Polub nas na Facebooku
Czytasz: Po czym poznać, że miód jest dobrej jakości?
menu
Polub nas na Facebooku

Po czym poznać, że miód jest dobrej jakości?

Fot. Program 36,6 / x-news.pl

Fot. Program 36,6 / x-news.pl

Z nieemitowanego wcześniej fragmentu odcinka programu 36,6°C dowiecie się, jak rozpoznać miód dobrej jakości. Na co zwracać uwagę przy zakupie miodu? Jakie informacje są ważne dla konsumenta?

Dobry miód to taki, który jest zdrowy - to najważniejsze i powinno być dla nas istotne. Jednak czy można miód oszukać? Co wyczytamy na etykiecie produktu? Przede wszystkim powinno być tam napisane, skąd pochodzi miód, czyli etykieta musi mieć informację o nazwie pasieki oraz o dacie rozlania miodu. Poza tym powinien być podany telefon do właściciela pasieki.

Co w miodzie powinno nas zaniepokoić? Czy to, że uległ zcukrzeniu wpływa na jego właściwości? Na szczęście nie - zaniepokoić nas powinny raczej miody, które nie zcukrzyły się po upływie pół roku. Oznacza to, że były podgrzewane w procesie produkcji, a takie miody tracą swoje prozdrowotne właściwości. Więcej o tym znajdziecie na filmie:

Redakcja poleca:
Sok z rokitnika – właściwości, sposób przygotowania, przeciwwskazania
Torbiel okołokorzeniowa kręgosłupa – na czym polega choroba? Objawy i leczenie schorzenia
Bezoary – przyczyny powstawania, objawy i leczenie

Zobacz film: Jak rozpoznać, że miód jest dobrej jakości? Źródło: 36,6

Należy także pamiętać, że miód podgrzewany przez nas także traci swoje właściwości. Dodawanie go do gorącej herbaty sprawia, że z miodu robimy zwykły słodzik. Prof. Krzysztof Łabuzek zachęca, aby miód jeść sam - można go nałożyć na kanapkę, jednak nie powinno się go dodawać do herbaty. Chyba, że zimnej. 

W programie 36,6°C Ewa Drzyzga i prof. Łabuzek rozwiali wszystkie mity na temat miodu. Zobaczcie koniecznie.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
91
7
Polecamy
Czy miód produkowany w pasiekach miejskich jest zdrowy?
Odpowiedź znajdziecie w nowym sezonie programu 36,6°C!
Czy miód produkowany w pasiekach miejskich jest zdrowy? Odpowiedź znajdziecie w nowym sezonie programu 36,6°C! TVN zdrowie
Miód lipowy – smak, właściwości i zastosowanie
Miód lipowy – smak, właściwości i zastosowanie TVN zdrowie
Świat okiem melona.
"Pretensje" już w sklepach
Świat okiem melona. "Pretensje" już w sklepach Dzień Dobry TVN
Na co pomoże nam herbata z imbirem i kardamonem?
Lecznicze właściwości i przepis
Na co pomoże nam herbata z imbirem i kardamonem? Lecznicze właściwości i przepis Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Co to są odleżyny? Skala Torrance’a do klasyfikacji stopnia zaawansowania odleżyn
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Przeszczep rogówki – wskazania, powikłania i rekonwalescencja
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Czym jest zespół Wallenberga? Objawy i przyczyny zespołu bocznego opuszki
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Katar u dziecka – przyczyny i rodzaje. Jak można go zwalczyć?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Zdrowe odżywianie – jakie są zasady zdrowego odżywiania i o czym należy pamiętać, układając dietę?
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty
Pękające pięty, czyli problem kosmetyczny i zdrowotny. Przyczyny pękania pięt. Leczenie – zalecane składniki preparatów i domowe sposoby na suche i spękane pięty