Polub nas na Facebooku
Czytasz: Parmezan - czy można nim zastąpić zwykły ser? Wartości odżywcze parmezanu
menu
Polub nas na Facebooku

Parmezan - czy można nim zastąpić zwykły ser? Wartości odżywcze parmezanu

Ser typu parmezan

Fot. barmalini / Getty Images

Parmezan jest serem twardym typu podpuszczkowego, wytwarzanym z mleka krowiego. Parmezan leżakuje w solance, a jego cechą charakterystyczną jest smak, zawdzięczany mleku - markowy ser produkowany jest wyłącznie na bazie mleka krów rasy reggiana, które są karmione specjalną paszą.

Parmezan to ser włoski, pochodzący dokładnie z regionu Emilia-Romania. Jak wspomnieliśmy, oryginalny ser jest produkowany na bazie mleka krów rasy reggiana. Są one żywione wyłącznie zielonkami z naturalnych łąk o ściśle określonym składzie botanicznym.

Parmezan - produkcja i cena

Uogólniając produkcja parmezanu polega na poddaniu mleka działaniu temperatury oraz podpuszczki do momentu uzyskania grudek. Grudki przenosi się do solanki na okres 23 dni. Po tym czasie ser trafia do dojrzewalni i może tam leżakować:

  • rok - uzyskujemy ser młody, charakteryzuje go pieczęć w kolorze czerwonym,
  • 2 lata - uzyskujemy ser stary, charakteryzuje go pieczęć w kolorze srebrnym,
  • 3 lata - uzyskujemy ser bardzo stary), charakteryzuje go pieczęć w kolorze złotym.

Od czasu dojrzewania zależy cena parmezanu - im krócej dojrzewa, tym jest tańszy. Oryginalny ser ma ciemną skórkę oraz posiada informację o miesiącu produkcji i numer identyfikacyjny producenta. Za kilogram oryginalnego parmezanu zapłacimy około 100-125 zł. 

Imitacje parmezanu

Ser parmezan można pomylić z serem grana padano. Różnica między grana padano a parmezanem polega na mleku wykorzystywanym do ich produkcji. Za odpowiedniki parmezanu zapłacimy od 20 do 30 zł za kilogram. 

Z filmu dowiecie się, czy żółty ser może uzależniać:

Zobacz film: Czy żółty ser może uzależniać? Źródło: Co nas truje? 

Parmezan - wartości odżywcze

Parmezan jest serem o wysokiej zawartości tłuszczu. Znajdziemy w nim także wysoką zwartość sodu, w związku z czym z parmezanem nie powinny przesadzać osoby chore na nadciśnienie tętnicze i z problemami z układem krwionośnym. 

Ser jest bardzo bogaty w wapń - 100 g parmezanu dostarcza 110 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Parmezan dostarcza nam także potasu, fosforu, magnezu, a także witamin A i B12.

431 kcal na 100 g
Tłuszcz 28,6 g
Wapń 1250 mg
Białko

41,5 g 

Witamina A   40 µg
Cholesterol 71,0 g
Sód  1714 mg
Potas 600 mg
Witamina B12  1,1 µg

Kto powinien jeść parmezan?

Parmezan jest serem polecanym dzieciom, kobietom w ciąży, karmiącym piersią, w okresie menopauzy ze względu na dużą zawartość wapnia, mającego wpływ na układ kostny człowieka. Parmezan zawiera także fosfor i śladowe ilości witaminy D, co w połączeniu z wapniem pozwala wzmacniać strukturę tkanki kostnej i opóźniać proces jej degradacji. Tym samym można uznać, że regularne spożywanie parmezanu pomaga zapobiegać osteoporozie.

Parmezan wpływa pozytywnie na stan szkliwa zębów - stomatolodzy zalecają, by parmezan rzuć - wysoka zawartość wapnia może wypełnić ewentualne ubytki w szkliwie. Jest to zalecane zwłaszcza po jedzeniu cytrusów. 

Parmezan pozytywnie wpływa na mikrobiotę jelitową, wzrok (dzięki zawartości witaminy A), a także pomaga zapewnić prawidłową podaż białka. 

Parmezan - przepisy

Parmezan wykorzystuje się zwykle przy daniach kuchni włoskiej. Poniżej znajdziecie przepis na spaghetti z parmezanem:

  • pełnoziarnisty makaron typu spaghetti,
  • pulpa pomidorowa,
  • oparzony ze skóry pomidor,
  • bazylia,
  • ser parmezan,
  • cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • oliwki czarne i zielone,
  • ząbek czosnku.

Przygotowanie:

Zacznij od posiekania cebuli i zeszklenia jej na oliwie. W trakcie smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula będzie miękka, rozpływająca się, dodaj ją do garnka z pulpą pomidorową i rozdrobnionym pomidorem - całość zagotuj. Dodaj posiekane oliwki i gotuj przez około 15 minut. Możesz także spaghetti doprawić do maku - solą, pieprzem, oregano, cząbrem. Można dodać także pół łyżeczki cynamonu, dzięki któremu sos będzie słodszy.

W międzyczasie gotujemy makaron. Makaron polewamy gorącym sosem, następnie dodajemy starty parmezan i liście bazylii. Smacznego!

Parmezan - zastosowanie w kuchni

Parmezan można wykorzystać także jako dodatek do zup, sałatek, pizzy, grzanek, pieczonych warzyw. Bardzo często jest podawany wraz z innymi serami do wina.

Czy artykuł okazał się pomocny?
Tak Nie
49
4
Polecamy
Mozzarella – ser w wielu odsłonach
Mozzarella – ser w wielu odsłonach Dzień Dobry TVN
Makaron z szynką parmeńską – jakie dodatki i sosy pasują najlepiej?
Makaron z szynką parmeńską – jakie dodatki i sosy pasują najlepiej? Dzień Dobry TVN
Mleko owcze – właściwości i wartości odżywcze.
Produkty z mleka owczego
Mleko owcze – właściwości i wartości odżywcze. Produkty z mleka owczego TVN zdrowie
Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze.
Przepisy na potrawy z dyni piżmowej
Dynia piżmowa - właściwości i składniki odżywcze. Przepisy na potrawy z dyni piżmowej TVN zdrowie
Komentarze (0)
Nie przegap
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Leki obniżające poziom cholesterolu mogą chronić przed rakiem
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Co jest przyczyną nieświeżego oddechu?
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Morsowanie. Zimne kąpiele nie tylko hartują, ale mogą też chronić przed demencją
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Kasztany jadalne  - jakie mają właściwości i co można z nich przygotować?
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Złote mleko z kurkumą - pomoże zwalczyć infekcję, zmniejszy problemy ze snem i depresją
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.
Codzienne picie mleka może zwiększyć ryzyko raka piersi nawet o 50 proc.