Polub nas na Facebooku
Czytasz: Perełkowiec japoński – właściwości lecznicze. Przepis na intrakt i herbatę ze sofory japońskiej

Perełkowiec japoński – właściwości lecznicze. Przepis na intrakt i herbatę ze sofory japońskiej

Perełkowiec japoński

Fot: apugach / gettyimages.com

Perełkowiec japoński, inaczej znany jako sofora japońska, to drzewo wywodzące się z Dalekiego Wschodu, które bardzo rzadko występuje w Polsce. Roślina wpływa na cały organizm, lecz znana jest najbardziej z pozytywnego działania na układ krążenia. Wzmacnia naczynia krwionośne, obniża ciśnienie tętnicze krwi.

Perełkowiec japoński to drzewo o szerokim zastosowaniu. Może pełnić funkcję rośliny ozdobnej, miododajnej, przemysłowej i leczniczej. Należy do 50 podstawowych roślin tradycyjnej chińskiej medycyny. Surowiec zielarski stanowią liście, kwiaty, owoce. Z sofory przygotowuje się nalewkę, intrakt, herbatę, wyciągi, krople.

Perełkowiec japoński – wiadomości ogólne

Perełkowiec japoński (z łac. Styphnolobium japonicum (L.) Schott) to wywodzące się z Chin drzewo zaliczane do rodzaju perełkowiec (z łac. Styphnolobium Schott) i rodziny bobowate (z łac. Fabaceae Lindl.). Roślina ma wiele alternatywnych określeń, w tym sofora japońska, szupin japoński, szupin chiński. Sprowadzona została do Europy w 1750 roku. W Polsce spotkać ją można przeważnie w ogrodach botanicznych.

Właściwości lecznicze perełkowca

Perełkowiec japoński ma wiele właściwości leczniczych, które zawdzięcza zawartości m.in.: witaminy P, alkaloidów, fosfolipidów, flawanoidów (np. izoramnetyny, kaempferolu, genisteiny), olejku eterycznego. Podkreśla się zwłaszcza jego korzystne działanie na układ krążenia. Wzmacnia i uelastycznia ściany naczyń krwionośnych, dzięki czemu zwalcza problem ich pękania i normalizuje przepuszczalność. Obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi oraz „złego” cholesterolu (LDL) w surowicy krwi, w związku z czym zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Rozpuszcza zakrzepy żylne. Uszczelniając drobne naczynia krwionośne w błonach śluzowych, zapobiega krwawieniom. Łagodzi zaburzenia rytmu mięśnia sercowego, wspomaga leczenie żylaków nóg i odbytu (hemoroidów). Nie należy jednak rezygnować z tradycyjnego leczenia oraz wizyt u lekarza.

Perełkowiec japoński wykazuje działanie antyseptyczne, rozkurczowe, bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwutleniające. Wpływa korzystnie na układ trawienny. Wskazania do stosowania stanowią choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy oraz choroby wywołane przez pasożyty jelitowe. Polecany jest na przeziębienia, grypę, anginę i osłabienie organizmu. Eliminuje drętwienie i bóle nóg oraz mrowienie i skurcze łydek. Łagodzi bóle i zawroty głowy oraz nadmierne wypadanie włosów. Wspomaga leczenie trudno gojących się ran, wrzodów, oparzeń, łuszczycy, grzybicy, egzemy. Odgrywa rolę wspomagającą w leczeniu alergii o różnej etiologii, reumatyzmu, chorób wątroby, zapalenia zatok, dusznicy bolesnej.

Surowiec leczniczy dostępny jest w sklepach zielarskich, niektórych aptekach i dzięki sprzedaży internetowej. Za opakowanie 50 g zapłaci się około 12 zł.

Jak przygotować herbatę z perełkowca japońskiego?

Z perełkowca japońskiego najczęściej przygotowuje się herbatę. W tym celu należy 2 łyżki surowca zalać 250 ml wrzącej wody, po czym odstawić do zaparzenia na 15 min i przecedzić. Zalecane dzienne spożycie wynosi 1–2 razy po szklance. Istnieje też możliwość nabycia gotowych do zaparzenia herbat w saszetkach. Za opakowanie 25 torebek po 2 g (55% stanowią liście sofory, a 45% – zielona herbata) zapłaci się około 12 zł.

Innym sposobem wykorzystania perełkowca japońskiego jest intrakt. To preparat otrzymywany w wyniku wytrawienia surowca roślinnego alkoholem o wysokim stężeniu. W przeciwieństwie do nalewek sporządza się go ze świeżego surowca. Należy 1 część surowca zalać 3 częściami gorącego alkoholu. Dla przykładu na 100 g surowca potrzeba 300 ml alkoholu. Miksturę poddaje się przez 7 dni maceracji, przefiltrowuje i przelewa do butelek. Zalecane dzienne spożycie wynosi 1–2 razy po 10 ml.

Kiedy warto leczyć się ziołami? Dowiesz się tego z filmu:

Zobacz film: Zioła - przy jakich dolegliwościach warto o nich pamiętać? Źródło: Stylowy Magazyn

Wyciąg z perełkowca japońskiego

W sprzedaży znajduje się wyciąg z perełkowca japońskiego (z łac. Tinctura Sophorae japonicae). Preparat ma postać płynu o ciemnobrązowym kolorze i specyficznym zapachu. Może być stosowany zewnętrznie w formie kompresów nasączonych roztworem powstałym z połączenia z wodą w stosunku 1 : 3. Z kolei wewnętrznie spożywać należy 20–30 kropli rozpuszczonych w wodzie 3 razy dziennie około pół godziny po posiłku.

Perełkowiec japoński – uprawa

Perełkowiec japoński uprawia się ze względu na atrakcyjny wygląd. Drzewo dorasta do 25 m wysokości. Ma szeroką, zaokrągloną koronę. Liście, średnio 5-centymetrowe, są jajowatego kształtu. Roślina wydaje kredowobiałe, motylkowe kwiaty o długości do 30 cm. Kwitnie w lipcu i sierpniu. Walorów estetycznych dodają jej owoce, które pojawiają się dopiero u około 30-letnich drzew. Perełkowiec japoński owocuje we wrześniu i październiku. Owoce mają kształt strąków o jasnozielonym kolorze i długości 5–8 cm. Za sadzonkę perełkowca japońskiego zapłaci się około 40 zł. Roślina preferuje żyzne gleby i słoneczne stanowiska. Jest wysoce odporna na suszę, a słabo na mrozy.

Inne zastosowanie perełkowca japońskiego

Drewno perełkowca japońskiego jest lekkie, twarde, wytrzymałe. Ze względu na dobre właściwości techniczne używane jest w meblarstwie, stolarstwie, do wyrobu instrumentów muzycznych czy w przemyśle parkietowym. Perełkowiec japoński to także roślina miododajna.

Bibliografia:

1. Jakub Tomanek: Botanika leśna : podręcznik dla studentów wydziałów leśnych. Warszawa: Państ. Wydaw. Rolnicze i Leśne, 1994, s. 304-305.

2. Jaromir Pokorný, Vlasta Matoušova, Daniela Toušova: Drzewa znane i mniej znane. Olgierd Łęski (tłum.). Warszawa: Polska Oficyna Wydawnicza "BGW", 1992, s. 116-117.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
4
0
Polecamy
Morwa – odmiany biała, czarna i czerwona. Poznaj ich właściwości lecznicze!
Morwa – odmiany biała, czarna i czerwona. Poznaj ich właściwości lecznicze! Dzień Dobry TVN
Dyptam - uprawa i właściwości. Czy może powodować oparzenia?
Dyptam - uprawa i właściwości. Czy może powodować oparzenia? Dzień Dobry TVN
Mierznica czarna – właściwości i działanie prozdrowotne
Mierznica czarna – właściwości i działanie prozdrowotne TVN zdrowie
Lepiężnik – właściwości prozdrowotne i zastosowanie w lecznictwie
Lepiężnik – właściwości prozdrowotne i zastosowanie w lecznictwie TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Ekologiczne mycie i sprzątanie, czyli sposoby na ograniczenie środków chemicznych
Ekologiczne mycie i sprzątanie, czyli sposoby na ograniczenie środków chemicznych Materiał sponsorowany
Kawa - dlaczego warto ją pić i jaki ekspres wybrać?
Kawa - dlaczego warto ją pić i jaki ekspres wybrać? Materiał sponsorowany
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Woda w uchu po basenie lub kąpieli – jak ją usunąć i odetkać ucho?
Małe AGD, które warto mieć w domu
Małe AGD, które warto mieć w domu Materiał sponsorowany
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Co to jest stłuczenie? Jakie są jego objawy? Jak długo boli?
Smog latem. Jak się przed nim chronić?
Smog latem. Jak się przed nim chronić? Materiał sponsorowany