Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pleśń w orzechach, na owocach i w mieszkaniu. Jak zabijają nas grzyby?
menu
Polub nas na Facebooku

Pleśń w orzechach, na owocach i w mieszkaniu. Jak zabijają nas grzyby?

Pleśń - próbka pleśni w laboratorium

Fot. AndreasReh / Getty Images

Grzyby, czyli popularna pleśń, potrafi być trująca. Nie zawsze zdajemy sobie sprawę z tego, że zarodniki pleśni są dla nas szkodliwe. A grzyby potrafią być wszędzie, także w naszych mieszkaniach. Najczęściej mamy z nimi styczność w żywności i uwierzcie, warto zachować ostrożność.

Pleśń w żywności to zazwyczaj szarawy meszek lub zielony nalot na produktach.  Co ciekawe toksyny obecne w powstałym grzybie przenikają do całego produktu, dlatego jeśli widzimy, że coś już pokryło się niechcianą pleśnią należy to niezwłocznie wyrzucić, a miejsce, w którym produkt był przechowywany umyć i przetrzeć preparatem z alkoholem. 

Pilnujesz, aby żywność się nie psuła?

Zagłosuj, jeśli chcesz zobaczyć wyniki

W żywności mogą wystąpić różne rodzaje grzyba, a te produkują toksyny z różnych względów - w celu ochronnym (aby otruć potencjalnego kandydata do ich spożycia) lub jako produkt uboczny trawienia pokarmów. Grzyby najlepiej czują się w temperaturze 20–30 stopni Celsjusza, ale temperatura niższa (np.  ta obecna w lodówce, a więc około 10 stopni) nie zahamuje, a jedynie spowolni ich rozrost. 

Redakcja poleca:
Zapalenie gardła u dzieci i dorosłych - jak złagodzić ból domowymi sposobami?
Dieta eliminacyjna – na czym polega i kiedy jest zalecana?
Szczepienia na COVID-19. Rząd zmienia harmonogram szczepień

Warto także wiedzieć, że ani pieczenie, ani gotowanie nie zwalczą pleśni. Podobnie jest z mrożeniem - proces obróbki termicznej nie zniszczy toksyn!

Jakie rodzaje toksyn wyróżniamy i gdzie występują? Tego dowiecie się z filmu. Przypominamy jednak, że nawet niewielka ilość toksyn może uszkodzić bezpowrotnie nasze DNA.

Zobacz film: Toksyny w pleśni - aflatoksyna (orzechy), ochratoksyna (zboża), patulina (owoce). Źródło: Dzień Dobry TVN

Patulina, czyli toksyna pojawiająca się na owocach, warzywach i różnego rodzaju produktach spożywczych jest niebezpieczna dla naszego organizmu. Działa rakotwórczo, mutagennie (zmienia nasze DNA) oraz teratogennie (może powodować wady wrodzone u płodu). Co ciekawe pewne stężenie patuliny w produktach pochodzących z jabłek jest dopuszczalne! Światowa Organizacja Zdrowia za maksymalne dopuszczalne stężenie tego związku w soku jabłkowym, napojach alkoholowych otrzymanych z jabłek lub z udziałem soku jabłkowego przyjęła 50 µg/kg. Dla stałych produktów otrzymanych z jabłek obowiązuje poziom 25 μg/kg., natomiast w produktach przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci dopuszczalny poziom zanieczyszczenia wynosi 10 μg/kg.

Najczęstsze objawy zatrucia patuliną to: podrażnienie żołądka, wymioty, nudności, ból brzucha, biegunka, apatia, ogólne zmęczenie, zaburzenia krzepnięcia krwi, bóle i zawroty głowy, kłopoty z oddychaniem.

Dobra pleśń

W niektórych produktach pleść jest pożądana. Mowa tu o specjalnie tworzonych serach pleśniowych, które nie są dla nas trujące. Pytanie jednak, czy sery pleśniowe są zdrowe? Pamiętajmy, że poza charakterystycznym kolorem i smakiem (a także zapachem) zawierają w sobie dużo soli i tłuszczu. Dlatego należy ograniczyć ich spożycie.

Serów pleśniowych nie powinny jeść kobiety ciężarne. Dlaczego? Co jeszcze w nich znajdziemy? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Sery pleśniowe - jak powstają i jak działają? Źródło: Dzień Dobry TVN

Pleśń w mieszkaniu

Grzyby atakują nas nie tylko z pożywienia. Mogą także rozwijać się w naszym domu powodując problemy z układem oddechowym. Duże stężenie zarodników pleśni w pomieszczeniu skutkuje alergią, astmą, katarem siennym, bólem głowy oraz ogólnym osłabieniem. 

Jak sobie radzić z grzybem w domu? Dlaczego powstaje? Dowiecie się tego z filmu:

Zobacz film: Grzyb w mieszkaniu - co nam grozi? Źródło: Dzień Dobry TVN


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
6
1
Polecamy
Co to jest patulina?
Jakie mogą być objawy zatrucia pleśnią z owoców?
Co to jest patulina? Jakie mogą być objawy zatrucia pleśnią z owoców? TVN zdrowie
Jak groźna dla naszego zdrowia może być pleśń?
Jak groźna dla naszego zdrowia może być pleśń? Dzień Dobry TVN
Mole spożywcze w domu - jak się ich pozbyć?
Mole spożywcze w domu - jak się ich pozbyć? TVN zdrowie
Glutaminian sodu i jego ciemna strona.
Jeść czy unikać?
Glutaminian sodu i jego ciemna strona. Jeść czy unikać? Dzień Dobry TVN
Komentarze (0)
Nie przegap
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki