Polub nas na Facebooku
Czytasz: Plusy i minusy gotowania na płycie. Jaką płytę wybrać?

Plusy i minusy gotowania na płycie. Jaką płytę wybrać?

Zainteresował Cię ten artykuł?
gotowanie

Fot. skynesher / Getty Images

Gotowanie jest fajne i zdrowe! W dzisiejszych czasach powraca moda na przygotowywanie wszystkiego w domu i to najlepiej od podstawowych składników. Wtedy mamy gwarancję, że w naszych potrawach nie ma soli, cukru czy sztucznych barwników i konserwantów, które nie są obojętne dla zdrowia. 

O szkodliwości niektórych substancji mówi się obecnie bardzo dużo. Wiemy, że nadmiar soli sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego, zaś nadmiar cukrów prostych otyłości, która z kolei prowadzi do innych chorób, jak choćby cukrzycy typu 2. Barwniki i konserwanty dodawane do gotowej żywności często wykazują działanie rakotwórcze, potrafią oddziaływać negatywnie na pamięć i koncentrację oraz działać uzależniająco. 

W świecie otaczającej nas chemii wielu z nas decyduje się przygotowywać wszystko samemu w domu. I słusznie! Podstawą zdrowego życia jest dieta, wszak mądre przysłowie głosi, że jesteśmy tym, co jemy. A chyba nikt nie chciałby świecić w ciemności niczym laboratoryjna chemia! Jednak żeby zdrowo gotować potrzebne są odpowiednie sprzęty. Jakie?

Duże znaczenie ma lodówka, w której przechowujemy żywność. Nie wszystko powinno się trzymać w lodówce, a rozmieszczenie żywności po półkach również ma znaczenie. Więcej na ten temat znajdziecie tutaj: Jakich produktów nie należy przechowywać w lodówce?

Teraz przechodzimy do kuchenki. Jaką kuchenkę kupić, aby spełniała nasze wszystkie oczekiwania? W dzisiejszych czasach do lamusa odeszły kuchenki i płyty gazowe. Zastąpiły je płyty ceramiczne i indukcyjne, które nie tylko estetyczniej wyglądają, ale są także łatwiejsze w czyszczeniu. Zajmijmy się nimi po kolei.

Płyta indukcyjna

To najnowocześniejsze rozwiązanie dostępne na rynku. W ostatnim czasie ceny płyt indukcyjnych znacznie spadły, jednak na tego typu sprzęcie nie powinno się oszczędzać! Jak działa płyta indukcyjna? Czynnikiem grzewczym jest szybkozmienne pole elektromagnetyczne powodujące powstawianie ruchów wirowych, oddziałujących na powierzchnię garnków. 

Oznacza to, że wraz z płytą indukcyjną będziemy musieli zakupić specjalny zestaw garnków ze spodem ferromagnetycznym, na którego dnie wytwarzane jest ciepło. Takie rozwiązanie pozwala skrócić czas gotowania nawet o 30 proc.! Dodatkowo płyta indukcyjna teoretycznie nie powinna się nagrzewać - nagrzewa się od dna garnka, więc i ryzyko poparzenia jest niewielkie. 

Najważniejszą zaletą płyty indukcyjnej jest jednak jej wysoka energooszczędność. Dopływ prądu jest odcinany w momencie zdjęcia garnka z płyty, zapotrzebowanie na energię elektryczną jest nawet o 1/4 mniejsze niż w przypadku płyt ceramicznych.

Minusem płyty indukcyjnej będzie (poza specjalnym zestawem naczyń) jej ograniczenie do stosowania przez osoby z rozrusznikiem serca. Pole elektromagnetyczne wytwarzane przez płytę, może zakłócić jego pracę. 

Jaką płytę indukcyjną wybrać? Najlepiej Sharpa! Ceny płyt indukcyjnych rozpoczynają się już od 800 zł, jednak za bardziej zaawansowane modele zapłacimy więcej. Dla przykładu model Sharp KH-6I27CS00-EU z czterema polami indukcyjnymi "Booster" został wyposażony w 4 programy automatyczne, funkcję "Stop+GO", funkcję Bridge (łączenie dwóch pól w jedno większe). Dodatkowo płyta podtrzymuje ciepło, rozpoznaje obecność garnka i jego wielkość, ma także sterowanie sensorowe oraz timer.

Funkcja AutoHeatControl ułatwia kuchenne czynności, takie jak gotowanie, smażenie, topienie czekolady i podtrzymywanie jej we właściwej temperaturze. Wszystko za dotknięciem jednego przycisku. SliderTouch to opcja, dzięki której przesuwane elementy sterujące umożliwiają łatwy wybór poziomu mocy - są bardzo intuicyjnie rozmieszczone. Płyta jest także zabezpieczona przed dziećmi, dzięki funkcji Blokady Rodzicielskiej, a dzięki EasyToClean Surface można bardzo łatwo wyczyścić powierzchnię płyty.

Szczególną uwagę trzeba zwrócić na Hot Surface Indicator - symbol H ma zapewnić bezpieczeństwo po wyłączeniu strefy grzewczej ostrzegając przed gorącą powierzchnią. 

Fot. Sharp KH-6I19BS00

Fot. Sharp KH-6I19BS00

Płyta ceramiczna

Płyta ceramiczna ma, podobnie do indukcyjnej, łatwą do czyszczenia powierzchnię, minutnik, zabezpieczenie przed dziećmi, a w niektórych modelach także czujniki smażenia i funkcje automatycznego gotowania. Płaska i gładka powierzchnia płyty pozwala na łatwe i szybkie czyszczenie, również rozlanych potraw. 

Do wad płyty ceramicznej należy zaliczyć możliwość poparzenia przez nagrzaną powierzchnię płyty czy niemożność gotowania podczas przerwy w dostawie prądu. 

Z płyt ceramicznych warto polecić model Sharpa KH-6I19FT00. Wyposażony on został w timer, blokadę rodzicielską, ikonkę informującą o nagrzanej powierzchni płyty, InductionBoost (maksymalna temperatura osiągana jest w kilka sekund, przyspieszając proces podgrzewania i skracając czas przygotowania potrawy) oraz Stop&Go (która to funkcja pozwala na zatrzymanie procesu gotowania, a następnie wznowienie go). 

Dzięki funkcji Timer można  z łatwością ustawić niezależny timer (od 1 do 99 minut) dla każdego z pól, dzięki czemu będą one wyłączane automatycznie po upływie zadanego czasu. Gdy płyta jest wyłączona również istnieje możliwość włączenia  minutnika. Płyta Sharpa ma także funkcję Blokady Rodzicielskiej oraz gładką powierzchnię ze szkła ceramicznego, którą można wyjątkowo łatwo czyścić.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
50
14
Więcej na temat
Urządzenia do walki z alergiami. Jak pozbyć się pyłków, roztoczy, bakterii i grzybów z domu?
Urządzenia do walki z alergiami. Jak pozbyć się pyłków, roztoczy, bakterii i grzybów z domu?
Quiz: Co wiesz na temat alergii?
Quiz: Co wiesz na temat alergii?
Czy pranie w niskiej temperaturze zabija bakterie?
Czy pranie w niskiej temperaturze zabija bakterie?
Wiele polskich miast dusi się smogiem, które najbardziej?
Wiele polskich miast dusi się smogiem, które najbardziej?
Komentarze (0)
Nie przegap
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać?
Jak dbać o skórę zimą, jakie kosmetyki pielęgnacyjne wybrać? Materiał sponsorowany
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Najgroźniejsze dla naszego zdrowia sztuczne barwniki. Gdzie je znajdziemy?
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Aparaty ortodontyczne – rodzaje, zakładanie, higiena i koszty
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
Elektroniczna recepta. Wszystko, co musisz wiedzieć o e-receptach
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
E-zwolnienia lekarskie. Co trzeba wiedzieć o nowym systemie wystawiania L4?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?
Kawa z masłem – jakie ma właściwości? Jak przygotować kawę z masłem?