Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pleśń, szkło i martwe szkodniki znalezione w buraczkach. Partia wycofana ze sprzedaży
menu
Polub nas na Facebooku

Pleśń, szkło i martwe szkodniki znalezione w buraczkach. Partia wycofana ze sprzedaży

dianazh/getty images

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w poniedziałek ostrzeżenie publiczne dotyczące partii tartych buraczków, w których stwierdzono pleśń, martwe szkodniki i odłamki szkła.

Chodzi o produkt „Buraczki wiórki”, 290 g, wyprodukowane dla: Lewiatan Holding S.A. przez P.P.H.U. „Frutico”, Export-Import, Szczepan Stanik, ul. Leśna 11, 98-330 Nowe Gajęcice. Kwestionowana partia ma numer 15.07.2021/B i datę trwałości: 15.07.2021.

Buraczki wycofane ze sprzedaży

W związku ze skargą konsumenta Państwowa Inspekcja Sanitarna pobrała do analizy próbki produktu. W trzech z czterech pobranych próbek stwierdzono obecność pleśni, w dwóch z czterech próbek obecność zanieczyszczeń biologicznych (martwe, zasuszone szkodniki), natomiast w jednej z czterech próbek - obecność czterech odłamków szkła. Bezzwłocznie poinformowano właściwego państwowego powiatowego inspektora sanitarnego (PPIS) pełniącego nadzór nad zakładem produkcyjnym.

W poniedziałek przedstawiciele PPIS w Pajęcznie przeprowadzili kontrolę w P.P.H.U „FRUTICO”, Eksport – Import, Szczepan Stanik, podczas której ustalono, że produkt pn. Buraczki wiórki marki Lewiatan, oznakowany numerem partii: 15.07.2021/B i datą minimalnej trwałości: 15.07.2021 wyprodukowano 15.07.2020 r. w ilości 6400 sztuk.

Cała partia ww. produktu została dostarczona do odbiorcy: Lewiatan Holding S.A. Zakład uruchomił procedurę wycofania kwestionowanego produktu z obrotu. Producent poinformował odbiorcę o konieczności pilnego wycofania partii z obrotu. Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające.

GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktu z partii wskazanej w komunikacie.

Buraki – wartości odżywcze

Choć pewna partia buraków została wycofana ze sprzedaży, to nie należy zapominać o tym, że buraki same w sobie są  źródłem witamin i minerałów.

Burak to jedno z częściej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Można z niego przygotować zupę, sok, a ugotowane i starte stanowią doskonały dodatek do obiadu. Dlaczego warto jeść potrawy na bazie buraków i jakich cennych substancji dostarczają?

Buraki zawierają sporo potasu. W 100 gramach jest go aż 348 mg. Pierwiastek ten wspomaga pracę serca oraz reguluje ciśnienie krwi. Buraki jedzone regularnie pomagają obniżyć cholesterol. Warto zwrócić na nie uwagę także ze względu na żelazo (które jest bardzo dobrze przyswajalne) i kwas foliowy. Oba te związki uczestniczą w procesach krwiotwórczych, tym samym chronią przed anemią i wspomagają jej leczenie. O burakach – właśnie ze względu na kwas foliowy – powinny pamiętać także kobiety w ciąży lub te, które dopiero starają się o dziecko. Związek ten jest niezbędny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej. To właśnie z niej później rozwija się mózg oraz rdzeń kręgowy dziecka. Niedobór kwasu foliowego może skutkować poważnymi wadami płodu.

W burakach zawarty jest także tryptofan. To aminokwas, który wpływa na nasze samopoczucie. Jego niedobór często łączony jest z rozwojem depresji.

Buraki nie tylko chronią przed rozwojem raka czy anemią. Zawarte w warzywie betacjany aktywują układ immunologiczny i wzmacniają odporność. W warzywie znajdują się także wapń (41 mg/100 g) oraz fosfor i magnez (17 mg/100 g). Buraki zawierają śladowe ilości witamin. Najwięcej mają witaminy C (ok. 10 mg/100 g), która jest jednym z silnie

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
57
4
Polecamy
Buraki – dlaczego warto je jeść i jakie mają wartości odżywcze?
Buraki – dlaczego warto je jeść i jakie mają wartości odżywcze? TVN zdrowie
Kiedy żywność eko jest naprawdę eko?
Kiedy żywność eko jest naprawdę eko? Dzień Dobry TVN
5 porcji warzyw i owoców.
Jak zacząć jeść naprawdę zdrowo?
5 porcji warzyw i owoców. Jak zacząć jeść naprawdę zdrowo? Dzień Dobry TVN
GIS ostrzega:
wykryto bakterie Listeria w łososiu sałatkowym.
Sprawdź, czy masz go w lodówce i zwróć do sklepu
GIS ostrzega: wykryto bakterie Listeria w łososiu sałatkowym. Sprawdź, czy masz go w lodówce i zwróć do sklepu TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Niedobór witaminy C – przyczyny. Sposoby uzupełniania kwasu askorbinowego
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Czym jest zapaść krążeniowa? Przyczyny, objawy i leczenie
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Regulują poziom cukru, wspomagają odchudzanie, a także poprawiają nastrój. Dlaczego warto jeść daktyle?
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Idealna pora na rodzeństwo dla jedynaka
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Kawa z kardamonem ‒ właściwości i najlepsze przepisy 
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie
Rwa barkowa - przyczyny, ćwiczenia, objawy, leczenie, trwanie