Polub nas na Facebooku
Czytasz: Placki z płatków owsianych – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości 

Placki z płatków owsianych – jak je przygotować? Wartość odżywcza i właściwości 

Zainteresował Cię ten artykuł?
placki z płatków owsianych

Fot. YSedova / Getty Images

Placki z płatków owsianych są źródłem błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Mają wysoką wartość odżywczą i wykazują liczne właściwości zdrowotne. Składniki w nich zawarte obniżają poziom cholesterolu, regulują trawienie, działają odmładzająco i dodają sił witalnych. 

Placki z płatków owsianych są zdrową i pożywną propozycją śniadania lub podwieczorku. Główny składnik dania – płatki owsiane – dostarcza dużych ilości błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B. Dzięki temu ma korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego i układu nerwowego.

Placki z płatków owsianych – jak zrobić?

Placki z płatków owsianych są niezwykle proste w przygotowaniu. Większość przepisów wykorzystuje jedynie 2 podstawowe składniki – płatki owsiane i jajka. Do placków najczęściej dodawany jest dojrzały banan, będący źródłem skrobi. W bardziej energetycznej wersji oprócz płatków owsianych dodaje się również pełnoziarnistej mąki, która jest dodatkową dawką błonnika pokarmowego. Do smażenia placków z płatków owsianych najlepiej jest skorzystać ze specjalnej patelni z nieprzywierającą powłoką z możliwością smażenia bez tłuszczu. Dzięki temu danie będzie lekkie, bardziej dietetyczne i dostarczy mniej kalorii. Gotowe placki z płatków owsianych można serwować z owocami, konfiturami lub polane syropem klonowym bądź owocowym.

Placki z płatków owsianych z bananem – przepis

W przygotowanych plackach z płatków owsianych (smażonych na patelni beztłuszczowej) znajduje się około: 

kcal 663
białko 21 g 
tłuszcze  14.2 g 
węglowodany 60.8 g 
błonnik pokarmowy 6 g

Jeden placek dostarcza około:

kcal 73
białko 2.3 g 
tłuszcz 1.5 g
węglowodany 6.7 g
błonnik pokarmowy 0.6 g 

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 2 średnie jaja,
  • 1 duży dojrzały banan,
  • 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia (lub bez w przypadku patelni do smażenia beztłuszczowego).

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieść płatki owsiane i jaja. Zmiksuj na na średnich obrotach tak, by powstała piana z jajek.
  2. Obierz banana i rozgnieć za pomocą widelca. Rozgnieciony owoc dodaj do miski z masa z płatków i jajek. Całość wymieszaj łyżką i odstaw na 10–15 minut, by płatki lekko napęczniały.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Przygotowaną masę nakładaj łyżką. Każdy placek lekko spłaszczaj tak, by miał średnicę około 6 cm.
  4. Placki smaż z obu stron na średnim palniku.
  5. Placki z płatków owsianych można podawać udekorowane pokrojonym bananem.

Placki z płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej – przepis

Z przygotowanej masy otrzymuje się około 10 placuszków. W przygotowanych plackach z płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej znajduje się około: 

kcal 1677
białko 75 g
tłuszcz 33.2 g
węglowodany 227 g
błonnik pokarmowy 17 g 

W jednym placku znajduje się około: 

kcal 167
białko 7.5 g
tłuszcz 3.3 g
węglowodany 2.3 g
błonnik pokarmowy  1.7 g

Składniki:

  • ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1 ½ szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsyp płatki, mąkę, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier waniliowy. Wymieszaj łyżką. Dodaj jajka, jogurt i ponownie wymieszaj.
  2. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju lub posmarowaną kawałkiem masła (lub pomiń ten etap, jeśli korzystasz z patelni beztłuszczowej). Na patelnię nakładaj po pełnej łyżce masy i smaż około 1–2 minuty z obu stron.
  3. Placki z płatków owsianych można podawać polane syropem klonowym.

Płatki owsiane – wartość odżywcza

Płatki owsiane mają wysoką wartość odżywczą i są zalecane w codziennej diecie. W 100 g produktu znajduje się około 13,5 g białka, 54,5 g węglowodanów oraz 7 g tłuszczu. Płatki owsiane są bogatym źródłem błonnika pokarmowego – w 100 g dostarczają około 7 g tego związku. Stanowią skarbnicę niezbędnych dla organizmu witamin i składników mineralnych, takich jak: witaminy z grupy B i witamina E, potas, żelazo, wapń, magnez, mangan oraz selen. Wśród substancji zawartych w płatkach owsianych znajdują się naturalne przeciwutleniacze. Związki te neutralizują wolne rodniki tlenowe mające szkodliwy wpływ na organizm – są przyczyną wielu chorób określanych mianem cywilizacyjnych (np. miażdżycy, choroby wieńcowej, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, nowotworów).

Płatki owsiane – właściwości zdrowotne

Właściwości zdrowotne płatków owsianych są znane i wykorzystywane od setek lat. Posiłki przygotowywane na ich bazie, a zwłaszcza pożywna owsianka na śniadanie, dodają energii i sił witalnych oraz podnoszą wytrzymałość. Płatki owsiane dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego dają uczucie sytości, regulują poziom cukru we krwi i obniżają stężenie „złego” cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy i innym chorobom układu sercowo-naczyniowego. Błonnik pokarmowy przyczynia się również do usprawnienia procesów trawiennych, przyspieszenia metabolizmu i pobudzenia pracy jelit. Z tego powodu płatki owsiane znajdują zastosowanie w diecie odchudzającej oraz przy skłonności do uciążliwych zaparć.

Płatki owsiane dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych, które działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo, zapobiegają arytmii i regulują ciśnienie tętnicze, chroniąc przed rozwojem nadciśnienia. Płatki owsiane mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Owies redukuje zmęczenie psychiczne i fizyczne, działa uspokajająco i antydepresyjnie. Ponadto płatki owsiane poprawiają zdolności poznawcze, czyli pamięć, koncentrację i uwagę. Powinny pojawić się w diecie osób narażonych na silny stres oraz wykonujących intensywną pracę umysłową. Płatki owsiane znajdują zastosowanie nie tylko w świecie kulinarnym, ale również w kosmetyce. Zawarte w nich przeciwutleniacze hamują procesy starzenia się skóry, zapewniając jej młody i świeży wygląd. Płatki owsiane mają także właściwości pielęgnacyjne, gdyż łagodzą podrażnienia oraz oczyszczają skórę.

Płatki owsiane – diety

Płatki owsiane są zalecane w codziennej diecie każdej zdrowej osoby. Powinny pojawić się w żywieniu osób z zaparciami oraz dążących do redukcji masy ciała. Płatki owsiane przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu i uregulowania stężenia cukru we krwi, dlatego są zalecane w profilaktyce, jak też w pomocniczym leczeniu chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy. Osoby chore na celiakię, u których istnieje konieczność stosowania diety bezglutenowej, mogą skorzystać z płatków owsianych pozbawionych glutenu.

Zobacz film: Czy warto rezygnować z glutenu? Źródło: Stylowy Magazyn


Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
1
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Odchudzanie last minute. Jak pozbyć się zbędnych kilogramów tuż przed wakacjami?
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fast food to żywność, która szczególnie szkodzi zdrowiu. Sprawdź, co się dzieje z twoim ciałem, kiedy jesz „śmieciowe jedzenie”
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Fobia społeczna – przyczyny, objawy, skutki i leczenie lęku społecznego
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Zespół FAS (alkoholowy zespół płodowy) – konsekwencje spożywania alkoholu w ciąży
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Asperger: objawy zaburzenia ze spectrum autyzmu, przyczyny, leczenie
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?
Co to jest melasa? Jakie ma właściwości i zastosowanie?