Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pleśń, szkło i martwe szkodniki znalezione w buraczkach. Partia wycofana ze sprzedaży
menu
Polub nas na Facebooku

Pleśń, szkło i martwe szkodniki znalezione w buraczkach. Partia wycofana ze sprzedaży

dianazh/getty images

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek ostrzeżenie publiczne dotyczące partii tartych buraczków, w których stwierdzono pleśń, martwe szkodniki i odłamki szkła.

Chodzi o produkt „Buraczki wiórki”, 290 g, wyprodukowane dla: Lewiatan Holding S.A. przez P.P.H.U. „Frutico”, Export-Import, Szczepan Stanik, ul. Leśna 11, 98-330 Nowe Gajęcice. Kwestionowana partia ma numer 15.07.2021/B i datę trwałości: 15.07.2021.

Buraczki wycofane ze sprzedaży

W związku ze skargą konsumenta Państwowa Inspekcja Sanitarna pobrała do analizy próbki produktu. W trzech z czterech pobranych próbek stwierdzono obecność pleśni, w dwóch z czterech próbek obecność zanieczyszczeń biologicznych (martwe, zasuszone szkodniki), natomiast w jednej z czterech próbek - obecność czterech odłamków szkła. Bezzwłocznie poinformowano właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (PPIS) pełniącego nadzór nad zakładem produkcyjnym.

Redakcja poleca:
Zapalenie gardła u dzieci i dorosłych - jak złagodzić ból domowymi sposobami?
Dieta eliminacyjna – na czym polega i kiedy jest zalecana?
Szczepienia na COVID-19. Rząd zmienia harmonogram szczepień

W poniedziałek przedstawiciele PPIS w Pajęcznie przeprowadzili kontrolę w P.P.H.U „FRUTICO”, Eksport – Import, Szczepan Stanik, podczas której ustalono, że produkt pn. Buraczki wiórki marki Lewiatan, oznakowany numerem partii: 15.07.2021/B i datą minimalnej trwałości: 15.07.2021 wyprodukowano 15.07.2020 r. w ilości 6400 sztuk.

Cała partia ww. produktu została dostarczona do odbiorcy: Lewiatan Holding S.A. Zakład uruchomił procedurę wycofania kwestionowanego produktu z obrotu. Producent poinformował odbiorcę o konieczności pilnego wycofania partii z obrotu. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające.

GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.

Buraki – wartości odżywcze

Choć pewna partia buraków została wycofana ze sprzedaży, to nie należy zapominać o tym, że buraki same w sobie są  źródłem witamin i minerałów.

Burak to jedno z częściej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Można z niego przygotować zupę, sok, a ugotowane i starte stanowią doskonały dodatek do obiadu. Dlaczego warto jeść potrawy na bazie buraków i jakich cennych substancji dostarczają?

Buraki zawierają sporo potasu. W 100 gramach jest go aż 348 mg. Pierwiastek ten wspomaga pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi. Buraki jedzone regularnie pomagają obniżyć cholesterol. Warto zwrócić na nie uwagę także ze względu na żelazo (które jest bardzo dobrze przyswajalne) i kwas foliowy. Oba te związki uczestniczą w procesach krwiotwórczych, tym samym chronią przed anemią i wspomagają jej leczenie. O burakach – właśnie ze względu na kwas foliowy – powinny pamiętać także kobiety w ciąży lub te, które dopiero starają się o dziecko. Związek ten jest niezbędny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej. To właśnie z niej później rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka. Niedobór kwasu foliowego może skutkować poważnymi wadami płodu.

W burakach zawarty jest także tryptofan. To aminokwas, który wpływa na nasze samopoczucie. Jego niedobór często łączony jest z rozwojem depresji.

Buraki nie tylko chronią przed rozwojem raka czy anemią. Zawarte w warzywie betacjany aktywują układ immunologiczny i wzmacniają odporność. W warzywie znajdują się także wapń (41 mg/100 g) oraz fosfor i magnez (17 mg/100 g). Buraki zawierają śladowe ilości witamin. Najwięcej mają witaminy C (ok. 10 mg/100 g), która jest jednym z silnie

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
56
4
Polecamy
Buraki – dlaczego warto je jeść i jakie mają wartości odżywcze?
Buraki – dlaczego warto je jeść i jakie mają wartości odżywcze? TVN zdrowie
Kiedy żywność eko jest naprawdę eko?
Kiedy żywność eko jest naprawdę eko? Dzień Dobry TVN
5 porcji warzyw i owoców.
Jak zacząć jeść naprawdę zdrowo?
5 porcji warzyw i owoców. Jak zacząć jeść naprawdę zdrowo? Dzień Dobry TVN
Zalecane i przeciwwskazane połączenia żywieniowe – z czym zestawiać poszczególne produkty?
Zalecane i przeciwwskazane połączenia żywieniowe – z czym zestawiać poszczególne produkty? TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Raka szyjki macicy można pokonać. Trwa Europejski Tydzień Profilaktyki Raka Szyjki Macicy
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Zasady prawidłowego pomiaru ciśnienia krwi
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Hartowanie organizmu – na czym polega i jak zrobić to bezpiecznie?
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Ból kolana u dziecka – przyczyny dolegliwości, możliwe choroby
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Guarana – surowiec bogaty w kofeinę. Korzystne właściwości, dawkowanie, skutki uboczne, przeciwwskazania 
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki
Zapalenie trzustki: przyczyny, objawy, leczenie ostrego zapalenia trzustki