Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pochrzyn dziki – właściwości oraz zastosowanie prozdrowotne i kosmetyczne
menu
Polub nas na Facebooku

Pochrzyn dziki – właściwości oraz zastosowanie prozdrowotne i kosmetyczne

Pochrzyn

Fot: JillianCain / gettyimages.com

Pochrzyn dziki to roślina lasów tropikalnych o licznych właściwościach prozdrowotnych. Poprawia krążenie krwi, reguluje cykl miesiączkowy, działa żółciopędnie. Znalazła też zastosowanie w kosmetyce – stanowi składnik kremów o działaniu nawilżającym i ujędrniającym.

Pochrzyn dziki najbardziej znany jest z łagodzenia objawów towarzyszących okresowi menopauzy. Stanowi źródło cennych składników, w tym m.in. alkaloidów, flawonoidów (np. kemferolu i kwercetyny), skrobi, żywicy, garbników czy saponin sterydowych. Przygotowuje się z niego napary bądź przyjmuje w formie kapsułek.

Pochrzyn dziki – wiadomości ogólne

Pochrzyn dziki (z łac. Dioscorea villosa L.), zwany też pochrzynem włochatym lub kosmatym, to gatunek rośliny zaliczany do rodzaju pochrzyn i rodziny pochrzynowate. Alternatywnie określany jest jako dziki yam (z ang. Wild Yam). Roślina ma postać pnączy z bulwiastymi kłączami. Pochodzi z obszarów tropikalnych.

Pochrzyn dziki – właściwości i zastosowanie prozdrowotne

Dziki pochrzyn ma szerokie zastosowanie w lecznictwie. Usprawnia odprowadzenie nadmiaru płynów z organizmu i redukcję tkanki tłuszczowej. Zapewnia prawidłowy przebieg procesów metabolicznych. Poprawia funkcjonowanie wątroby i nerek. Stosuje się go w łagodzeniu nieprawidłowości pracy jelit, reumatoidalnym zapaleniu stawów, osteoporozie (zapobiega spadkowi gęstości kości). Dziki pochrzyn wykazuje działanie napotne, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, moczopędne i żółciopędnie. Zwiększa energię i popęd seksualny oraz reguluje procesy zapamiętywania. Poprawia krążenie krwi i rozszerza naczynia krwionośne. Pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. W latach 50. ubiegłego wieku odkryto, że korzenie dzikiego pochrzynu zawierają diosgeninę, czyli hormon steroidowy będący prekursorem kortykosteroidów i hormonów płciowych. Stwierdzono także jego aktywność cytotoksyczną w stosunku do komórek nowotworowych i ograniczanie ryzyka rozwoju choroby Parkinsona i Alzheimera.

Ekstrakt z dzikiego pochrzynu działa podobnie do progesteronu. Stąd też często określa się go mianem „naturalnego progesteronu”. Dzięki temu wspomaga hormonalną terapię zastępczą. Skutecznie łagodzi wszelkie uporczywe dolegliwości pojawiające się podczas menopauzy, w tym zwłaszcza problem suchości pochwy, uderzeń gorąca, nadmierne pocenie się i drażliwość. Roślinę dodatkowo poleca się w zespole napięcia przedmiesiączkowego (PMS), silnych skurczach menstruacyjnych, zaburzeniach cykl miesiączkowego. Działa rozluźniająco na mięśnie gładkie, przez co nazywany jest korzeniem kolkowym. W sprzedaży znajduje się dedykowany kobietom krem z pochrzynu z naturalnym progesteronem. Opakowanie 59 ml to koszt około 50 zł. Produkt wsmarowuje się w skórę okolic brzucha i / lub piersi.

Dlaczego i kiedy warto leczyć się ziołami? Odpowiedź znajdziesz:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Dziki pochrzyn – zastosowanie w kosmetyce

Z cennych właściwości pochrzynu czerpie też przemysł kosmetyczny. Roślina wykazuje bowiem zdolność do nasilania proliferacji (zdolność rozmnażania się komórek) keratynocytów, czyli komórek naskórka, w wyniku czego okazuje się pomocna w likwidacji przebarwień skórnych. Dziki pochrzyn intensyfikuje procesy gojenia i działa przeciwgrzybiczo, dlatego używa się go w walce z zakażeniami grzybiczymi skóry. Roślina wpływa na jędrność skóry, co zostało wykorzystane w preparatach stosowanych na biust. Często w połączeniu z lukrecją i żeń-szeniem stanowi składnik kremu polecanego posiadaczom cery dojrzałej, suchej, wiotkiej. Wykazuje działanie odprężające, nawilżające, ściągające, kojące, chłodzące. Skutecznie zatrzymuje wilgoć oraz zwiększa elastyczność, miękkość i blask skóry. Krem z pochrzynu w opakowaniu 125 g kosztuje około 55 zł. Ekstraktem z korzenia dzikiego pochrzynu można wzbogacać gotowe kosmetyki lub użyć go jako składnik samodzielnie wytwarzanych specyfików. Opakowanie 5 g to koszt około 7 zł. Ma postać jasnobrązowego drobnego proszku o lekko orzechowym zapachu, który jest bardzo łatwo rozpuszczalny w wodzie. Zalecane zastosowanie w preparatach typu toniki, kremy, maseczki, żele wynosi do 5%.

Jak przygotować napar z pochrzynu?

Jedną z możliwych form przyjmowania dzikiego pochrzynu jest napar. Jego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy 1 g surowca zalać 1 szklanką wrzątku, po czym odstawić pod przykryciem na 30 minut. Przed każdym planowanym spożyciem konieczne jest przygotowanie świeżego naparu.

Dziki pochrzyn nie powinien być stosowany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby poniżej 18 lat. Jego przyjmowanie powinno zostać wcześniej skonsultowane z lekarzem w przypadku zażywania tabletek antykoncepcyjnych.

Gdzie można kupić i ile kosztuje dziki pochrzyn?

Dziki pochrzyn nabyć można w sklepach zielarskich i większości aptek oraz w sprzedaży internetowej. Za opakowanie 50 g mielonego korzenia zapłaci się około 10 zł. Na rynku farmaceutycznym znajduje się wiele preparatów posiadających go w swoim składzie. Najbardziej popularny jest w formie kapsułek. Opakowanie 60 sztuk to koszt około 58 zł. Kapsułka dostarcza przeważnie 400 mg sproszkowanego pochrzynu.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
466
41
Polecamy
Korzeń łopianu - podstawowe informacje. Niefarmakologiczna metoda leczenia, korzeń łopianu zastosowanie. Jak spożywać korzeń łopianu?
Korzeń łopianu - podstawowe informacje. Niefarmakologiczna metoda leczenia, korzeń łopianu zastosowanie. Jak spożywać korzeń łopianu? Dzień Dobry TVN
Maść arnikowa i tabletki z arniki górskiej – jakie są ich właściwości?
Maść arnikowa i tabletki z arniki górskiej – jakie są ich właściwości? Dzień Dobry TVN
Gorzknik kanadyjski – właściwości lecznicze i zastosowanie rośliny
Gorzknik kanadyjski – właściwości lecznicze i zastosowanie rośliny TVN zdrowie
Prawoślaz lekarski – właściwości oraz zastosowanie lecznicze i kosmetyczne
Prawoślaz lekarski – właściwości oraz zastosowanie lecznicze i kosmetyczne TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Seks oralny – czym jest stosunek oralny? Najlepsze pozycje w seksie oralnym
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Czym jest detektor tętna płodu i jak działa? Od kiedy można go używać?
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami
Pierwszy rok w przedszkolu? Zobacz, jak uchronić dziecko przed infekcjami Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Krostki na penisie – skąd biorą się czerwone lub białe krostki na penisie?
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis
Sok z kiszonego buraka - właściwości stosowanie przepis