalska (bajkalina): właściwości lecznicze, zastosowanie w kosmetologii, dawkowanie, przeciwwskazania do stosowania, skutki uboczne
Tarczyca bajkalska (bajkalina): właściwości lecznicze, zastosowanie w kosmetologii, dawkowanie, przeciwwskazania do stosowania, skutki uboczne TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy temperatura prania ma znaczenie?
Czy temperatura prania ma znaczenie? Materiał sponsorowany
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik
Jak ułatwić sobie sprzątanie? Zobacz nasz poradnik Materiał sponsorowany
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta?
Co gwarantuje Karta Praw Pacjenta? Materiał sponsorowany
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Neutrocyty – normy, nadmiar i niedobór komórek układu odpornościowego
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Wysoki puls: co oznacza i kiedy występuje?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?
Syrop z mięty na zimę – jakie ma właściwości? Jak go przygotować?