Polub nas na Facebooku
Czytasz: Pigwa pospolita – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, właściwości kosmetyczne, stosowanie, przeciwwskazania 

Pigwa pospolita – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, właściwości kosmetyczne, stosowanie, przeciwwskazania 

Zainteresował Cię ten artykuł?
NAN

Fot: Grzegorz / stock.adobe.com

Pigwa pospolita jest rośliną charakteryzującą się licznymi właściwościami zdrowotnymi. Jest ona bogatym źródłem kwasów organicznych, garbników, pektyn, olejku lnianego, a także witaminy C. Owoce pigwy pospolitej polecane są w leczeniu objawów grypy i przeziębienia, a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Można przyjmować ją pod różnymi postaciami, m.in. nalewki, syropu soku i konfitury. 

Pigwa pospolita (Cydonia oblonga Miller) to roślina, która – podobnie jak jabłka – należy do rodziny roślin różowatych. Jej częścią jadalną są owoce, które kształtem przypominają gruszkę. W Polsce pigwa pospolita uprawiana jest w głównej mierze jako roślina ozdobna w przydomowych ogródkach. W polskich warunkach klimatycznych jej owoce dojrzewają na przełomie września i października, jednakże ze względu na swój cierpki posmak nie nadają się do spożywania na surowo.

Wartości odżywcze owoców pigwy

Owce pigwy pospolitej są bogatym źródłem substancji odżywczych, w tym przede wszystkim polifenoli [1], które są naturalnymi przeciwutleniaczami, charakteryzującymi się działaniem przeciwnowotworowym, przeciwcukrzycowym, przeciwdrobnoustrojowym, a także przeciwalergicznym. Oprócz tego pigwa jest bogatym źródłem witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, witaminy B6, kwasu foliowego oraz witaminy A. Nie bez znaczenia jest również to, że pigwa dostarcza także organizmowi wiele cennych substancji mineralnych. Mowa tu przede wszystkim o: wapniu, żelazie, magnezie, fosforze, potasie i cynku [2].

Pigwa – właściwości lecznicze

Pigwa jest owocem, który ze względu na wysoką zawartość witaminy C, aktywnie wspiera układ odpornościowy i zapobiega grypie i przeziębieniu. Sok, nalewka oraz konfitury z pigwy polecane są w szczególności w okresie jesienno-zimowym, czyli w sezonie, w którym naturalna bariera ochronna organizmu jest zachwiana. W celu wzmocnienia działania soku z pigwy można dodać do niego miód, który charakteryzuje się działaniem łagodzącym – nieocenionym w przypadku suchego kaszlu. 

Owoce z pigwy są polecane również na problemy żołądkowe, objawiające się: zgagą, biegunką, wymiotami, niestrawnością, a także bólami brzucha. Nie bez znaczenia jest to, że sok z pigwy wspomaga przemianę materii, dlatego też jego regularne picie polecane jest osobom, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Ponadto wśród właściwości leczniczych soku z pigwy można wymienić, również:

  • obniżanie ciśnienia tętniczego,
  • regulowanie poziomu glukozy,
  • zmniejszanie poziomu złego cholesterolu,
  • regulowanie pracy wątroby,
  • zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworu,
  • spowalnianie procesów starzenia się organizmu,
  • poprawianie samopoczucia i zmniejszanie ryzyka wystąpienia depresji.

Pigwa na zdrową i piękną skórę

Pigwa jest bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów, których główną funkcją jest zwalczanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za proces starzenia się organizmu, w tym m.in. za powstawanie zmarszczek. Z owoców pigwy z powodzeniem można przygotowywać maseczkę na skórę. Regularne wykonywanie takiej maseczki przyśpieszy regenerację skóry oraz zapobiegnie jej nadmiernemu przesuszeniu. Oprócz tego na bazie pigwy można przygotowywać również kremy, które chronią skórę przed działaniem czynników zewnętrznych, a także zapobiegają powstawaniu zmarszczek. Pigwa nadaje się również do pielęgnacji włosów suchych i zniszczonych – można przygotować z niej szampon, odżywkę oraz maskę do włosów.

Jak stosować przetwory z pigwy? 

Najpopularniejszą formą spożywania owoców pigwy pospolitej jest sok, który najlepiej przyrządzić samodzielnie ze świeżych owoców, czyli w okresie wczesno-jesiennym (na przełomie września i października). Do soku z pigwy można dodać miodu, który przyniesie ulgę w przypadku suchego kaszlu. Tego typu sok może być podawany również dzieciom na poprawę apetytu. Sok pigwy najlepiej sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, ale po rozcieńczeniu z wodą można pić go również, jako napój orzeźwiający. 

Inną równie popularną formą spożywania owoców pigwy pospolitej jest pigwówka, czyli nalewka z pigwy. Jej cechą charakterystyczną jest bursztynowy kolor oraz lekko kwaśny smak. Jest ona polecana w szczególności osobom, które mają problemy z krążeniem, a także osobom, u których zdiagnozowano nadciśnienie i wysoki poziom złego cholesterolu. Oprócz tego z pigwy można przygotowywać również syropy i konfitury, które następnie można wykorzystywać do różnych wypieków, a także dodawać do herbaty.

Przeciwwskazania do stosowania pigwy

Soku z pigwy oraz innych przetworów z tego owocu nie powinny przyjmować osoby zmagające się z zapaleniem opłucnej oraz przewlekłymi zaparciami. Ostrożność powinny zachować również osoby, które na co dzień pracują głosem – śpiewacy, aktorzy itp., bowiem pigwa może podrażniać krtań. Co istotne, pigwa jest całkowicie bezpieczna dla kobiet w ciąży oraz kobiet, karmiących piersią.

Zobacz film: Zdrowe nawyki żywieniowe. Źródło: Dzień Dobry TVN 

Bibliografia

1. Aneta Wojdyło, Ocena możliwości zastosowania owoców pigwy pospolitej w produkcji przetworów o wysokiej zawartości polifenoli i aktywności przeciwutleniającej

2. Deren D., Pigwa pospolita: jak i gdzie sadzić? „Mój Piękny Ogród” 2013 nr 11, s. 30. 

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
10
0
Komentarze (0)
Nie przegap
Czy smog występuje tylko zimą? Co to jest smog wtórny?
Przemysł i transport - jak wpływają na smog? Co powoduje smog w Polsce?
10 rad jak chronić dziecko przed zanieczyszczonym powietrzem
Oddawanie krwi – wymagania i przeciwwskazania dla potencjalnych krwiodawców
Skuteczne domowe sposoby na przeziębienie
Domowe sposoby na duszący kaszel. Przyczyny duszącego kaszlu